КАК ДЪРЖАВНАТА РИОСВ – ВАРНА БЕ ВЗЕТА НА ЧАСТНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ „ЕКОСЕЙФ“ В ИМЕТО НА ТЕЖКО ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ ЗА ГОРИВНА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ В ДЕВНЯ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-darzhavnata-riosv-varna-be-vzeta-na-chastno-upravlenie-ot-ekoseyf-v-imeto-na-tezhko-zakononarushenie-za-gorivna-instalaciya-za-izgaryane-na-otpadaci-v-devnya/26787 SvobodnoSlovo.eu
КАК ДЪРЖАВНАТА РИОСВ – ВАРНА БЕ ВЗЕТА НА ЧАСТНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ „ЕКОСЕЙФ“ В ИМЕТО НА ТЕЖКО ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ ЗА ГОРИВНА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ В ДЕВНЯ

Тази история е истинска до болезненост. И илюстрира Схемата по която в България арогантно държавните институции се ръководят не от държавните служители, назначени за техни ръководители, а по мутренска матрица – натиск, заплахи и пари. Много пари. Платени на когото трябва.

Тази Схема води до тежко престъпление.

Годината е 2021-ва. България е във въртележка на избори и след последните парламентарни такива се решава кой да бъде шеф на държавната служба РИОСВ – Варна. Неин директор в годините е Ерджан Ебатин, но той е избран за народен представител и предлага мястото му да бъде заето от безспорно безпартийната, стриктна в работата си и доказан професионалист в РИОСВ – Христина Генова.

Назначеният служебен кабинет от Румен Радев обаче решава, че РИОСВ – Варна трябва да бъде оглавена от друго лице – Нина Петрова, която отговаря в РИОСВ – Варна по „водите“.

И тук се случва нещо, което също е илюстрация как, кой и защо кадрува в държавните институции в България. Избраната Нина Петрова за шеф на РИОСВ – Варна пътува до София за да вземе заповедтта си назначение, прибира се обратно във Варна и малко след това и звънят, че … заповедта е отменена и за шеф на РИОСВ -Варна е назначена Веселина Кирилова, която отговаря до този момент за „опасни химични вещества“ в службата. До този момент е била редова служителка и никога не е била на ръководен пост.

Така РИОСВ – Варна се оглавява с „внезапна“ кадрова рокада, извършена от служебния кабинет на Румен Радев, рокада, очевадно продиктувана от някого на когото му е особено важно точно Веселина Кирилова да оглави РИОСВ – Варна.

Седмица по-късно собственикът на фирма „Екосейф“, който има инсинератор за изгаряне на отпадъци в Девня – Васил Проданов се обажда на народния представител Ерджан Ебатин и досегашен директор на РИОСВ – Варна, и му казва, че е бил щедър за да може Веселина Кирилова да оглави РИОСВ – Варна и оттук нататък тя, като директор, ще изпълнява „каквото кажа аз“, и още: „не искам никакви проблеми от твоя страна, ако искаш нещо, ще се обръщаш към мен и аз ще и кажа…“.

Ерджан Ебатин му отвръща, че няма нужда от нищо, вече работи в парламента и единственото, което го моли е да не създават проблеми в колектива на РИОСВ – Варна.

Случва се обаче точно обратното.

Новият директор на РИОСВ – Варна Веселина Кирилова създава тежки взаимоотношения в РИОСВ – Варна, прокарват се преписки, създават се конфликти, толерират се определени лица за сметка на други.

Лъсва и защо толкова му е важно на бизнесмена Васил Проданов /„Екосейф“/ точно Веселина Кирилова да бъде директор на РИОСВ – Варна.

Фирмата на Васил Проданов „Екосейф“ има горивна инсталация за изгаряне на отпадъци в Девня. Миналата година фирмата му започва процедура за инвестиционно намерение за „модернизация“ на горивната инсталация в Девня.

По Закона за опазване на околната среда, както и по ЗУТ такъв термин като „модернизация“ НЯМА!

По закон всичко свързано с тези горивни инсталанции за изгаряне на отпадъци, както и най-малката промяна в тях, задължително трябва да мине през Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС). И законът е категоричен за това!

