КОЙ ИСКА ДА ПРОДАВА ЛИЦЕНЗИ ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ДИПЛОМИРАНИ ПСИХОЛОЗИ?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koy-iska-da-prodava-licenzi-za-pravosposobnost-na-diplomirani-psiholozi/44256 SvobodnoSlovo.eu
КОЙ ИСКА ДА ПРОДАВА ЛИЦЕНЗИ ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ДИПЛОМИРАНИ ПСИХОЛОЗИ?

Всяко сдружение, дружество и НПО в областта на психологията има една мечта и сънува мокри сънища как точно то и само то да продава лицензи, добре платени, разбира се, за правоспособност на дипломираните психолози, провиждайки голяяяма далавера.

Борбата да раздаваш срещу много пари документи за правоспособност и да създаваш и поддържаш регистри на плащащи месечен членски внос правоспособни балами е чутовна.

Не е тайна, че за фаворити се мислят една софийска асоциация (БАП) и едно софийско дружество (ДПРБ).

И двете се представят за национални.

И двете имат... регистри.

Българската асоциация по психотерапия е със статут на "сдружение в обществена полза” според сайта ѝ, и има точно 78 на брой членове (към миналата година), психотерапевти, от тях само трима не са софиянци.

Между другото една асоциация според мен не може да е “по” нещо, тя може да е “на” разни неща, обикновено хора (както е например при Дружеството на психолозите в Република България), или общности, или институции, защото представлява в този смисъл буквално съюз, обединение, сдружение, значи съюз на..., обединение на..., в случая - на психотерапевти, каквото и да се разбира под това име “психотерапевт” там.

В България има още 13 подобни изкопирани сдружения, всички са “по” някаква психотерапия (Дружество по позитивна психотерапия, Българска асоциация по музикотерапия и др., да не ги изброявам), само едно от тях е с правилно име - Дружество НА краткосрочните терапевти, въпреки, че и то не е съвсем удачно, защото краткосрочен или дългосрочен терапевт (или лекар) просто е нонсенс от херменевтична гледна точка.

В тези дъщерни асоциации и в самата БАП има общо около 100-150 члена. психотерапевти, с регистрация, с карти, с членски внос и т.н.

Дружеството на психолозите в Република България май има повечко регистрирани членове, психолози, - около незнамколкоси души, но не бива да вярваме сляпо на сайта му, защото май там се лъже.

Тук ви предлагам с копи-пейст един коментар на моя скъпа ФБ приятелка към този мой текст, който включвам допълнително:

"В ДПРБ има активни не повече от 40 членове, предимно софиянци... не се подвеждайте от Регистъра, там повечето не са редовни членове или плащат членски внос за престиж и легализиране на практиката си.

На последното ОС на 17 септември присъствахме 27 членове..."

Общо събрание с 27 души от иначе стотици регистрирани в регистъра! Ко става тука ве?

Почти всички в ДПРБ са софиянци.

Двете кохорти БАП и ДПРБ водят люта битка кой-кого, въпреки че всичките психотерапевти от Асоциацията на психотерапевтите са психолози, а повечето психолози от Дружеството на психолозите дават мило и драго да са... психотерапевти, и се изживяват като такива, освен някои по-възрастни.

Засега Дружеството май бие, 1:0, защо?, ми защото имаше печен шеф, на към 80 години, Господ здраве да му дава, човекът е врял и кипял в битки още по времето на Вълко Червенков, знае си работата, и много обича да глобява; той успя някакси да мотивира за една изпипана военна конспиративна операция отворени гербаджийски депутатки и подпити "войводи" на агент Иван в Парламента, което, както знаем, далеч не е много трудно, ако разполагаш със съответните инструменти. Сегашния шеф не го знам.

Тези умни и честни депутати, които въобще не лобират и не вземат рушвети от никого, вкараха преди една година в Парламента един продукт на Дружеството, един мил "Проектозакон за съсловната организация и професионалната дейност на психолозите".

Вижте Проектозакона тук:

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/163515…

В него Дружеството се самоопределя и въздига за върховен владетел, нормотворец и разпоредител на всичко де що е психологично и психотерапевтично в тая наша България. Над него - небе!

