Мафията ГЕРБ: Жената на пловдивския кмет Здравко Димитров – Зико строи 5-етажен хотел върху топ терен (СНИМКИ)

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/mafiyata-gerb-zhenata-na-plovdivskiya-kmet-zdravko-dimitrov-ziko-stroi-5-etazhen-hotel-varhu-top-teren-snimki/47506 SvobodnoSlovo.eu
Мафията ГЕРБ: Жената на пловдивския кмет Здравко Димитров – Зико строи 5-етажен хотел върху топ терен (СНИМКИ)

Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров – Меглена, строи пететажен хотел върху терен, чийто подробен устройствен план е изработен по подозрително бърза процедура, докато десетина други подобни парцели от години са блокирани за инвестиции. Това показват резултатите от разследване на електронното издание „Под тепето“.

Теренът, върху който в момента строи Меглена Димитрова, се намира в близост до многофункционална спортна зала „Колодрума“ в Пловдив. Допреди няколко години там е имало малка бензиностанция на „Топливо“. Точният адрес на строителната площадка е ул. „Менделеев“ 1А.

Хотелът, който строи Меглена Димитрова, съпруга на кмета на Пловдив Здравко Димитров

Възложител на проекта за пететажната сграда, която вече е издигната на груб строеж, е дружеството „Ротана 1“, в което Димитрова е едноличен собственик. Дружеството е учредено на 3 април 2017 г. с максимално широкия предмет на дейност, допустим от закона. Самият Здравко Димитров е отбелязал собствеността на съпругата си в декларацията пред антикорупционната комисия, която е подал през 2017 г. в качеството си на областен управител в Пловдив.

Строителните дейности са започнали на 11 април м.г., като срокът на изпълнението им е 8 месеца, които са изтекли на 11 януари, но сградата е далече от завършване. Изпълнител на строителните работи е „Кокет“ ООД.

Интересното в случая е, че строителното разрешение за хотела на Меглена Димитрова е издадено буквално в последните часове от мандата на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, когато откровен фаворит за негов наследник беше именно избраникът на ГЕРБ Здравко Димитров.

Управител на „Ротана 1“ е Флора Нерсенян. Тя управлява още едно дружество на Меглена Димитрова – „Паралакс 2000“, и е нейна съдружничка в трето – „Черита груп“. Последната компания е регистрирана на един и същи адрес с „Ротана 1“ на улица „Солунска“ 1, където се намира сграда, собственост на Здравко Димитров.

Строителната табела на строителната площадка, според която хотелът би трябвало да е завършен на 11 януари т.г.

Флора Нерсенян е свързана и с придобиването на имота върху който сега строи „Ротана 1“. Тя става собственик на терена през 2011 г., след като го купува акционерното дружество „Топливо“ АД заедно с намиращата се там малка бензиностанция.

Към онзи момент обаче в имота не могат да бъдат реализирани почти никакви инвестиционни намерения, както и върху други подобни терени в Пловдив, които пустеят и до този момент.

Съдбата на парцела на ул. „Менделеев 1А“ обаче рязко се променя след 27 юни 2018 г., когато Флора Нерсенян го продава на „Ротана 1“ – дружеството, което сега управлява като еднолична собственост на Меглена Димитрова.

Интересното в случая е, че сделката е финализирана в момента, в който все още тече процедурата по изработката на Подробен устройствен план за имота, който трябва да го „отключи“ за застрояване. Преди планът да бъде одобрен, парцелът е бил с предназначение „За обществено обслужване“. А след приемането му се променя в „За обществено обслужване и хотел“. Малко повече от година след това е издадено и строителното разрешение.

Проверка на „Под тепето“ обаче показва, че за въпросния бивш имот на „Топливо“ през 2013 г. е била проведена и друга процедура за изработване на Подробен устройствен план. Той е бил за обособяване на улица между имота и близките блокове. Към онзи момент теренът е нещо средно между зелена площ и кално петно с гаражни клетки.

Общината обаче излиза с категоричен отказ да приеме въпросното искане за изменение на съществуващите планове, тъй като е очевидно, че там улица няма, въпреки че през 2009 г. е отразена пожелателно в кадастралната карта на града. Освен това е имало и сериозно напрежение в квартала, тъй като живеещите в съседните блокове не са били съгласни с отделянето на улица.

Заповедта за отмяна на заявлението за изработване на Подробния устройствен план обаче е обжалвана в съда и след дълга съдебна процедура на няколко инстанции Върховният административен съд я отменя. Така той дава „зелена светлина“ за застрояване на парцела.

Освен заради общественото недоволство администрацията на Иван Тотев е била наясно, че с изработването на нови подробни устройствени планове за въпросния имот ще бъде отворена

„кутията на Пандора“

Основанията за това опасение са във факта, че още десетина бивши имота на „Петрол“ и „Топливо“, върху които в миналото е имало временни обекти и бензиностанции, са били продадени на частни собственици. Те обаче и до днес не могат да направят с тях нищо, тъй като предназначението им е „За обществено обслужване и озеленяване“. „По тази причина и до днес тези имоти са приемани от местната администрация в Пловдив като „бомби със закъснител“, тъй като голяма част от терените се намират в централната част на града. Пример за това е известната на пловдивчани стара бензиностанция под Сахат тепе, преди бариерата на Радио-телевизионния център.

Заради всичко споменато дотук източници на „Под тепето“ в местната власт в Пловдив определят като „много странно“ допускането и приемането на подробни устройствени планове за имота на ул. „Менделеев“ 1А, собственост на съпругата на Здравко Димитров.

Странно е и издаденото впоследствие строително разрешение за апартхотел и реализирането на инвестиционното намерение върху конкретния парцел на фона на „замразените“ множество други подобни терени в целия град.

narod.bg

1 Коментара

[email protected]

преди 1 седмица

Добър вечер господине искам да отговаря с вас заради съдия изпълнителен без да ми се павлов си казва не ми показва представя че еди кой стана ми идва за хора но ой се моля искам да се върна към вас да си вземате мерки на съдия в паметник иначе въпросът ще ги карам на съда аз съм от пловдив аз всичките банки ги прекратях и той е без да ми се обажда без никакъв документ ми правят на

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.