„Модернизацията“ в инвестиционното намерение на „Екосейф“ на Васил Проданов е замислено обаче да мине като „лека промяна“ по старата инсталация, за да не се налага да мине през ОВОС.

Експертите на РИОСВ – Варна обаче дават отрицателни становища и са категорични, че инвестиционното намерение трябва да стане по законов път ред.

И в този момент се намесва директорката на РИОСВ – Варна Веселина Кирилова, за която шефът на „Екосейф“ признава пред Ерджан Ебатин, че прави това, което и казва той, и пише становище върху документа изготвен от експертите: – че при процедирането по чл.2 ал.2 от Закона за околната среда*  ДА НЕ СЕ ВЗЕМАТ ЗА ВАЖНИ СТАНОВИЩАТА НА ЕКСПЕРТИТЕ.

*Чл. 2. Целите на закона се постигат чрез:

  1. контрол върху състоянието и ползването на компонентите на околната среда и източниците на нейното замърсяване и увреждане;

Така на практика върху експертите от РИОСВ – Варна се оказва огромен натиск, а директорката на РИОСВ – Варна директно определя процедурата!

Самият чл.2 ал.2 от Закона за опазване на околоната среда няма отношение към инвестиционното намерение на „Екосейф“ на Васил Проданов, по този член от закона не минава дори зъболекарски кабинет, многофункционални сгради минават на ОВОС, камо ли когато става дума за инсинератор за изгаряне на отпадъци, където задължително е указано, че трябва да мине през ОВОС.

Директорката на РИОСВ – ВАРНА обаче пуска инвестиционното намерение на „Екосейф“ на Васил Проданов за „модернизация“ /термин, който го няма в закона/ по член 2 ал.2 от Закона за опазването на околната среда, КОЕТО Е ТЕЖКО ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ!

Всъщност, целта е тази „модернизация“ на горивната инсталация на „Екосейф“ на Васил Проданов да мине като нещо козметично, уж леко разширение, уж нещо като смяна на резервни части, и прочие.

Реалността и истината обаче се оказва брутално различна.

Върху служителите и директорите на дирекции в РИОСВ – Варна е оказан огромен натиск. Цялата служба знае, че „Екосейф“ е истинският директор на РИОСВ – Варна. Директорите на дирекции в РИОСВ – Варна, както и главният юрисконсулт, директно споделят, че „всички знаем, че „Екосейф“ ни ръководи, но такова чудо никога не е било…“.

След последните парламентарни избори от изборната въртележка, завъртяла държавата, Ерджан Ебатин се връща по право по закон като директор на РИОСВ – Варна.

Тук е важно особено едно уточнение: една седмица преди Ерджан Ебатин да се върне на поста си в РИОСВ – Варна и да установи тежкото извършено закононарушение, Васил Проданов от „Екосейф“ чрез директорката си Веселина Кирилова, която му е „на подчинение“ поискват смяна на щатното разписание в РИОСВ – Варна. От една страна – Проданов се разбира със служебния кабинет на Радев, от друга страна – разбира се и с кабинета на Кирил Петков, респективно с тогавашния министър на екологията Борис Сандов и заместника му Тома Белев.

Дни преди да падне кабинета на Кирил Петков, а падането на кабинета му вече е видно и от самолет, Проданов чрез Кирилова сменя щатното разписание в РИОСВ – Варна, за да бъдат изгонени определени служители от РИОСВ – Варна.

Като все още народен представител, Ерджан Ебатин прави опит да спре това безумие и се обръща към Васил Проданов – да не правят подобно нещо, Проданов обаче отвръща заповеднически: „Не! Решил съм да ги махна, те ми създават проблеми!“.

Щатното разписание е променено и се изгонват от РИОСВ – Варна точно служителите, които бъркат плановете на Проданов и „Екосейф“ – директорите на дирекциите по отпадъци и по водите. Изгонват ги, защото са създавали проблеми на Проданов и „Екосейф“ и защото са си вършили работата както трябва – професионално.

Ден преди да се върне като директор на РИОСВ – Варна по право по закон, Ерджан Ебатин казва на директорката на РИОСВ – Варна да не прави промяна на щатното разписание в службата и остро и казва: „Не си въобразявай че тази служба може да работи в частен интерес! Тази служба има определени функции и тя никога не може да бъде дъщерно дружество на „Екосейф“!

