Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koy-pozvoli-na-dzhon-malkovich-da-se-gavri-s-balgarite-v-naroden-teatar-ivan-vazov/132067 SvobodnoSlovo.eu
Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“?

Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“?

Отворено писмо от Иван Динев - Устата до Васил Василев – Директор на Народен театър „Иван Вазов“ и Найден Тодоров – Служебен министър на Културата

Вчера, 19.04.2024г, попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен татър „Иван Вазов“. Дотук няма нищо лошо, дори напротив........но пиесата, която той планира да постави през месец Ноември е по творбата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година. Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него. Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея. С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.

Тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години (първото и издание е през 2018та) и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903г е забранена във Виенския "Бургтеатър", а през 1921 година български студенти освиркват „комедията“ в Берлин и Виена, където в последствие спектаклите са свалени от репертоара. Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ не е познавал и българската литература с творби като „Бай Ганьо“ и „Криворазбраната цивилизация“.

Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за Директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните? Замислете се чие име носи Народният Театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в „Новото гробище над Сливница“:

"Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха..."

А достойна ли е според вас тази пиеса за Народния театър? Знаете ли каква война е това за България? Колко доброволци хващат пушките и отиват да защитават току що създаденото Отечество, Родина, Свободна България? 

Знаете ли, че един от тези доброволци, докато пътува с влака за фронта, написва едно стихотворение, няколко стиха за Родината, която отива да защитава? Той, за щастие, оцелява. Казва се Цветан Радославов, а стиховете му звучат и ще продължават да звучат така:

„Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней......“

Точно тези няколко стиха стават гордост за всеки истински българин. А вие българи ли сте?

Тази пиеса е обида за всеки българин и не бива да бъде допускано тя да бъде поставяна на която и да е сцена в България, най-малко на тази на Народния Театър „Иван Вазов“. Обратното не само би означавало,че сме съгласни с написаното в нея, а и че сме народ, който сам не уважава себе си и предците си, загинали за неговата свобода.

Иван Динев Устата

4 Коментара

Аква

преди 1 седмица

Народният ни театър отдавна не е на народа , а на международната политика.

Коментирай

Бля, бля

преди 1 седмица

Защо ,защо ? Много въпроси ,действия никакви ,то ако ставаше с дръ,дрън всичко щеше да е добре ,ама не става . Защо и кой позволи на залязващ артист да се гаври с българите този въпрос си има отговор ! Продажната, наколенковска именуваща се политическа класа ,която от повтаряне на клишета евроатлантически безценности ще се надупи на всеки ,който им плаща допълнително ,защото нашите данъци ,от които плюскат заплати не им стигат. Въпросът не е кой , а кога ще се появят хора на действието да прекратят задаването на въпроси като горния.

Коментирай

Реалист

преди 1 седмица

Да си жив и здрав, Уста! А за Народния ще кажа само - преди 20-30 години не излизахме от театрите, сега не влизаме. Два пъти влизам в Народния и си излизам по средата, и то на прехвалени пиеси на прехвалени режисьори!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.