Из съдебните потайности: Кой държи юздите на Темида у нас?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/iz-sadebnite-potaynosti-koy-darzhi-yuzdite-na-temida-u-nas/131578 SvobodnoSlovo.eu
Из съдебните потайности: Кой държи юздите на Темида у нас?

Нотариуса подал в Инспектората на ВСС сигнал срещу Цариградска заради съмнителни послания от нея

Бившият председател на Апелативният спецсъд се оплака от кадрови натиск от Лозан Панов, наказвал го незаконно по доноси на адвокати
 
„Правосъдието е справедливост в действие“, е казал преди век и половина големият британски политик Бенджамин Дизраели. Е, ако някой следи случващото се у нас в последните години особено в сектор „Правосъдие“, със сигурност ще отбележи, че повсеместното усещане е за дълбоко липсващо правосъдие. Защото именно съдебната власт се оказва най-често в центъра на различни скандали с дъх на корупционен натиск, тежки и съмнителни обвързаности и опит за влияние (включително и политическо) върху магистратите. А най-страшното е, че проблемите на Темида години наред се ползват от една конкретна политико-икономическо-магистратска група за извиване на ръцете на тези, които не искат да играят по свирката им.

Завесата за тези процеси се повдига все повече на заседанията на парламентарната комисия, разследваща т.нар. афера „Нотариуса“. От близо две седмици комисията, която в началото на своето съществуване се радваше на огромен политически и медиен интерес, работи без кворум и на ръба на правилника на парламента вече изслушва дузина представители на високите етажи на Темида у нас. Които от своя страна обаче разказват толкова страшни и тревожни неща, че е учудващо защо наричания от олигарха Иво Прокопиев „мейнстрийм“ тактично пропуска да съобщи на широката публика твърденията им.

Така например, ако някой е слушал новинарските емисии в централните медии във вторник, може би е чул, че малкото останали в зала депутати (от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП) изслушаха шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, както и бившият шеф на Апелативния специализиран съд Георги Ушев. Медиите лаконично съобщиха, че и двамата не били ходили в SS-клуба на Мартин Божанов и „Осемте джуджета“, свързан с бившия следовател Петър Петров, известен като Еврото. И толкова. Близо 5 часа обаче двамата, заедно с бившата съдийка от Спецсъда Галя Георгиева и прокурора от Софийска районна прокуратура Константин Сулев, разкриха доста интересни детайли от случващото се в коридорите на Темида. И макар видимо разказите им да изнервиха депутатите в залата, които явно искаха да подкарат диалога в друга посока, думите на магистратите подозрително не откриха достойно място в информационния поток и бяха отразени в кратки материали тук и там.

А разказите им определено си заслужават вниманието. В изложението си пред депутатите, например Точкова разкри, че в инспектората са постъпили сигнали срещу групата около Нотариуса, но нито един от тях не е дошъл от съдия Владислава Цариградска. За забравилите ще припомним, че съдийката бе обявена от медиите около Прокопиев за боркиня срещу Нотариуса и за справедливостта в Темида и заради заплахи от него днес отново ходи с охрана. Оказва се обаче, че макар медийно да твърди, че е искала проверка от ИВСС заради заплахите на Нотариуса, всъщност Цариградска е поискала да й бъде направена проверка дали спазвала административните правила при разглеждането на дело, по което Нотариуса е бил страна, но без да споменава както неговото име, така и за оказван от негова страна натиск.

Но, както се казва в едни известни ТВ реклами - това не е всичко. Точкова разкри, че самият Божанов е подал сигнал до ИВСС за съмнителни послания, които е получавал от Цариградска по времето, когато последната е гледала делото му в съда в Луковит. През 2020 г., през адвоката си, Божанов е подал сигнал в Инспектората на ВСС срещу Цариградска, свързан с нейни действия по имотното дело, водено в Луковит. Според сигнала тя е допуснала свидетели в гражданско имотно дело, които да свидетелстват обаче дали е осъждан, разследван и водят ли се производства срещу него в НСлС.

Преди едно от заседанията по делото, негов познат, назовавайки съдията по малко име, му казал: „Оправяне с нея няма, освен ако не се разберат“. В последствие, непосредствено след заседание по делото на 14 януари 2020, съдията се обърнала към свидетеля, който присъствал на заседанието, с малко име и фамилия и е изрекла репликата: „Пропускаш възможността“.

В заведение, същият познат на Божанов се появил и му казал: „Пропускаш всички възможности. Оттук нататък войната ви с Владка е тотална и никой не може да ти помогне“. В сигнала Божанов и адвокатът му подчертали, че не оспорват процесуалните действия, допуснати от Цариградска, но считат, че посочените обстоятелства водят до извод за накърняване на престижа на съдебната власт от страна на този съдия. От Инспектората обаче са счели сигнала за нередовен, защото не са били отстранени пропуски, които са указали на Божанов и адвоката му да отстранят. Затова не се стигнало до проверка.

Всъщност, разказаното от Точкова дава допълнителна яснота за съмнителното фамилиарничене на самата Цариградска, която в медийни изяви не веднъж или два пъти си позволяваше да нарича Божанов, от когото получавала заплахи, със свойското „Марти“. Е, явно двамата – „Владка“ и „Марти“ са се познавали достатъчно добре, за да си разменят различни оферти, подкани и заплахи, а след това да залеят медии и институции със сложните си взаимоотношения. И колкото и днес, когато Божанов го няма, Цариградска да обяснява, че е разкрила голяма корупционна схема в Темида, написаното остава и то дава друга светлина върху твърденията й.

