Кой пробута Веселин Марков за шеф на ДАНС?

Драшков и Атанасов са най-добрите му приятели от годините на спецслужбите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/koy-probuta-veselin-markov-za-shef-na-dans-6/130135 SvobodnoSlovo.eu
Кой пробута Веселин Марков за шеф на ДАНС?

Драшков и Атанасов са най-добрите му приятели от годините на спецслужбите

Веселин Марковq който се оказа съветник на премиера в оставка Николай Денков, е оглеждан за шеф на ДАНС, e дясна ръка на влиятелния бивш шеф на контраразузнаването Иван Драшков.

Освен това в момента Марков се води и парламентарен сътрудник на Атанас Атанасов.

 

И тримата бивши контраразведки – Атанасов, Драшков и Марков, са колеги от времената на Националната служа за сигурност (НСС).

Според запознати те са запазили добрите си отношения и досега и затова не е голяма изненада, че Марков е предложен за шеф на ДАНС.

 

Бивши колеги на тези спецченгета си припомнят, че Иван Драшков винаги е имал изключително силни позиции в Москва.

За да ги обясним, нека се върнем години назад. В НСС той оглавява руския отдел, в който негов подчинен е и Веселин Марков.

(По-късно Марков става началник на отдела, който дебне за оръжие и наркотици).

 

По онова време в българското посолство в Москва представител на МВР е Румен Тошев. Той също е бил служител в НСС. Когато Драшков напуска през 1991 г. контраразузнаването, прави частна фирма точно с Румен Тошев.

Бизнесът обаче не им потръгва и само след година те се връщат отново в Националната служба за сигурност.

 

Румен Тошев е изпратен в посолството в Москва по времето, когато МВР се оглавява от Георги Петканов. Като зам.-министър на вътрешните работи Бойко Коцев, който след това става посланик в Москва, предлага Иван Драшков да заеме шефския пост в НСС.

Той е овакантеният от днешния лидер на ДСБ Атанас Атанасов. За кандидатурата на Драшков настоява и Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР. Нещо повече, той дори твърди пред Петканов, че американците много искат точно Драшков да оглави НСС.

 

В крайна сметка от БСП налагат за шеф на НСС Иван Чобанов. Да уточним, че преди да стане директор на контраразузнаването, Иван Чобанов заедно с Цветан Цветанов са мъжките секретари на Бойко Борисов.

 

Иван Драшков не става шеф на НСС, но днес неговият бивш подчинен и дясна ръка Веселин Марков е напът да оглави ДАНС. Двамата остават изключително близки и след периода в НСС. Веселин Марков става шеф на охраната на КТБ по времето на банкера-беглец Цветан Василев. Дори запознати припомнят, че той много е помогнал на сина на Иван Драшков, който носи същото име като баща си, да получи необезпечени кредити с преференциални условия от банката, за да развива спокойно огромния си строителен бизнес.

 

КТБ се оказва и банка, която обслужва фирмите на Веселин Марков и Иван Драшков. Любопитно е, че те ползват услугите на Цветан Василев още през 2008 г., когато КТБ е сравнително по-непозната банка и не работи с дребни клиенти.

 

Например консултантска фирма на Марков внася в КТБ капитала си от 150 000 лева, което е огромна сума за уж дребна консултантска фирма.

 

Бившите контраразузнавачи, макар и пенсионери, имат силно влияние и върху други сфери в страната и досега. Драшков, ни в клин, ни в ръкав, се води шеф на Националната футболна база в Бояна, а съпругата на Веселин Марков, след като дълги години ръководи Института по криминалистика на МВР, днес е служител по сигурността на информацията в Апелативния съд в София.

Тя е назначена на този изключително отговорен пост в момента, в който стъпва в длъжност кабинетът на Николай Денков. Тогава и самият Веселин Марков изплува от сенките и става съветник на премиера. Иначе казано, няма съмнение че семейство Маркови имат достъп до най-големите тайни на държавата. Та нали цял живот са работили точно това!

 

Да не пропуснем, че Драшков и Марков от години са част от приятелско-професионалния кръг „Монтерей“, за който има сериозни подозрения, че след 1990 г. контролира съдбините на България. Нещо повече, Иван Драшков е сочен за един от наследниците на Любен Гоцев като шеф на митичния „Монтерей“

Източник: Уикенд, crimesbg.com

2 Коментара

Майор Майоров

3 months before

Под такъв сериозен материал не смеят да драскат,защото не разбират.Интересното е,че дори "Полковника" и Еленка,главни стратези,си мълчат....Това не е буламача от масони и ционисти,иска се да си бил там.

Коментирай

Историк

3 months before

Длъжен съм да напомня, че именно Любен Гоцев преди време заличи в автобиографията на Мутрата от СИК, че е бил затворник за 8 месеца в чешкия затвор Панкрац за криминални нарушения в Чехия. Борисов в качеството си на новоназначен Главен секретар на МВР се опита да заличи миналото си като отлетя веднага по спешност при чехите, но после си оказа че чехита са заличили фактите само официалния архив, а не в архива със законов срок на давност! и информацията за криминалния затворник Борисов се появи в Интернет

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.