И Марио Николов от аферата САПАРД взема 50 бона от прокуратурата

Само по едно от обвиненията са броени над 500 бона рушвет

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/i-mario-nikolov-ot-aferata-sapard-vzema-50-bona-ot-prokuraturata/123532 SvobodnoSlovo.eu
И Марио Николов от аферата САПАРД взема 50 бона от прокуратурата

Само по едно от обвиненията са броени над 500 бона рушвет

Скандалният бизнесмен Марио Николов ще прибере над 50 бона обезщетение заради претърпените мъки и неволи, тъй като прокуратурата го бе посочила като основен далавераджия при източването на 14.5 млн. лв. от САПАРД. Процесът срещу него е прекратен по давност, след като се точи цели 12 години от закрития вече Апелативен специализиран съд.

Преобладаваща част от съратниците на Николов обаче са оправдани по-рано, а той самият се пържи още известно време по фамозния процес САПАРД, който дълго време е на първите страници на медиите.

 

На свой ред сега Николов е осъдил прокуратурата като исковете, които е подал, са, меко казано, впечатляващи: 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и над 13,6 млн. лева -- пропуснати ползи от неполучените заплати, понеже го пратили в ареста и не можел да изпълнява трудовите си задължения.

 

Марио Николов, да повторим, излезе сух и невредим, защото изтече давността на това дело и затова може само да си мечтае за обезщетение от 13.6 млн. лева. При положение че така и не се намериха виновни за източените 14.5 млн. лева от програма САПАРД. И нещо много важно – партньорите му в Германия не само бяха пратени в затвора, но и си излежаха присъдите. Тук обаче беше направено всичко възможно, за да се стигне до прекратяване по давност.

 

В аферата, разбира се, нямаше случайни хора. Фирмите, замесени в нея, са 6 и са свързани освен с Марио Николов, но и с бизнесмена Людмил Стойков, който по едно време беше дори съветник на президента Георги Първанов. Някогашен барман, Людмил Стойков завършва спортния институт ВИФ, след това покрай висаджиите се намесва в бизнеса със скрап и става шеф на офиса на ВИС-2 в Перник. Също е и съсобственик тогава на модната агенция „Ивет фешън". Сега минава за индустриалец и хотелиер.

 

Марио Николов и приятелите му кандидатстват по европейската програма САПАРД за закупуване на машини за преработване на месо. След това са направени сделки с представители на швейцарски и германски фирми, като целта е изкуствено да се вдигне цената на машините, беше установило разследването. После се оказва, че техниката е стара и е изнесена от България в чужбина, където се пребоядисва и отново се връща тук, уж като нова, и то купена с парите от САПАРД.

 

Прокуратурата сега ще плати 50 хил. лева, но е факт, че още в самото начало тя умело предопределя края на процеса, като разделя делото на две – едното е за пране на пари, а другото – за документна измама. Според юристи това е една от основните грешки, която довежда до оправдателни присъди. Нещо повече, материали от едното дело са прехвърляни в другото и в крайна сметка е направено всичко възможно, за да се окажат доказателствата, крайно недостатъчни за присъди, тоест направено е всичко по силите на обвинението, за да бъдат аферистите оправдани. При това в групата за документни престъпления не е включен Людмил Стойков, а в делото за пране на пари липсват като подсъдими Лазарина Георгиева, Радмил Петров и Петя Хаджииванова. Няма пълно съвпадение и на мястото на престъпленията, различни са и периодите на осъществяването им. Въобще прокуратурата забърква една пълна каша, но сега обезщетението ще платят данъкоплатците.

 

Пръв, разбира се, се измъква от делото президентският съветник и бивш висаджия Людмил Стойков, наричан неслучайно Пепеляшко от Перник. Според слуховете това му излязло над половин милион разходи, оставени в кабинета на влиятелна фигура в Съдебната палата. Запознати си припомнят и друг факт, свързан с делото. Когато започва разследването, Людмил Стойков помолил тогавашния зам.-министър на външните работи Феим Чаушев да му уреди среща с шефа на ОЛАФ. Чаушев на свой ред поискал помощ от тогавашния посланик на Германия в София и така се разчуло за ходатайството. После, когато е махнат от Външно министерство, Феим Чаушев влиза в управата на курорта Дюни, който е на Людмил Стойков, но официално се води собственост на офшорки.

 

Румяна Ченалова е съдийката, която през 2010 г. оправдава Людмил Стойков, но пък осъжда другите от бандата. След това обаче се оказва, че и тя самата е била адвокат на Лазарина Георгиева, една от обвиняемите по процеса. При обжалването в Апелативния съд приемат, че мотивите на Ченалова, с които тя осъжда Марио Николов, съпругата му Марияна, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов, са произволни! Отбелязано е също, че прокуратурата се е объркала, понеже фирмите били регистрирани още в средата на 90-те години на миналия век, далеч преди да започне програма САПАРД в България. Накрая оправдателните присъди са дадени от съдия Калин Калпакчиев, като в изявления по този повод и той споделя, че прокуратурата е обрекла на неуспех делото САПАРД.

 

Нещо повече, той обяснява също, че: „Доказателствата, изпратени от германската прокуратура, нашето обвинение не е съумяло така да ги представи в процеса, че те да бъдат пълноценно използвани”. Калпакчиев допълва, че „начинът, по който прокурорът е формулирал обвинението, тези престъпления, които е избрал да предяви като обвинение, са изначално неуспешни да бъдат установени в процеса”.

 

Макар да са оправдани българските участници в аферата, ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите с европари, изготвя преди време доклад. В него са отбелязани други 80 съмнителни фирми, също получили пари от европейската програма. Настоява се да върнат над 50 млн. лв., усвоени по програмата. Самите Людмил Стойков и Марио Николов също са принудени да върнат над 3 млн. пари по програмата. След въпросния доклад на ОЛАФ нарушенията по САПАРД в Софийската градска прокуратура започва разследване на 44 фирми, които са купили машини с пари от европрограмата.

Такива разследвания има и в няколко областни градове, където са регистрирани фирмите. Но както традицията повелява у нас, всяко чудо е за три дни. Скоро нищо повече не се чува за тези дела. Показателно е обаче, че до една от тези фирми, взели огромни пари от Брюксел, са били спонсори на БСП, а също и на „Българската Коледа“ – инициатива, с която Георги Първанов се гордееше толкова много.

 

Двете депа срещу групата на Людмил Стойков и Марио Николов са сред тези, които уж се наблюдават от Брюксел. Накрая обаче не само че няма осъдени, но и вече се търсят обезщетения. Съратничката на Марио Николов – Ана Шаркова, ще получи 20 000 лв.! Майката на Марио Николов – Елена също осъди прокуратурата, макар и по друга афера, е взела 18 000 лева. Тя е засегната, че я разследват за неправомерно изнесени в Европа замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лв. Разследването е прекратено през 2016 г.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.