Като при Тато: Само Иван Гешев е отсядал в Регентската къща

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kato-pri-tato-samo-ivan-geshev-e-otsyadal-v-regentskata-kashta/113316 SvobodnoSlovo.eu
Като при Тато: Само Иван Гешев е отсядал в Регентската къща

Вилата в Боровец, обитавана от бившия главен прокурор Иван Гешев не е включвана в графика за почивки на магистрати и съдебни служители. Въпреки това от 2019 година до края на този юни в къщата са осъществени над 4000 нощувки.

Това разкри проверка на бТВ.

Регентската къща в Боровец е дадена на прокуратурата преди няколко години. За ремонти през 2020 г. са похарчени над 700 000 лева. За да разберем дали къщата е използвана само от Иван Гешев, изпратихме въпроси до прокуратурата по Закона за достъп до обществена информация. Всички нощували в къщата са записвани в регистър. От него е видно, че през годините има периоди, които Иван Гешев и семейството му, са прекарвали в регентската къща по няколко месеца. С него винаги е имало и командировани служители от НСО.

От документите става ясно, че не рядко компания на Гешев е правил и бизнесменът Марио Кръковски.

Той се занимава със строителство, а назад във времето е бил и съдружник на Александър Ваклин - основен свидетел на обвинението по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева. В регистъра той е записван като "официален гост".

6 лева на човек е струвала нощувката за официалните гости, също толкова и на НСО за всеки техен служител. А крайната сметка показва, че през годините месечните разходите за поддръжка на имота са повече от приходите.

Като във въпросните разходи не влизат заплатите на служителите, работещи в Регентската къща. Потърсихме за коментар бившия главен прокурор Иван Гешев.

„Посещавал съм всички станции на Прокуратурата и са плащани всички необходими разходи. Тази станция в Боровец са я посещавали членове на ВСС, господин Сарафов и множество магистрати“, посочва той.

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов днес не коментира темата. Преди две седмици обаче заяви, че е ходил рядко и като гост на Иван Гешев. По информация на БТВ в началото на 2020 г. той е отсядал там и със семейството си.

https://fakti.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.