Кой каквото и да ви говори знайте, че става дума за пари, а често и за много пари

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koy-kakvoto-i-da-vi-govori-znayte-che-stava-duma-za-pari-a-chesto-i-za-mnogo-pari/110084 SvobodnoSlovo.eu
Кой каквото и да ви говори знайте, че става дума за пари, а често и за много пари

Кой каквото и да ви говори знайте, че става дума за пари, а често и за много пари.

Та след днешното представяне на Марийка се чудите, защо тя говори, а на вас ви се струва, че чувате Кирето?

Чудите се, как изведнъж приоритетите на Кирето и Секретарката на Ристе за махането на Гешев станаха приоритет и на Мара?

Ами просто е и причината е прозаична. Нарича се корупция. И това става безпощадно ясно ако се вгледате в това коя е най-корумпираната организация в света в последните 20 г. и вредите, която тя е нанесла чрез корупционните си практики на Европа.

Та тази организация се нарича Европейска народна партия (ЕНП), която действа под прикритие на европейска политическа организация. Основната й дейност, като водеща политическа организация-членка на Европейския съюз се заключава в разпределяне на европейските финансови активи, чрез „дъщерни“ организации-членки на ЕНП в отделните европейски държави. На територията на България такава се явява ГЕРБ. Механизмът на разпределение изисква част (10-20%) от отпуснатите по европейски програми средства да се връщат по сметките на ЕНП.

Механизмът е прост – реализират се безумни и ненужни проекти за милиарди, които се възлагат на фирми – спонсори на ЕНП. Публично - частното партньорство и концесионирането на определени близки фирми са други механизми. Чрез тях се отклоняват значителни публични средства, а плащането на дълговете остава за сметка на данъкоплатците. Това особено добре се вижда в по-богатите страни от Средиземноморието, но е налице и при нас, макар и в по-малки обеми. Не случайно в последното десетилетие дълговете на Португалия, Гърция, Италия и Испания скочиха двойно именно заради тази схема на наливане на пари в ненужни и неефективни неща.

В тази връзка следва се припомня едно изпуснато от Баце изречение „…ги такова с 200…“, срещу което му се осигурява политическа поддръжка и най-вече „затваряне на очи“ за кражбите и далаверите в България. Към този механизъм е естествено индиректното участие на ДПС. И след тежката „присъда“ по закона Магнитски ЕС и ЕНП мълчат. Това е системата на неолибералната олигархия, която в момента властва в света.

И тук идва въпроса какво общо има всичко това с Гешев и спускането на Мария Габриел?

Общото е, че за да върви корупцията в правилната посока и ЕНП да получава своя дял е нужно да се отпушат парите по ПВУ. За да се случи това трябва да се отчете заложеното от правителството на Кирето условие – реформа на българската прокуратура. И тъй като никой няма никакъв интерес от работеща прокуратура и рефомиране на тази институция, защото тя прекрасно си устройва статуквото, просто уволнението на Гешев ще бъде представено като реформа на прокуратурата и това препятсвие пред усвояване на парите от ПВУ ще падне.

А основната задача на Мария Габриел ще бъде да задели на новата неоолигархия, която е представена от ЕНП полагащите се онези 20 % от предвидените 12 милиарда евро по европрограми.

И ако се чудите защо е това остро противопоставяне на олигархичните структури на ГЕРБ и ПП-ДБ то причината е видна - борбата кой да носи куфарчетата и да го играе посредник в тези корупционни схеми и кои обръчи от фирми да са подизпълнители на тези, посочени от ЕНП.

Та това е положението. Кой разбрал, разбрал.

Даниел Божилов 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.