КАКВО ТРЯБВА ДА РАЗБИРАМЕ ПОД "ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ"?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kakvo-tryabva-da-razbirame-pod-chastna-sobstvenost/132730 SvobodnoSlovo.eu
КАКВО ТРЯБВА ДА РАЗБИРАМЕ ПОД "ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ"?

За да мислим за каквито и да е фундаментални промени в бъдещето, първо трябва да променим отношението и разбиранията си за фундаменталните понятия на съвремието. Те са десетки- разбирането за свобода, истина, труд, морал, прогрес, семейство, държава и т.н.

Едно от най-важните е разбирането на понятието “частна собственост” То е едно от ключовите за извършване на промените, от които се нуждаем.

За неолибералната глобалистка мафия това понятие е свещено и затова те използват всякакви похвати да защитават неговата „свещеност”. “Неприкосновена частна собственост” е любима мантра и за либерали и за консерватори, че и за новите леви. По този начин се бетонира разбирането, че в света винаги трябва да има бедни и богати, нямащи и имащи и частната собственост на Бил Гейтс, примерно, върху Майкрософт, не бива да се подлага на никакво съмнение или оспорване.

За всички, гледащи в бъдещето, обаче, частната собственост трябва да се превърне отново в частна - да е в размерите и мащаба наистина на частна собственост, нещо, което е нужно за частния живот на един човек и неговото семейство. Такава най-масова частна собственост са жилищата и автомобилите ни. Но не само това. За частна собственост могат да се приемат също малки търговски обекти, семейни хотели, работилници и ателиета, както и малки производства, които осигуряват частното добруване на един човек и неговото семейство. В земеделието – частна собственост е нормално да е такова количество земя, която осигурява нормалния живот на определения частник и фамилията му. Когато частна собственост станат десетки и стотици хиляди декари, това вече е свръхбогатство, а не частна собственост. Затова собствениците на такива огромни площи се месят в политиката или диктуват цените на пазара на земеделски продукти, за да трупат още и още богатства.

Същото се отнася и за частна собственост върху банки, огромни заводи, електрически централи, комуникационни компании, автомагистрали, пристанища, хотелски вериги или цели флотилии от търговски кораби. Да не говорим за собствениците на частни училища, университети или пък огромни охранителни фирми, приличащи повече на частни армии. Такава “неприкосновена частна собственост” са и акциите на богаташите в големите транснационални корпорации.

Всичко това трябва да е напълно неприемливо за нас, защото такива собствености застрашават буквално реда, сигурността и просперитета на държавата и обществото. Тоест – над определени размери, собствеността от частна, прераства в собственост върху значително количество имоти или средства за производство, което я прави обществено значима – определяща аспектите на битието на цялото общество.

Една телекомуникационна компания, например, е на един човек или е на няколко, тоест- собствеността е персонална или корпоративна. Обаче такава компания е обществено значима. Не може да е частна собственост, а задължително трябва да е под държавен и обществен контрол. Защото, какво представляват обикновено големите компании – съюз между няколко багаташа, с цел да увеличават богатството си. Без значение дали отделно или в колектив, всеки от тези крупни частни собственици, във всяка една ситуация ще предпочете да гледа личния си интерес, а не интереса на обществото. Същото се отнася и за акционерните дружества – всяко от тях ще гледа интереса на акционерите си, а не интереса на обществото. Допускът за съществуване на такива крупни форми на частна собственост не отговаря на нормалните разбирания в нито едно отношение – нито по отношение на нормалността, нито на справедливостта, а още по-малко – на стремежа към максимално общностно щастие.

В една държава, в която почти 90% от икономиката е в частни ръце, не може да се построи нормално и справедливо общество, базирано на стремежа към всеобщо щастие. Затова трябва да се работи за премахване на крупната частна собственост, а истинската такава да остане и дори да е подпомагана с различни държавни програми. Това се отнася за частните ателиета, частни магазини, частни малки хотели или ресторанти, кафенета и барове. Такава частна собственост може да има и в селското стопанство, както и в строителството, но само собственост, която е наистина частна - осигуряваща частното добруване на човека и семейството му.

Днес сме я докарали дотам, че няколко стотин свръх богаташа искат да превърнат цялото човечество в свое стадо домашен добитък, тоест - в своя частна собственост. Това е и най-големият и опасен проблем пред бъдещето ни - извор на бъдещи войни, революции и реки от кръв. Докато всяка една собственост с размер, надвишаващ частните нужди и потребности на едно семейство не бъде поставена под държавен и обществен контрол, все ще е така.