Директорката на РИОСВ – Варна на Проданов и „Екосейф“ обаче със завидно самочувствие отсича: „Така съм решила!“.

АФЕРА разкри от свои брилянтни източници, че самочувствието на Кирилова идва оттам, че благодетелят и е уредил още първия ден с връщането на Ерджан Ебатин като шеф на РИОСВ – Варна, да последва заповед за … освобождаването му от поста.

Номерът обаче не минава и Ерджан Ебатин се връща като шеф на РИОСВ – Варна.

За да остане на поста „важни лица“ искат от него две неща – след като бъде избран за депутат да върне човекът на „Екосейф“ Веселина Кирилова като шеф на РИОСВ – Варна и докато е в предизборна кампания – пак Веселина Кирилова да бъде шеф на РИОСВ – Варна.

Ерджан Ебатин е категоричен: „Ако искате махайте ме, това няма как да го направя! Защото това, което е направила, е тежко нарушение в психоклимата на службата, хората очакват от мен да постъпя справедливо. Никога не съм им променял процедурите, но това да промениш процедура от ОВОС в член 2 ал.2 от Закона за околната среда, това е голямо нарушение!“

Ерджан Ебатин в качеството си на шеф на РИОСВ – Варна пише доклад до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, като описва целия казус и прилага документи. От своя страна служебната министърка на екологията Росица Карамфилова изпраща доклада до Прокуратурата, до Икономическа полиция и ГДБОП.

По случая вече се води разследване, текат разпити, давани са показания, разследването е под наблюдението на заместник окръжия прокурор на Варна.

През това време поисканата „модернизация“ на горивната инсталация за изгаране на отпадъци на „Екосейф“ на Васил Проданов в Девня все още не е минала Държавно – приемателна комисия /ДПК/.

Докато Ерджан Ебатин е шеф на РИОСВ – Варна Васил Проданов продължава да оказва заповеднически натиск, дори му се обажда за да му заповядва да не връща на работа изгонените от Кирилова служители от РИОСВ – Варна. Ерджан Ебатин отвръща: „Виж какво, можеш да говориш на някой друг така, на мене не! Ще ги възстановя на работа, това не ти е частна служба!“

На Васил Проданов е обяснено, че като иска да му мине Държавно приемателната комисия /ДПК/ – ще напишем за член на комисията твоя директор, когото си сложил – Веселина Кирилова и като иска тя да ти разпише ДПК-то и да носи отговорност за това. Другите служители няма да го разпишат по този начин, по който ти искаш, защото всеки е отговорен към закона и хляба си.

Самите онези, които минават за хора на Проданов в РИОСВ – Варна, включително и Веселина Кирилова, излизат във „внезапни“ болнични. Защо излизат в болнични, въпреки че както твърди Васил Проданов „процедурата му е законна“ – дали защото не искат да слагат подписа си, още повече, че тече и разследване по случая?!

В средата на декември т.г. тече  Държавно приемателната комисия /ДПК/ по инвестиционното намерение за „модернизация“ на горивната инсталация за изгаряне на отпадъци на „Екосейф“ на Васил Проданов в Девня.

Ерджан Ебатин е отново народен представител.

Вечерта преди ДПК Васил Проданов звъни по телефона на Ерджан Ебатин и му казва, че усеща, че нещата в РИОСВ – Варна „няма да са наред“ и че звъни на директорката, на директорката на дирекция, но никой не му вдигал телефона.

Ерджан Ебатин му отвръща, че изобщо не знае, че има ДПК, но че ако всичко е по закон няма да има никакви проблеми и никой няма да му ги създаде, но не трябва да иска нещо, което не може да стане да стане, няма как да го иска. „То е по закон!“, казва Проданов. „Ти не си експерт, дай да оставим експертите да си свършат работата дали може да стане или не!, категоричен е Ебатин.

На следващия ден предиобед Васил Проданов от „Екосейф“ отново се обажда по телефона на Ерджан Ебатин, докато Ебатин е в пленарната зала на Народното събрание.

Проданов казва на народния представител Ерджан Ебатин в прав текст: „Понеже много знаеш и се правиш на голям отворко, днес ще ти се обади най-големия шеф, ще ти се обади Доган!“

Ерджан Ебатин му отговаря: „Не! Той няма да ми се обади, аз ще му се обадя сега!“, при което Проданов млъква и отронва: „Айде да не го замесваме сега…“.

