Коледа и раждане на новото слънце

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koleda-i-razhdane-na-novoto-slance/124226 SvobodnoSlovo.eu
Коледа и раждане на новото слънце

Животворящото слънце е било обект на почитание и обожествяване във всички древни култури. За древния човек слънцето е било Бог, а и не би могло да е иначе.
    Този древен и базов култ към слънцето, преминава през всички епохи, като стига и до съвременността, въпреки че днешният човек е все по склонен да се възприема като независим от природата. Дали това е така е отделен въпрос, но това, което се е наслагвало с хилядолетията не може да се отхвърли и прескочи с лекота.
    Соларните символи, с които човек е обозначавал слънцето са различни - обикновен кръг, кръг с точка, свастика с три, четири и повече пречупени лъчи (коловрат), и други.

image

    Важни за човека са всички фази от движението на слънцето спрямо земната ос през годината, но особено важен е моментът на зимното слънцестоене.
    Тогава е настъпвал "критичен" момент на крайно намаляване на светлата част от денонощието, захождане или "умиране" на старото слънце и раждането на новото.
    Тези най-кратки дни от годината са изпълнени с цял цикъл от изпълнявани обичаи и празници, главен момент сред които е Бъдни вечер, нощта преди Коледа.
    Не случайно коледарските дружини тръгват след полунощ, т.е. в предполагаемата най-кратка нощ, за да разнесат послания за здраве и берекет, да обявят раждането на новото слънце или на новия цар.
    Названието "коледа" е свързано с древнославянската дума "коло", която означава "кръг" или "хоро". Това е един от символите на слънцето и на слънчевия кръговрат - кръгът. Хорото изпълнявано от коледарите, също имитира този слънчев кръг и кръговрат.

image
    
    С Коледа е свързана и свастиката, един от слънчевите символи. Свастиката като символ се появява на Балканите 6000 хилядолетия преди новата ера. Или поне от това време датират най-старите артефакти с изображение на свастика или имитиращи самата форма, открити по нашите земи. 

    Върху традиционния български хляб, приготвян за Коледа, откриваме изобразена именно такава свастика, допълнена с четири точки, във всеки един от четирите края.

image

    Така наречената свастика, слънчев символ с пречупени лъчи, всъщност най-добре отразява слънчевия кръговрат, който настъпва по това време на годината. В Украйна също има символ, който се нарича коловрат и е свързан със слънцето и празнуването на Коледа.
    Това, че нашата представа за свастиката е изкривена и мислим за нея като негативен символ, е в резултат от бурната и размирна история на Европа от първата половина на 20 век. Също така има значение и посоката, която очертават пречупените лъчи на свастиката. Едната от тях е съзидателна, а другата разрушителна.
    Този символ, както и много други, е един от символите съществували на територията на Балканите и цяла Евразия от хилядолетия.

    Хилядолетната мъдрост и опит на българския народ е отразена във всички многобройни елементи, които оформят даден обичай - облекло, танци, напитки, атрибути и т.н., от древността до днес. Християнството осмисля и запазва най-важното от древните традиции, като добавя и нов още по-хуманен контекст.
 
Андрей Киряков

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.