Иван Спирдонов

11 Коментара

Спонсор

преди 2 седмици

Нека уточним? Частна или депутатска собственост? Щото САВАта, Дилянчо, Боко, ГНОМЧО, Бойкикевци и прочее свине отдавна разк ъсаха територията на части!

Коментирай

протестър

преди 1 седмица

Голямо браво на автора! Пределно точен и обективен анализ. Най-голямото зло за човечеството е частната собственост в ръцете на няколко стотин злодея, които са откраднали потенциала на 8 милиарда души.

Коментирай

Роро

преди 1 седмица

Изпуснали сме момента, крадливите бандити са ни завладели отвсякъде!

Коментирай

Частаната

преди 1 седмица

Собственост до 2030 искат да я унищожат т.е да нямат хората свое собствено,а да плащат за да живеят та ако ще и на поляната да е!!!!ТОВА МИСЛИ В ПЛАН ИЗВРАТЕНИЯ ЕЛИТ ОТ ЗАПАДА!!!И ЩЕ СТАНЕ АКО НИ ВЗЕМАТ И ЛЕВА ЩЕ НИ ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ С ДИГИТАЛНАТА ОБЩА ВАЛУТА И ИЗОБЩО ЩЕ СТАВА МНОГО ВЕСЕЛО ЗА НАПРЕД НИЩО,ЧЕ ИМА БАНАНИ НА ВСЯКО СТОПЧЕ ВЕЧЕ!!!

Коментирай

Леле

преди 1 седмица

Тези общи популистки приказки нищо не значат. Нямат никаква смислена стойност. На всички ни ясно, че в един момент крайното окрупняване на бизнеса води до възможности за контрол над обществото. Шерлок тук малко е закъснял. Но да говори за контрол над всичко повече от собственост с която да можеш да преживееш е абсурд. Това води до липса на желание за развитие и е пагубно за икономиката. Трябва сериозен баланс под формата на анти-монополни мерки, а не да се връщаме към глупостта. Видяхме как пропадна икономиката на целия източен блок поради факта, че никой нямаше лична инициатива, а тя идваше от държавата която, както знаем, винаги е лош собственик.

Коментирай

Млечин

преди 1 седмица

Аз съм с Леле.Частната собственост движи света.На едно кученце,като му дадеш топка,то си я прибира,а не я носи на другите кученца....Проблемът е,че лъжекомунизма е спрял естествения ход на нашата икономика.После просто трансформираха политическата власт в икономическа.Затова предупреждаваха руските професори в Огонек,още 85та година.От Съюза тръгна всичко.Ако някои си мисли,че в другите стани от Източния блок е различно...Може би само Германия.Но там беше друго.

Коментирай

Чичо

преди 1 седмица

222222222222222222222222222222222222222

Коментирай

Samuilov

преди 1 седмица

То при комунягите също стремежът беше, да се минимизира т.нар. частна собственост. Брътвежите на тоя "специалист" не стават.

Коментирай

Самуилов

преди 1 седмица

То при комунягите също стремежът беше, да се минимизира т.нар. частна собственост. И на кого му беше хубаво? Брътвежите на тоя "специалист" не стават. Мислене на цървул, вмирисан на чесън.

Коментирай

Същият

преди 3 дни

В държавата на цървулите и цървулснковци няма частна собственост.Има:Това е мое- казва беят и е прав защото законът и законодателството са с ЦЪРВУЛКОВЦИ.Няма значение до 10-ти комунист ли е бул или не .Сега е Министър- председател(ЦЪРВУЛ), МИНИСТЪР(ЦЪРВУЛ), КМЕТ - ЦЪРВУЛ, ПОЛИТИК НАЙ ГОЛЯМ ЦЪРВУЛ.ТАКС Е В СТРАНАТА НА ЦЪРВУЛИТЕ .А ти обикновена овчица папкай и не гледай какви ги вършат ЦЪРВУЛИТЕ.

Коментирай

Същият

преди 3 дни

В държавата на цървулите и цървулснковци няма частна собственост.Има:Това е мое- казва беят и е прав защото законът и законодателството са с ЦЪРВУЛКОВЦИ.Няма значение до 10-ти комунист ли е бул или не .Сега е Министър- председател(ЦЪРВУЛ), МИНИСТЪР(ЦЪРВУЛ), КМЕТ - ЦЪРВУЛ, ПОЛИТИК НАЙ ГОЛЯМ ЦЪРВУЛ.ТАКС Е В СТРАНАТА НА ЦЪРВУЛИТЕ .А ти обикновена овчица папкай и не гледай какви ги вършат ЦЪРВУЛИТЕ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.