Кристиян Шкварек: Ако ГЕРБ спечелят местните избори, ще изрежат ПП от картинката на властта

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kristiyan-shkvarek-ako-gerb-spechelyat-mestnite-izbori-shte-izrezhat-pp-ot-kartinkata-na-vlastta/116463 SvobodnoSlovo.eu
Кристиян Шкварек: Ако ГЕРБ спечелят местните избори, ще изрежат ПП от картинката на властта

Едните имат нужда да се нарекат „сглобка“, защото е важно да не кажат, че са се прегърнали с тези, които искаха да махнат. Другите го наричат коалиция, защото искат да бъдат изпрани. За местните избори, за некоалицията… Пред ФАКТИ говори политическият анализатор Кристиян Шкварек.

- Г-н Шкварек, един ваш пост буквално разбуни духовете преди дни. На 9 септември пуснахте снимка как къщата на Васил Терзиев е осветена в червено, в контекста на датата. От щаба на Терзиев казаха, че това е колаж… Колаж ли е?
- По-скоро трябва да се питат хората, които са го качили това в социалните мрежи. Аз го намерих там както и всички други хиляди хора. Аз не съм първият, който го видял, а дискусията, която се разгоря, е може би защото имам по-голям брой читатели. Но и на повечето други страници са реагирали така. Аз не знам дали е колаж, или не. За мен това не е от особено значение, защото тук не говорим за някакъв компромат или нещо от този сорт, а говорим за акция, която е симпатична, закачлива, интересна. Дали е колаж, или не - не ме интересува. На мен ми е забавно да се изобличават такива неприятни политически истини. Така че осветяването на тази сграда, било то наистина, или колаж, прави точно това. Симпатично и шеговито изобличава неприятната истина, че уж десните антикомунисти в България са тези, които издигат кандидат, напълно и директно свързан с репресивните органи в Народна република България. Всъщност, се оказва, че ние през цялото време на прехода сме ръководени от такива хора. Няколко комунистически номенклатурни червени семейства в България управляваха в продължение на 45 години. И поради някакво невероятно стечение на обстоятелствата днес всичките лидери на демократичната общност, всичките лидери в ПП и ДБ са деца на тези няколко семейства – Бойкикеви, Мирчеви, Терзиеви и т.н. Когато говорим за Бойкикеви, това е семейството на Христо Иванов. Тази истина трябва да се показва, да се изобличава шеговито, закачливо, било този с колажи, било то с истински акции. На мен нещата от снимката на дома на Терзиеви ми изглеждат абсолютно автентично и предполагам, че в момента просто от щаба на Васил Терзиев се опитват да извъртат така ситуацията в тяхна полза. Но те не вникват в смисъла, който не е дали е истинска, или не е акцията… Посланието, което се оправя в нея, предизвиква голям интерес.

- Но това става и в момент, в който се намираме в кампания преди местните избори… Самият Терзиев надълго и широко обясняваше вече за връзките на родителите му с ДС. А и самата кампания за местните избори как се движи според вас?
- Кампанията реално още не е започнала, но реално се намираме в кампания.

- Имам предвид това, че вече са ясни доста от кандидатите, ако говорим за София?
- Това е така, но все още не се е завил най-важният кандидат - този на ГЕРБ. Реално двамата основни претендента за кметския пост в столицата ще са кандидатът на ГЕРБ и Васил Терзиев. Трябва да видим какъв човек ще издигнат от другата страна. Единственият шанс на ГЕРБ да спечелят тези избори в София е да издигнат кандидат, който може да обедини хората от останалите партии, от останалата периферия и специално да спечели в 25 МИР срещу кандидата на демократичните и либерални избиратели - Васил Терзиев. Ако от ГЕРБ издигнат поредния градско-либерален профил, както те обичат да правят в София, за да се харесат на демократичната общност, категорично ще загубят и то с много. Единственият шанс да спечелят е, ако направят една консервативна кампания, за консервативна София и да издърпат определен процент гласоподаватели на „Възраждане“, на ИТН, на БСП и от негласувалите за втори тур. Ако се опитат ГЕРБ да се правят на либерали в София, ще загубят.

 

 

- Прави ви ли впечатление, че Васил Терзиев не си позволява да критикува ГЕРБ. Това част от „сглобката“ ли е…
- Не мога да кажа дали е така, или не, защото не съм проследил абсолютно всичките му изяви. Но мога да кажа, че много голяма част от неговите изяви са в напълно сервилни и в угоднически медии, в които журналистите също са били свързани или са били и те агенти на Държавната сигурност. Просто аз не следя всичките му интервюта, защото те не са журналистически интервюта, те са реклама. Изявите му са спонсорирана реклама под формата на интервю. Поради тази причина започвам да губя интерес към изявите му. Просто това е реклами. Ако наистина не критикува ГЕРБ, както казвате, той показва за пореден път, че не е подготвен. Аз това го твърдя от доста време. Терзиев е слабо подготвен за кметския пост, той не е политик, не е общинар, не се е занимавал със София и проблемите на града. След като започва да спонсорира „Продължаваме промяната“, той, в крайна сметка, в един момент реши, че може да кешира, да капитализира това си спонсорство под формата на такава кандидатура. За мен той не е човек, който да е подготвен в експертно отношение. Нека да кажем и нещо друго, положително. Борис Бонев е човек, който от години иска да стане кмет на София. Бонев от години следи нещата в Столична община, но е държан встрани от тази дейност, просто защото не може да си купи кандидатурата както направи това Васил Терзиев.

- Колко е здрава „сглобката“, ако пренесем разговора малко на национално ниво. Това, което се случва в последните дни, как ви изглежда - Борисов казва, Петко се обяснява…
- Техните престрелки - малко или много, са подвеждащи все едно тази „сглобка“ се тресе и всеки момент ще се катурне. За мен това са по-скоро сигнали, които изпращат ГЕРБ и ПП-ДБ към техните избиратели. Целта на тези послания е да кажат: „На нас не ние готино, че се събрахме!“ Това казват ГЕРБ и ПП-ДБ на своите гласоподаватели, но нито една от двете страни няма да катурне тази коалиция преди да минат местните избори. Това за мен е абсолютно категорично. И двете страни искат до местните избори да имат абсолютната власт.

- Да очакваме ли след това, предвид тежестта на партиите на местно ниво в страната, да има някакво развитие или някаква развръзка, промяна в кабинета…
- София може да остане в ръцете на ГЕРБ, може да я вземат ПП-ДБ. Ще видим. Това, което ще се случи извън София, в по-голямата част от страната, е определящо за бъдещ мандат при всякакви други национални избори. Много добре знаете, че местните структури в страната са гръбнакът на местната власт. Колкото повече сили имаш, повече гръбнак имаш в местната власт - общински съветници и кметове, толкова по-голяма сила имаш за национална кампания при избори. Който спечели местните избори в страната, ще предопредели дали тази „сглобка“ ще оцелее, или ще се катурне. Моята прогноза е, че ако ГЕРБ спечелят категорично изборите в страната, те ще катурнат тази сглобка, защото няма да имат причина, няма да имат нужда да държат ПП във властта. Не казвам ПП-ДБ, а само ПП. При силни ГЕРБ и ДПС на местните избори е силно вероятно да стане така, че ГЕРБ, ДПС и ДБ да си осигурят над 130 депутата, примерно. Ако ГЕРБ спечелят местните избори, ще изрежат ПП от картинката на властта.

fakti.bg

1 Коментара

Баба Злата

преди 7 месеца

Тц-тц-тц, докъде стигнахме! Да се надяваме ГЕРБ да бутне сглобката, за да се отървем от тия идиоти...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.