В Проектозакона пише буквално следното:

Чл. 8. (1) Дружеството на психолозите в Република България (ДПРБ) е съсловната организация на правоспособните психолози...

Забележете пълният член на "съсловната"!

Това означава, че ДПРБ е единствената, че няма и не може да има друга съсловна организация на български психолози.

Ако има някоя някъде, тя е извън Закона. Значи, я няма.

Как ви се струва? Умно, нали? Нещо като БКП в НРБ, единствена.

Четем още два много хитри члена (те всичките са хитри, хитри хора - хитри членове), ама нямам време да ги обследвам докрай. Ето двата:

Първият:

Чл. 6. Професията „психолог“ може да се упражнява само от правоспособен психолог, ... вписан в регистъра на правоспособните психолози.

После четем другия член:

Чл. 8. ... (3) Дружеството на психолозите в Република България създава и поддържа публичен регистър на правоспособните психолози.

Нали всичко е добре измислено?

Значи, дипломираните след 5-6 години упорито учене в университетите, нерегистрирани в ДПРБ психолози - бакалаври и магистри не стават за нищо, тъй ли?

Значи, след положен Държавен изпит (защита на Дипломна работа) пред Държавна изпитна комисия дипломиралият се магистър психолог трябва, след като си плати една огромна сума, да бъде утвърден (миропомазан) от някакви... хорица-членове на някакво селско дружество, регистрирано по Закона за лицата и семейството, тези хорица може да са водопроводчици или продавачки на гащи на Женския пазар, тъй ли?

И аз, понеже не съм чак толкова прост, се питам, за какъв... е хайде, по-внимателно, дявол, тогава студентите учат въобще специалност Психология, като могат просто да се регистрират в Регистъра на частното ДПРБ на Савата, и да станат "правоспособни психолози" и само тогава да "упражняват професията п с и х о л о г"?

Даваш някой и друг лев - и хоп, готово, "правоспособен"! Чиста работа!

И накрая, за да ни стане напълно ясно кой коли и кой беси в областта на приложната психология, психоконсултирането, психокорекциите и психотерапията (може би и в психоанализата) Дружеството постановява:

Чл. 7. (1) Дейността на психолозите се осъществява при спазване на стандарти, ... които се приемат от общото събрание на Дружеството на психолозите в Република България...

Това означава само едно:

Цялата "дейност на всички психолози" под контрол на ДПРБ!

Всичко под контрол на софиянци

Няма лабаво, ей!

Вся власть Советам!

Да живей ДПРБ!

Сталин, Тито, Димитров!

Оле!

Издаден е Национален каталог на психолозите, психотерапевтите и психоаналитиците, тип "Who's who", включени са 1200 колеги от 120 града и всички области.

Вижте повече подробности за Каталога тук:

https://www.facebook.com/100000572807904/posts/5599105523451819/?d=n

Може да направите своята поръчка тук:

https://tornadobg.com/app/

В регистърчето на ДПРБ в рубриката "Клинична, здравна, консултативна психология и психотерапия", значи 4 области на приложната психология, вижте - http://psychology-bg.org/new-register/register/, има вписани точно 45 души, от тях 30 са софиянци, само 15 не са.

От тези хора психотерапевтите са една четвърт (приемаме, че в четирите области са по равно, другите са клинични, здравни и консултативни психолози), т.е. регистрираните български психотерапевти са общо 11 души, от тях само 3-4 са извън София, един в Русе, трима във Варна и т.н., психоаналитици нямаме.

Сега направете съпоставката с 1200-та вписани в моя Национален каталог на психолозите, психотерапевтите и психоаналитиците: там те да 100 пъти (!) повече, например в Русе са 31, във Варна са 71 души с психотерапевтична квалификация.

За какво говорим?

Луди ли сме?

Запишете се в безплатния Дистанционен курс по психотерапия, 3 модула, общо 135 лекции, 405 учебни часа. Ето линкът за групата:

https://www.facebook.com/groups/950633402427104/

Четете моите текстове!

Купувайте и четете моите книги!

Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

2 Коментара

abaxomosq

преди 1 година

[url=http://slkjfdf.net/]Arikibeg[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Ejuzampi</a> fqn.voww.svobodnoslovo.eu.qii.qh http://slkjfdf.net/

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.