И.д.патриарх става Йоаникий, Йоан поема Софийската митрополия

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/idpatriarh-stava-yoanikiy-yoan-poema-sofiyskata-mitropoliya/22989 SvobodnoSlovo.eu
И.д.патриарх става Йоаникий, Йоан поема Софийската митрополия

Разкритията на 19 минути за шокиращото отдаване под наем на Патриаршията в сърцето на София на фирмата Инеркром на Гинка Върбакова ще доведе до трайни размествания по върховете в църквата. На днешното заседание на Светия Синод според залаганията сред владиците с мнозинство патриарх Неофит ще остане „да царува, без да управлява”, като най-вероятно ще се премине към ротационно председателство, също като в ЕС – по 6 месеца. За първи и.д. ръководител на църковното правителство - Синода, по старшинство, ще бъде назначен Сливенският митрополит Йоаникий, а за и.д.на Софийската митрополия – Варненския и Великопреславски владика Йоан.

Договорът с Инерком, който е в действие и фирмата не желае разтрогването му, тъй като е перфектен от правна гледна точка, ще се разглежда от  Висшия църковен съвет ВЦС, да не се бърка с ВСС, макар че пак е нещо от този род, шегуват се експертите. Там ще се произнасят бившият брокер на недвижимости и сегашен игумен на Гигинския манастир – любим за посещение на премиера – Дядо Никанор, вечният секретар на Патриарха Ангел Младенов и протосингелът на Софийската митрополия архимандрит Василий. Като на всяка друга комисия, работата им под формата на разследване, е да потулят случая.

Всъщност той не е единствен със скандално даване на църковни имоти в Софийската митрополия, както и не е прецедент при лъжите около това. За друг един ще ви разкажем утре, който беляза с лъжа на митрополията и директора на вероизповеданията в МС Емил Велинов, пряко подчинен на премиера, и се оказа истина в началото на Великденския пост.

Най-засегнат в случая е епископът при подписване на сделката с Върбакови, а днешен Врачански митрополит Григорий, който след издигането си подир казуса, бе очернен от братята си като виновник, а всъщност е изпълнявал волята на патриарха с нотариално заверено пълномощно да сключи договора.

Трупат се и още и по-съществени според църковните разбирания критики. 5 години вече Софийският митрополит не е обикалял манастирите на Софийската епархия, което му е вменено като задължение по канон и църковно право.

В нарушение на Член Първи от устава на Българската православна църква Неофит е обещал присъствие на 1000-годишнината на Охридската архиепископия, организирано от така наречената Македонска църква, непризната от Вселенския, от гръцкия, от сръбския и от руския патриарх, което заплашва Българската православна църква с отлъчване.

Именно нашата църква според Член Първи от своя собствен устав е правоприемник на Охридската архиепископия. Ако тя признае македонското върховенство, значи се признава Скопската за своя църква – майка.

Отлъчването ни би означавало отнемане от българите на Зографския манастир в Света гора и дипломатически скандал, вследствие на това, тъй като именно в светата обител на Атон се очаква да посрещне Гергьовден, ако го пуснат след последните нелепи действия, премиерът Бойко Борисов.

Както за договора с Гинка Върбакова и Инерком, така и за признаването на неканоничната Скопска църква, Синодът е държан в неведение и научава от пресата – по-конкретно от 19 минути.

Това, насред Великденски пост, е внесло разлом в църковното правителство, като в малцинство са добилият светска слава с лимузини и прескъпи часовници Пловдивски митрополит, свързаният с него Старозагорски и Ловчанският владика.

Мнозинството смята да остави на патриарха титлата, привилегиите и споменаването на името му по време на богослужение, както подобава. И то въпреки особеното дразнение, предизвикано от изявлението на управляваната от него Софийска митрополия: „Българската православна църква – Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод, няма нищо общо със Софийската митрополия”, което би означавало, че столичната епархия се смята принадлежаща към някоя друга църква – например неканонимната Скопска.

Очаквайте – как турски ресторант с име на част от джамия, държан от близък на премиера, изникна в двора на известна софийска черква посред Великденски пост, огласи службата в нея с гласовете на Кондьо и Есил Дюран.

19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.