ИМА САМО ЕДИН НАЧИН ДА СЕ СПАСИМ ОТ НАСКО И НАСКОВЦИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ima-samo-edin-nachin-da-se-spasim-ot-nasko-i-naskovci/3768 SvobodnoSlovo.eu
ИМА САМО ЕДИН НАЧИН ДА СЕ СПАСИМ ОТ НАСКО И НАСКОВЦИ

Уважаеми български културни дейци!

Въпреки разрухата на нашата държава, българският интелектуалец и творец продължава да бъде сред най-талантливите, най-образовани и мислещи представители на европейската интелигенция. Нямам предвид сороските професоря, превърнали титлата "професор" в срамна дума, а художествено- творческата интелигенция, която въпреки огромните си материални несгоди - стигащи до нищета, продължава да създава  произведения с много по-висока артистична и морална стойност от европейските си съвременници, затънали в дълбока безизходица. Отдавам това явление на нравствената издръжливост на българския ген, който унищожителите на България, въпреки всичките си старания, все още не са успели да погубят, на изначалния гений на българина и - не на последно място - на отличното образование, което даваха българските висши учебни заведения в епохата на соца и поне едно десетилетие след нея. Образование несравнимо по-добро, по-широко и дори по-разкрепостено от това, което получават питомците на най-реномираните университети на Запад. Няма да давам примери - позорният пример на "харвадските" кьорфишеци е пред очите ви.

"Ще ви попитам само, уважавани от мен творци и творчески съюзи, защо срамно мълчахте, когато в креслото на културен министър бе пльоснато пълното нищожество Наско от Хасково? Не ви ли стана обидно, че вместо да замени фалиралата герберска креатура Боил Банов с авторитетна творческа личност, ПП назначи за министър на културата една кръгла нула? Едно малоумно инфантилче, недозавършило някакъв си колеж за актьори, без никакъв творчески актив, ако не броим читалищната пойна спявка в "селото на баба и дядо"? Ами че на неговия фон даже Б. Банов с двете си куклени постановки изглежда титан на българската сцена.

Вече трийсет години Министерството на културата бъка от отбрани бездарници, а за културни министри се назначават все по-вулгарни и невзрачни типове. Но падение като сегашното не се е случвало. Не се ли ужасихте още при първата поява на съществото "здрасти Наско" на екрана на Би Ти Ви, не ви стана ли ясно с какъв безмозъчен профан ви унижават и изпитват търпението ви? И това недоразумение трябва да се среща с мастити представители на интелигенцията, да ги наставлява, да определя културните цели на нацията! Та то не знае къде да гледа, къде да дява ръцете си. Не схванахте ли, че с назначаването му Козяк ни се присмя в очите и ни заяви, че България трябва да бъде превърната в културна пустиня?"

"Още при съобщението за назначаването на това хилещо се недоносче за "министър на културата" написах няколко статии с призив моментално да бъде низвергнато от този пост. Не можех да преглътна такава подигравка. И да, текстовете ми "Карикатура вместо култура" и "Обръщение към българската интелигенция - ако я има" ( има я, разбира се ) бяха публикувани в популярни сайтове. Но бяха  посрещнати от мъртвило. Сякаш крещях в гробница. Щом мълчите, значи давате на профана Наско необятен простор да ви унижава с щуротиите си. И той не си губи времето - маймунясва и ви прави на маймуни.

Какво още чакате - да си бръкне в носа? Да пр*дне на селфито си? Да се нашмърка пред камерата? Няма да чакате дълго.

Не се оплаквайте. Не го осмивайте. Не го правете герой на шаржове.  Такива като него не са чувствителни към присмеха, те са свикнали да бъдат третирани като карикатури. Те не се обиждат от презрението, проявено към тях, не го схващат. Защо ще му подарявате още, и още, и още внимание - та той търси тъкмо това! По своя си насковски идиотски начин."

"Има само един начин да се спасим от  Наско - като се съберем, измъкнем го от кабинета, който той няма никакво право да позори - и го пуснем в най-близката кофа за ...насковци. Там, дето е мястото и на фарсовата политическа формация, която ни го натрапи.

Милена Върбанова

*

Статията изразява моето лично мнение."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.