КОЙ, КАК И ЗАЩО ИЗДАВА ЕДНОГОДИШНИ ДОКУМЕНТИ ЗА "РЕГИСТРИРАНА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА САМОСТОЯТЕЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПРАКТИКА НА ПСИХОЛОЗИ"?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koy-kak-i-zashto-izdava-ednogodishni-dokumenti-za-registrirana-pravosposobnost-za-samostoyatelna-profesionalna-praktika-na-psiholozi/52900 SvobodnoSlovo.eu
КОЙ, КАК И ЗАЩО ИЗДАВА ЕДНОГОДИШНИ ДОКУМЕНТИ ЗА "РЕГИСТРИРАНА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА САМОСТОЯТЕЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПРАКТИКА НА ПСИХОЛОЗИ"?

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Вижте този публикуван в Мрежата странен документ, подписан и подпечатан също със странен печат "СОФИЯ".

Забележете в текста на документа фразата "администратор на Публичния регистър на психолозите в България" и специално термина "Публичния регистър", този термин е с главна буква и е членуван (с непълния член "я"), значи е единствен в България, други регистри просто няма и не може да има; в документа не пише "публичен регистър", което би означавало, че има и други подобни регистри с членове, както е в действителност в безбройните психологически организации, например, в моята ФБ група "Дистанционен курс по психоанализа" има регистър, обхващащ 8135 члена, повечето са дипломирани психолози, всеки си има досие. В издадения от мен Каталог на българските психолози, психотерапевти и психоаналитици има включени 1200 колеги.

В ДПРБ-то практикуващите психолози (разбирай платилите за тази година) са около 40 души.

Знам, че никой държавен орган не е упълномощил точно това частно дружество, оглавявано от някой си Джонев, регистрирано по Закона за лицата и семействата още по тодорживково време, нито точно то да води национален (един и единствен) Регистър, нито точно то да раздава на временни лицензи за практикуване на професията "психолог".

Няма никакво законово основание Джонев да подписва временни разрешителни за "регистрирана правоспособност" и за професионално практикуване на професията "психолог".

Не може хора в това дружество, завършили техникум по обществено хранене, или специалностите "Физика (астрономия)", "Животновъдство" и "Транспортна техника" да се произнасят кой да е "регистриран правоспосибен психолог" в България, и то само за времето, за което баламата е платил за една година членски внос 40 лева, като при това може да няма никаква психологическа квалификация.

Каква е връзката между тези платени на частното дружество на Джонев пари и квалификацията на самостоятелно практикуващ професионален психолог, например, на една продавачка на гащи от Женския пазар, дала 40 лева някому за този сертификат, никой не може да обясни, нали?

По дефиниция "сертификатът е документ, удостоверяващ даден значим факт".

Кой е този значим факт в случая при долния публикуван сертификат? Че сертифицираната е платила тези 40 лева? Какво друго, като факт, е осъществило ДПРБ-то спрямо нея, взело ѝ парите, друго какво?

Защо след една година, ако пак не плати тези пари, сертифицираният, който и да е той, вече не е сертифициран "като правоспособен психолог", той вече не става за психолог, макар че може да има магистърска степен по психология, може да има и докторска степен по психология, да е завършил в Харвард в десетката отличници, и може да е получил сертификати за обучение в кой знае колко квалификационни курсове навсякъде по света и във Вселената, той вече не е годен за "самостоятелна професионална практика", според УС на ДПРБ-то и според др. Сава Джонев?

И въобще кой е този Сава Джонев, дето подписва едногодишни документи за правоспособност за психологическа практика, и взема по 40 лева за всеки от тях, аджеба не беше ли един 80-годишен пенсионер-астроном от пещерските села?

Ей, умната ей!

Акад. Петър Иванов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.