Хубава работа, ама столична. Мият улиците в София, а навън пак ще вали

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/hubava-rabota-ama-stolichna-miyat-ulicite-v-sofiya-a-navan-pak-shte-vali/53692 SvobodnoSlovo.eu
Хубава работа, ама столична. Мият улиците в София, а навън пак ще вали

Столичната община започва планово миене на улиците. Новината беше шумно оповестена в редица медии, а днес бе почетна част от сутрешния ефир. Вероятно целта е да се съобщи на шофьорите, че е възможно да има промени в организацията на движение. Истината обаче е, че два дни медиите занимават аудиторията си с нещо, което не би трябвало да е събитие.

Всичко започва от съобщение на сайта на Столичния инспекторат, според което заради по-високите температури започва миене на улиците и булевардите на територията на София. 

“Поради факта, че в по-голямата си част улиците се мият в дневна смяна, може да се създаде затруднение в трафика и затова молим водачите на моторни превозни средства да карат внимателно и се съобразят с извършване н дейността. (...) На 21 март се планира работата в райони “Подуяне“, “Младост“, “Триадица“, “Лозенец“, “Нови Искър“ ,“Студентски“ и др. Ще се мият : ул. “Добротич“, ул. “Братанин дол“, ул. “Т. Каблешков“, бул. “Арсеналски“, бул." бул. “Филип Аврамов“, ул. “Сребърна“, бул. “Симеоновско шосе“ и бул. “Драган Цанков”, става ясно от съобщението на Столичния инспекторат. 

Новината е съобщена веднъж в няколко сайта още вчера, когато е публикувана и информацията на страницата на институцията. Завърта се в няколко сайта, споделя се във Facebook, а днес обикаля и националния ефир. Въпросът е защо. В Западна Европа практиката с миенето на улиците е нещо обичайно и дори ежеседмично. 

Нещата не стоят по този начин у нас. Задължението на общината да почиства и да мие улиците се представя като голяма новина, заради която местната управа трябва да получи едва ли не медал за храброст и почетен приз “Градоначалство на годината”.

Картинката става още по-трагична, когато се заровим в социалните мрежи и намерим видеоклипове от “мястото на събитието”, които показват, че миенето на улиците от натоварените с тази задача фирми, е всъщност имитация на дейност. Трагедията става още по-голямата, когато струята на фирмените маркучи минава по улиците след дъжд.

Не ме разбирайте погрешно, поддържането на градската среда в добро състояние е от първостепенно значение за всеки град, претендиращ да е част от цивилизования свят и това не трябва да е новина. Медиите у нас обаче вадят новини от “влакове, които пристигат по разписание”. Никой обаче не пита, дали Столичната община ще свърши работата си качествено. Нито колко пари струва това удоволствие на данъкоплатците. 

Ама нейсе. Внимавайте, ще има промени в движението. И си носете чадър. Днес го дават да вали.

Джесика Вълчева

frognews.bg

1 Коментара

Трезвомислещ

преди 1 година

УСВОЯВАНЕ! УСВОЯВАНЕ! УСВОЯВАНЕ!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.