Иван Гарелов: Вярно и невярно за протеста

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ivan-garelov-vyarno-i-nevyarno-za-protesta/14448 SvobodnoSlovo.eu
Иван Гарелов: Вярно и невярно за протеста

1- Протестът няма платформа, какво предлагат?

Това е едно от най-повтаряните клишета на конформистите ,повлияни от правителствената пропаганда. Никъде не е казано , че протестите трябва да имат прецизно формулирана оферта , в която да обясняват на обществото планове и насоки на бъдещите промени. Протестите имат най-простата формула: „Писна ни от вас. Отивайте си“. Няма значение , че на улицата са всички-леви, десни , млади , стари , професори и чалгаджийки-на всички им е писнало. Това е силата им. И събарят статуквото. Останалото е работа на политиците.

2.Нямат основателни причини, не са наясно чии интереси защитават?

Няма по-основателна причина от защита на демокрацията и на нейните основни свободи и ценности. Защитават интересите на всички-нашите , вашите.

3.Кои са водачите, не знаем нищо за тях?

Този въпрос върви най-често с точно обратното твърдение - като гледаме лицата на политиците сред протестиращите, нищо няма да се получи.

Политиците , които редовно са на протестите са само наблюдатели, не ръководят никого. Водачи наистина не изпъкват. И слава богу, досега щяха да ги облеят с порой от компромати и кални измислици. Липсата на изявени лидери е само плюс, не забелязвате ли колко са дисциплинирани и следват стриктно линията си на поведение.

4.Протестите поумняват. Младежите възпират агресивните агитки.

Така е от самото начало. Изглежда журналистите поумняват и проглеждат.

5.Не сочат алтернатива.

Алтернатива винаги има. Ще се прояви на свободните и честни избори.

6.Протестите не са граждански , а политически.

Умните хора вече отговориха-това са граждански протести с политически характер , но не са партийни.

7.Борисов ги изпревари.

Не , той безвъзвратно закъсня. Нито оставки , нито капитален ремонт на кабинета, нито ерзац кабинет на ГЕРБ без него-всичко това трябваше да стане отдавна. Както пееше Вили Кавалджиев „ Мила , днес късно е.. не бих.“ И колкото повече Борисов отлага оставката си , толкова по-малки възможности за маневриране му остават.

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.