ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обединиха: Свалят Никола Минчев!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/itn-gerb-dps-i-vazrazhdane-se-obediniha-svalyat-nikola-minchev/2376 SvobodnoSlovo.eu
ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обединиха: Свалят Никола Минчев!

Никола Минчев по всяка вероятност ще се раздели утре с поста си на председател на Народното събрание (НС). За неговата оставка са събрани подписите на "Има такъв народ" (ИТН), ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", които заедно имат 126 гласа, съобщава Епицентър.бг.

Според източници от НС за неговото място се спряга бившият председател на парламента от ИТН Ива Митева.

"Има такъв народ" внесе искане за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, съобщи по-рано депутатът Станислав Балабанов. Причината е в осуетеното изслушване на закрито заседание на външния министър Теодора Генчовска.

От "Има такъв народ" настояваха заседанието да е закрито, за да бъдат изчетени документи с класифицирана информация, от които ставало ясно, че премиерът Кирил Петков е извършил национално предателство, поемайки ангажименти да отмени ветото, наложено от България върху започване на преговори за европейско членство на Република Северна Македония.

Балабанов определи като "юридически фарс" случващото се в пленарната зала и упоритите откази на председателя Никола Минчев да подложи на гласуване искането за закрито заседание.

"Подготвяме това искане. От какво зависи? Председателят на Народното събрание грубо погазва законите и ние ще го направим. Законът и това, че сме българи са над всичко," заяви депутатът от ИТН.

По-рано и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна пленарната зала на парламента и обвини председателя Никола Минчев и управляващото мнозинство, че се опитват да осуетят изслушването на външния министър Теодора Генчовска.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също призова Минчев да спазва правилника и да подложи искането на гласуване.

И го предупреди, че ще му се наложи пак да се извинява на народните представители, че е нарушил правилника и че това извинение може да му бъде последното на този пост.

От "Продължаваме промяната" защитиха решението на Никола Минчев. Повториха и тезата на премиера Кирил Петков, че във външната политика на правителството няма нищо тайно и затова няма основания изслушването на Генчовска да е закрито.

"Това е евтин спектакъл. Хората, ако искат да го гледат, могат да си платят абонамент от 78 стотинки и да го гледат", каза председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Според правилника на парламента отстраняване на председателя може да бъде поискано писмено от най-малко една трета от народните представители, или 80 души, "когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност".

Заедно парламентарните групи на "Има такъв народ" (след отцепването на петима от тях), ГЕРБ -СДС, ДПС и "Възраждане" имат общо 126 гласа.

Според правилника искането за оставката ще се обсъди и гласува утре в парламента

blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.