Интересна история разказа и съдия Георги Ушев, който директно обяви, че е подлаган на незаконен натиск от страна на бившия шеф на Върховния касационен съд и неуспял кандидат на Демократична България за президент – Лозан Панов.
"Усещал съм натиск от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Цяла политическа партия, изпълнителното й бюро, ми поиска оставката. Ето това е натиск - съдебен и политически, на който съм бил подложен", заяви пред депутатите Ушев и допълни: "Не искам да влизам в политически теми и дебати. Ако някой си прави предизборна кампания, нека не е на мой гръб. Има го в интернет, достъпно е, може да проверите коя е политическата партия. Ще я намерите, ще се изненадате", обясни Ушев, помолен да заяви ясно за коя партия говори. Той разказа за казуса с мерките за неотклонение на бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова и припомни за произнасянето на първоинстанционния спецсъд при определяне на мерките за неотклонение, когато съдът разпорежда незабавно изпълнение. Ушев припомни, че тогава бе възложена проверка от Инспектората на ВСС, която трябваше да установи процедурите, по които се гледат мерките за неотклонение на отстранената от длъжност кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Скандалът избухна в края на 2018 г., когато Панов изпрати съдии от ВКС да проверят спазват ли се процедурите по гледането на мерките за неотклонение по делото за подкуп в "Младост". Последва реакция от 11 съдии от Апелативния специализиран наказателен съд, сред които и председателят Георги Ушев. Те изпратиха писмо до ВСС заради съмнения за опит за оказване на натиск и влияние по казуса. От своя страна пък Панов поискал да бъде наложено дисциплинарно производство срещу Ушев – нещо, което нито тогавашния ВСС, нито два състава на ВАС приели за законно. Въпреки това, ден след последното решение на ВАС по случая Панов се опитал отново да „смачка“ кадрово Ушев и наказал в нарушение на закона съдията за нещо друго. Този път това била жалба от свързана с Иво Прокопиев адвокатска кантора, че Ушев споменал в ефир, че има осъден на две инстанции политик. Ушев разказа пред депутатите, че Панов толкова бързал да го накаже, че дословно копирал жалбата на адвокатите и така в текста на заповедта за наказание останало изречението „моят подзащитен“ – все едно самият Панов е адвокат на въпросния човек. Последвало и искане на политическа партия за наказание на Ушев, но след проверка на новия шеф на ВКС Павлина Панова станало ясно, че основание за такова наказание няма.

Какво казват тези две истории и притеснителната им липса в информационния поток? Още преди няколко месеца, когато гръмна аферата „Нотариуса“ стана ясно, че тя ще бъде ползвана от приближените до Иво Прокопиев ПП-ДБ и свързаните с тях магистратски организации като „Съюза на съдиите в България“ и приближени адвокатски кантори за чистка в Темида в полза на олигархията. Затова и медийните прожектори бяха насочвани към обвиняеми лица, които се оплакват от магистратски натиск, но тактично се скатаваха истории като факта, че името на Панов всъщност до този момент е единственото пряко изречено от самия Мартин Божанов – Нотариуса като човек, с когото го свързва голямо приятелство. И имено името на Панов Божанов е ползвал по делото, гледано от Цариградска, за да я заплашва, както твърди самата тя.
„Също така сподели и с мен, че омразата на председателя на състава към мен и адв. Атанасов произхожда от това, че ние сме в близки приятелски отношения с лице, което заема висок пост в съдебната власт. Пък аз не крия, че съм в приятелски отношения и с Лозан Панов, който също е на снимка с г-жа Владка“, произнася тогава Мартин Божанов. Същото твърдение повтаря и самата Цариградска пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет при изслушването й месец по-късно, когато тя се обявява за жертва на заплахи от страна на Нотариуса.

И тук е момента да цитираме великия Уей Дайер, който е казал: „Винаги си задавай въпроса дали си част от проблема или част от решението?“. Явно плетеницата от НПО-та, магистрати, адвокати, журналисти и политици, близки до Прокопиев и сега се опитва да пробута свои хора по върховете на Темида по доста интересна схема. Която беше описана в едно интервю на новата звезда на „реформата“ в Темида – скандалната съдийка Владислава Цариградска така: „Съдебна система, при която главен прокурор е Андрей Янкулов (част от екипа на „Антикорупционния фонд“, правил журналистическо разследване за Мартин Божанов-Нотариуса), правосъден министър да е Мирослава Тодорова (бивш председател на ССБ), а Нели Куцкова (също бивш председател на ССБ) – шеф на КПКОНПИ. С някои добавки това би била и моята подредба, но освен, че си представям Андрей Янкулов главен прокурор, си представям и да съм негов заместник“. И затова е много важно да се мълчи когато на повърхността излизат факти, показващи реалния натиск в Темида и КОЙ дърпа конците в тази схема на влияние. Омертата явно е жестока, но явно вече е на път да бъде съборена, за да лъсне пред всички истинското и грозно лице на олигархията у нас.

trud.bg

3 Коментара

случаен миновач

преди 2 седмици

БКП-МАФИЯТА

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.