Ерджан Ебатин обаче кипва: „Виж какво ще ти кажа, досега не съм ти обръщал внимание, тези мафиотски похвати не на мене, ако си мислиш, че аз ще упражня натиск на моите служители, да ти минат нещата извън закона, не ме познаваш! Ти прекрачи всякакви граници, аз съм народен представител, а ти се отнасяш към мен като подчинен. Кой си ти, че се държиш така?!“

Проданов отвръща: „Ей, индианец, ще те смачкам! Дал съм 10 милиона за инсталация, нали ти е ясно, че ще дам пари и пак ще стане на мойта!“.

Ерджан Ебатин: „Не ме интересува къде какво даваш, тези номера не минават пред мен! Сега ще видиш кой е индианец, ще ти покажа кой е индианец!“.

В скоба уточняваме, че, разбира се, Ахмед Доган изобщо няма и хабер да се обажда с натиск върху Ерджан Ебатин, точно обратното – Ебатин се обажда на Доган и разяснява какво безобразие се върши.

Същият ден ДПК-то на „Екосейф“ на Васил Проданов НЕ минава.

Както вече отбелязахме, всяко разширение, или „модернизация“, както са заявили с термин извън закона „Екосейф“, подлежи на задължителен ОВОС.

На място експертите на РИОСВ – Варна установяват, че „модернизацията“, която е заявена като инвестиционно намерение от „Екосейф“ на Васил Проданов и трябва да мине като леко подобрение, всъщност не отговаря на истината и нищо не отговаря на описаната „действителност“.

Експертите установяват, че старата инсталация за изгаряне на отпадъци е разкачена!, комина е на друго място от това на което е посочен!, многократно е по-голям от стария комин и всъщност става дума за изцяло нова инсталация за изгаряне на отпадъци с нов комин!

А дори само комина да смениш, е нужно пак да минеш през ОВОС.

От РИОСВ – Варна искат търкувание от РДНСК, както и от главния архитект на Община Девня – да се подпишат, че това не е нова инсталация. От РДНСК реагират остро, че това не е от тяхна компетентност, и че РИОСВ – Варна носят тази отговорност, но в създалата се ситуация това си е чист лакмус – да се види кой ще разпише, че това е „модернизация“. И защо и срещу какво го прави.

На практика старата инсталация за изгаряне на отпадъци в Девня на „Екосейф“ на Васил Проданов е изцяло разкачена, функционира нова инсталация за горене на отпадъци, комина НЕ е калиброван и сертификационна лаборатория трябва да се подпише, че комина е калиброван, а комина трябва да е калиброван правилно, защото ако не е калиброван, той може да показва каквото си поиска като стойности, трябва да се предоставят и документи, че при изгаряне на медицински отпадъци с определени кодове, които са най-вредните, не се отделя нищо вредно във въздуха.

Инсталацията може и да е нова, може и да е хубава, но проблема е, че не е минала по закон през ОВОС и се прави опит да мине „просто така“ без ОВОС.

И ако всичко това мине „просто така“, без ОВОС, това е тежко закононарушение в ущърб на околната среда.

На 10 януари 2023 година предстои нова Държавно приемателна комисия /ДПК/ за горивната инсталация на „Екосейф“ на Васил Проданов.

Натискът е огромен. Парите са огромни.

Служителите на РИОСВ – Варна са стигнали дотам, че се страхуват за живота си.

На предната ДПК в качеството си на какъв – не е ясно, на самата комисия присъства Васил Проданов от „Екосейф“ и когато представител на РИОСВ – Варна поисква чаша вода, Проданов изрича: „Дайте и една чаша с цианкалий!“. Да, може и да мине уж за шега, ама зловеща!

Предстои да видим кой как и срещу какво, и колко ще се подпише, и дали „модернизация“- та на горивната инсталация на „Екосейф“ на Васил Проданов ще случи извън закона.

И дали Главния прокурор, ДАНС, МВР и Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента ще стоварят юмрука си за да покажат, че в държавата има правила и закон. А не мутренска плутокрация.

Afera.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.