Колко сме ние, българите?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kolko-sme-nie-balgarite/137723 SvobodnoSlovo.eu
Колко сме ние, българите?

Новите предсрочни избори се мержелеят на хоризонта

На въпроса „Колко са българите по света?“ не е възможно да се отговори дори приблизително. Както не може да се отговори на други подобни въпроси, примерно „Колко са ирландците по света?“.

Защото не е ясно какво точно се разбира под българин.

Колко обаче са българските граждани по света е известно доста точно. Защото всеки български гражданин има единствен единен граждански номер (ЕГН). Всеки български гражданин е вписан в регистъра на населението на системата ЕСГРАОН. Всеки български гражданин има единствен постоянен адрес в България. Всеки български гражданин има единствен настоящ адрес, който обаче може да е или в България, или в чужбина.

Известно е също колко от българските граждани са в България и колко от тях са в чужбина. И накрая, известно е колко са българските избиратели, както общо, така и поотделно в страната и в чужбина. Вестник „Труд news“ редовно публикува тези числа, но явно у нас няма кой да ги прочете с разбиране. Затова ще ги повторя предвид на тяхното фундаментално значение и за да се опитам да образовам населението и политиците. Не че ще ми се получи, за съжаление.

Живите български граждани към 2022 г. са 8 287 000. През 1989 г. техният брой беше 9 009 000 и почти всички те бяха в страната. Има данни и за около 5 млн. починали български граждани, но те не са обект на нашия анализ. Така за 34 години българските граждани намаляха със 722 000, или с 8%. Това не е малко, но още не е катастрофа.

В числото 8 287 000 са включени всички български граждани у нас и в чужбина. Според последното преброяване българските граждани в страната са 6 446 000. Следователно българите в чужбина са 1 841 000. За разлика от българските граждани общо, българските граждани в България са намалели значително, а именно с 28%. Това именно е демографската катастрофа, в която се вкарахме. Все пак 1,8 млн. български граждани са в чужбина и все повече от тях вече се връщат в родината си.

Да видим накрая колко са българските избиратели. Български избирател е български гражданин над 18 години, който не е поставен под запрещение и не е в затвора. Последните две категории включват общо под 15000 души и ще ги пренебрегна.

Всички български избиратели са включени в избирателните списъци за парламентарните избори на 9 юни 2024 г. Техният брой е 6 594 000, или 80% от живите български граждани. Може да се предположи, че от българските граждани в чужбина същият процент са избиратели. Така българските избиратели в чужбина са около 1 473 000. Това са именно фантомите, с които се борим като свиня с тиква вече 33 години. Само дето в началото те бяха 500 000, а сега са три пъти повече.

Новите предсрочни избори се мержелеят на хоризонта. Ще продължаваме да следим динамиката на българския електорален корпус за да държим в течение любознателните български граждани.

Автор: Проф. Михаил Константинов

trud.bg

3 Коментара

Щом този изпадна в обяснителен режим ...

2 months before

Смятайте как ни лъжат яко за процентите и за избирателната активност ...

Коментирай

Реалист

2 months before

Още ли си тук, айде у пенсия.... Такава бъркотия ти е в материала!

Коментирай

Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

2 months before

Професорът МишоК. е слуга на Боко Тиквата и Шиши.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.