Кристиян Шкварек: Епохата "Ние сме с Брюксел" отминава - нещо се случва и в България, и в Европа

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/kristiyan-shkvarek-epohata-nie-sme-s-bryuksel-otminava-neshto-se-sluchva-i-v-balgariya-i-v-evropa/135916 SvobodnoSlovo.eu
Кристиян Шкварек: Епохата "Ние сме с Брюксел" отминава - нещо се случва и в България, и в Европа

„Ако няма правителство всяка една от големите, системни в момента партии при следващи, есенни избори, ще падне с още 100 000 или 150 000 гласа. Те трябва да направят правителство“. Това коментира политическият анализатор Кристиян Шкварек по БТВ.

„Ситуацията е нова, ситуацията е коренно различна и е време да започнат да разбират, че духа нов вятър – и в България, и в Европа. Това, което се случва е „жълт картон“. „Жълт картон“ беше вдигнат на нашите основни партии, червен – на партии във Франция, оранжев – на партиите в Нидерландия. Нещо се променя в епохата, в която живяхме“, посочи още той.

„Последните 10 години имаше една ясна норма – ако ти си с Брюксел, ако си с правилната линия, ти си легитимен – и там, и в държавата си. Особено държавите в Източна Европа черпеха много легитимност от това „Вижте ни – ние сме с Брюксел и Брюксел е с нас. Само че тази епоха отминава, и то очевидно“, коментира Шкварек.

„ГЕРБ, ДПС и ИТН и ГЕРБ, ДПС, „Продължаваме промяната“ или някаква част от „Демократична България“ – във всеки един момент тези варианти стоят на масата, но с въпроса колко са възможни – отваряме вече коренно различен спор. Това, което се случи в рамките на демократичната, либералната коалиция, е огромно. Те не просто загубиха половината си електорат, те загубиха може би единствения си легитимен лидер“, посочи Кристиян Шкварек.

Христо Иванов беше единственият възрастен в стаята с децата. Последните два дни той направи много силни изказвания. Над час говори и обясняваше колко е тежка ситуацията – геополитически, икономически, за градската десница. Той стои изключително сериозно, тежко, а от другата страна тези, които останаха като лидери казват „Здравейте, ние сме в гората и се хихикат. Възрастният човек в семейството излезе, затвори вратата и остави децата. Аз не знам тези деца какво ще правят“, коментира още той.

"По-малко хора гласуват, а отдолу избуяват едни формации, за които се чудим откъде са се появили. Аз не бях изненадан, дори спечелих бас за това нещо. Аз казах, че тези хора ще направят някаква изненада. Виждах го с очите си. През 2021 година аз и мои съдруници организирахме едно шествие за семейството в деня на София Прайд. Дойдоха 400 човека, 2022 година дойдоха 2000 човека, 2023 година станахме 6000 души. Тази година очакваме 10 000 човека. Те се увеличават главоломно. Това са индикации, че нещо се случва в България и в Европа, то почва да избуява отдолу - нещо консервативно, на което му е писнало от 10-15 години да има едно и също либерално статукво в Европа. На това отдавам успеха на тези формации", коментира Кристиян Шкварек.

"Очаквах нещо да се случи и забелязах индикациите във "Величие". Полковник Марков правеше по 200 000 гледания в Youtube", посочи още той.

trud.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.