КАК ПЕЧЕЛИ ТОВА НЕЩО И ЗАЩО ЩЕ ГО ДЪРЖАТ НА ТРУПЧЕТА

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kak-pecheli-tova-neshto-i-zashto-shte-go-darzhat-na-trupcheta/136089 SvobodnoSlovo.eu
КАК ПЕЧЕЛИ ТОВА НЕЩО И ЗАЩО ЩЕ ГО ДЪРЖАТ НА ТРУПЧЕТА

Преди „Величие“ изборите във Ветрино се печелеха от ГЕРБ с преференции за Славена Точева!!!

Срещу „Исторически парк“ има поне 6 проверки, но ще бъдат държани „на трупчета“, за да не излиза партията от „коловоза“.

Журналистът от „Капитал“ Йоан Запрянов разказа пред БНР за разследванията си по темата „Исторически парк“, откъдето води началото си партия „Величие“.

През 2019 г. „Капитал Варна“ посетихме „Историческия парк“, който още се строеше. Когато проследихме финансовите документи, предложенията към инвеститори, как се набира капитал, стигнахме до заключението, че нещо много сериозно не е наред.

„Исторически парк“ има два аспекта. Първият е чисто финансовият – има акции, които са предварително изкупени, и вместо да набира капитал по нормалния начин – през борса или чрез публично предлагане, продава вече налични акции от физически лица на физически лица, като така парите въобще не стигат до самото дружество, те не се отчитат по никакъв начин, не се плаща данък капиталова печалба, счетоводството изглежда без общо с реалността.

Комисията по финансов надзор още през 2019 г. стигна сама до заключението, че това е потенциална измама на инвеститори, след което предаде случая на прокуратурата.

Варненската прокуратура два пъти отказа да започне производство срещу „Историческия парк“ и Ивелин Михайлов, който е управител, но не е мажоритарен собственик по документи.

По документи мажоритарен собственик е Анатоли Савов, адвокат на Михайлов и на самия парк.

За първи път през 2021 г. чух хора, които казаха, че са измамени, че дори са инвестирали, без да знаят, че инвестират в това, чрез консултанти, които не се представят като представители на „Исторически парк“. Но в крайна сметка техните пари отиват в село Неофит Рилски в община Ветрино. След това в последните две години имаше един своеобразен порой от хора, които са били ощетени и смятат, че това се е превърнало, или винаги е било, в секта, в култ към личността, в отцепена територия, в превзета община, която си има свои собствени силови структури.

Две неща са важни: Първото – как продължи да се финансира това нещо. Според няколко наши източници, чиито твърдения сме проверили, цялата общност около „Исторически парк“ се финансира чрез тегленето на кредити от физически лица от множество банки, като се използва един бъг в системата, която разрешава да се теглят кредити в рамките на две седмици от различни банки, преди да бъде обновено досието в Централния кредитен регистър.

Така човек, който 6 месеца е бил осигуряван на максималната сума, може чрез потребителски кредити без проблеми да изтегли поне 150 хиляди лева, които след това се предават директно или индиректно на Ивелин Михайлов, който е основател и на партия „Величие“.

Втората част е, че община Ветрино, която е една от най-малките в България, технически е превзета, отцепена територия, в която са изкупени огромно количество от имотите, а полиция няма, защото за тази община и за община Провадия работи едно РПУ с трима полицаи за 30 хиляди души. Затова общинската охранителна дейност се прави от фирма, близка до „Историческия парк“. И там тренира нещо, което ужасно прилича на паравоенно формирование, което се брандира като спортен клуб. Неговият основен водач, който тренира повечето хора, сега ще бъде депутат в парламента. Чрез техните Тик-Ток канали те набираха бойци за „Вагнер“.

Знам за три проверки от МВР, две проверки в НАП и поне едно разследване в ДАНС. По всички тези неща уж се работи от години, но в момента аз съм убеден, че ако вече не се е състоял този разговор, той ще се състои в парламента – че партиите в парламента, които имат директни връзки с прокуратурата, ще заявят на партия „Величие“, ако вече не са го направили, че ако в един момент те искат да не играят по правилата, са хванати. И в този случай партия „Величие“ е нещо като мечтата на прокурора от парламентарната република. Тук дори не се налага на прокуратурата да си измисля нещо.

Тук действително има много сериозни съмнения за много престъпления – става дума за финансови измами, за данъчни измами, за имотни измами, за изборни измами, дори – заради изграждането на паралелни силови структури – за потенциални престъпления срещу републиката.

Всичко това е възможно да бъде вкарано в преписка и след това потенциално в обвинителен акт. Което аз смятам, че няма да се случи. Смятам, че в момента „Величие“ ще бъде държана „на трупчета“.

Ще бъде оставена да говори радикално, да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде използвано, защото във всеки един момент тези хора могат да бъдат вкарани в ареста.

Има достатъчно информация за това, включително и в Икономическа полиция има таблица с около 200 имена на граждани с три имена, ЕГН, снимани, снимани заявления за отваряне на банкова сметка, номера й. Всички тези хора са теглили кредити и Икономическата полиция се интересува от това кой е теглил кредити от множество банки, за да задвижва тази схема. Тези неща са в полицията и ще бъдат използвани, за да бъде държана самата партия „на трупчета“. Това няма да й попречи по никакъв начин на радикалната реторика.

„Величие“ управлява община Ветрино от миналата година, след местните избори, но го прави с ГЕРБ, останалите общински съветници са почти единствено от ГЕРБ и ДПС. Кметът на общината е от ГЕРБ, той беше подкрепен от „Величие“. Кметът на селото, в което се намира „Исторически парк“, също е от ГЕРБ.

Когато все още съществуваше „феноменът Славена Точева“, в Неофит Рилски имаше огромна концентрация на преференции. Преди да съществува „Величие“, там изборите се печелеха масово от ГЕРБ с огромен преференциален вот към Славена Точева. Тя има и снимки от „Исторически парк“ като част от предизборната си кампания преди година.

Бистра Георгиева

afera.bg

5 Коментара

Майна

1 week before

Копирам ви нещо , кой стои зад ,,Исторически парк,, , дано се замислите .. ,,Да ви добавя още нещо, което е индиректно свързано с балоните и в частност „величие“ 🙂 . https://www.youtube.com/watch?v=Cij7Lx1cZKU ,,Въпросът ? Това, което го държи започва да се произяснява. Ако не знаете какво е Сциентологията, кой е Хъбърт и компания, Дианетиката и т.н. 🙂 .,, https://www.youtube.com/watch?v=–Y3ntzzA

Коментирай

Бис

1 week before

Авторката , изглежда, не е виждала г- жа Славена Точева. Затова не може да си обясни преференциите.

Коментирай

Иван Глупавия

1 week before

Всичко това звучи: "....highly likely....". Т.е. вушение с пропагандна цел. Ако нищо не е направено от хилядите администрации и контролни органи досега в случай на нарушение, какво означава това? Означава едно от двете: или няма реални нарушения, или властите не работят и не са ни нужни. Какво следва от всяко от двете нека сам да си отговори. Така мисля аз, но аз съм от село и не разбирам...

Коментирай

ГРАЖДАНКА

1 week before

Щом Томова опря до "разследващ журналист" от в-к "Капитал" , разбирай Прокопиев, то работата е ясна. Не изключвам възможността за злоупотреби, то при толкова много пари, явно има нещо гнило, но проблема на прокопиевци не ,че Ивелин Михайлов има много пари, нито какъв е произходът им, проблемът на тези хора е , че той не иска да ги дели с тях.

Коментирай

Иванова

1 week before

Очевадно е: пералня на мръсни пари!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.