Карлос Контрера: Талибан за председател на СОС не ни трябва!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/karlos-kontrera-taliban-za-predsedatel-na-sos-ne-ni-tryabva/122175 SvobodnoSlovo.eu
Карлос Контрера: Талибан за председател на СОС не ни трябва!

Ще се избере ли председател на Столичния общински съвет от третия път… Два пъти Борис Бонев (ПП-ДБ и „Спаси София“) и Дияна Тонова (БСП не получават нужните гласове. Какво се случва в Столична община? Пред ФАКТИ говори Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

- Г-н Контрера, съдбата на Столичния общински съвет продължава да е неясна. Вече няколко дни вървят нови преговори. Накъде отиват нещата…
- Развива се класическа политическа криза на ниво София. Плавно София навлиза в заложническа драма - в смисъл такъв, че имаме нов кмет, който няма мнозинство, няма подкрепа в Столичен общински съвет и се превръща в заложник и изкупителна жертва на собствената си политическа група. Нещо повече, Терзиев пада в плен на амбициите на „Спаси София“ и личните амбиции на Борис Бонев да стане председател. Също така се вижда как от „Спаси София“ кадруват усилено до степен да управляват Столичен инспекторат. Така успяха да нанесат първи сериозен управленски негатив в последните дни - говоря за ситуацията със снега и почистването. Нещата са блокаж. Изход от ситуацията е Терзиев да си проведе разговорите и да намери общото сечение, за да тръгне съветът. За целта първо трябва да поведе процеса. Второ, да озапти амбициите вътре в групата си на отделните крила. Трето, да направят компромис с председателя на СОС дори и за известен период.

- Борис Бонев продължава да е кандидат на ПП-ДБ и „Спаси София“, въпреки че два пъти не успя да получи мнозинство. При третия път какво очаквате…
- Очаквам още от същото. Няма как да бъде избран, защото - ако изключим неговата група, всички го гледат с недоверие. Спомням си поведението му в миналия мандат, спомням си обидите, клеветите, манипулациите, безпочвените обвинения. Цялото „Спаси София“ действаха като организирана терористична група. Е, как да подкрепиш такъв човек за председател на СОС? Проблемът на Бонев е, че има биография и маниер на конфликтен, има прекалено либерал-екстремистки идеи и много лоши думи, изречени срещу хора, които сега трябва да го подкрепят. Е, няма как да стане. Затова човек трябва да си прави сметката какво и как говори. Талибан за председател на СОС не ни трябва!

- ГЕРБ са твърди в позицията си срещу Борис Бонев, БСП имат кандидат – в лицето на Дияна Тонова… Кой какъв компромис може да направи…
- Позицията на ГЕРБ е разбираема, на БСП също. ГЕРБ биха могли да смекчат тона и да влязат в колаборация с ПП-ДБ, но без Бонев. Това ще бъде прехвърляне на „сглобката“ от национално на местно ниво. Тук проблемът е, че „сглобката“ реално не работи. Има едно скърцане, пукане, разправии. Ако се прехвърли моделът и на Московска 33, ще е същото. БСП да управляват със своите антагонисти също ще е странно. Все пак в ДБ са и ДСБ. Вероятността да се скарат с ДБ, а и с ПП по теми е голяма. Така че и там нещата не предвещават стабилно мнозинство. Аз бих предложил една друга формула - големите групи не издигат кандидати, издигат малките и се решава между тях. Странен компромис, но така все пак ще има някой избран. Много хора ме агитират да се кандидатирам и аз за председател на СОС. ВМРО-София няма решение дали бихме се съгласили на една такава номинация. Това е политическо решение на първо място. Според мен, за да се излезе от безизходицата, големите групи трябва да се обединят около кандидат от малките партии. Да кажем с мандат за три-четири-шест месеца. Да се поставят прости и изпълними задачи - промяна в Правилника на СОС, избиране на комисии, разглеждане на план-сметката за чистотата и проекта за бюджет. После нов избор на председател. Така си го представям като вариант за излизане от политическото блато в СОС.

- "Възраждане" също са твърди в позицията си, че няма да подкрепят Бонев. Изход има ли?
- Нормално е да не го подкрепят. „Спаси София" са крайното крило на либералното, своеобразни либерал-екстремисти са. Няма никаква политическа логика формация като „Възраждане“, която отрича тази философия, да ги подкрепя.

- Какви са шансовете да стигнем до нови избори, ако СОС остане без председател?
- Според мен няма шанс да се иде на нови избори за общински съветници. Формула ще бъде намерена. Тук всеки в момента преценява, изчислява щетите, евентуалните щети в политически план. Ситуацията е сложна, но не и нерешима. Пак ще кажа, кметът Терзиев трябва да поведе процеса по примиряване на непримиримите. Той може да проведе няколко кръга от консултации поне с цел да намали напрежението. Смятам, че ако бъде по-активен, ще успее да убеди всички да се избере компромисна фигура за кратък период, за да може да се постигне за тия 3-4-6 месеца споразумение между ПП и ГЕРБ или между ПП и БСП. Това са му вариантите, въпросът е той да избере кое е по-малкото зло за него, а не други да му го натресат - например, Борис Бонев.

https://fakti.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.