Манолова: Има подводни камъни в обещанията на „Топлофикация“ за компенсации

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/manolova-ima-podvodni-kamani-v-obeshtaniyata-na-toplofikaciya-za-kompensacii/25953 SvobodnoSlovo.eu
Манолова: Има подводни камъни в обещанията на „Топлофикация“ за компенсации

Покрай казуса с машинното гласуване институциите дадоха изключително лош пример на гражданите за тона, че законите могат и да не се спазват по различни причини – че нямало време, нямало техническа възможност. Това каза пред БНР омбудсманът Мая Манолова.

Това би означавало, че един гражданин, който например няма доход, може да каже, че няма да си плаща данъците.

„След като в Изборния кодекс е записано, че на всички избори, след президентските, трябва да бъдат осигурени машини, вариантите бяха два: или ЦИК трябваше да каже на парламента, че не е в състояние да изпълни този ангажимент и законът да бъде променен, или да направи всичко възможно и да осигури машинно гласуване”, каза Манолова.

„От съобщението от сайта на ЦИК става ясно, че препъни камъка, образно казано, са 10 липсващи дни на фирмата да достави машините в поисканите от ЦИК срокове. Тоест, ако ЦИК не беше приела, първо, че Кодексът не е задължителен, не беше написала решение, че ще има машини само в 500 секции, ако не се беше стигнало до обжалване - да се губи време, да се минава през Върховния административен съд, сега със сигурност щяхме да сме в ситуация, в която да се включат фирми, които могат да доставят машини. Аз продължавам да не разбирам защо поръчката не беше разделена на лотове. Със сигурност има няколко фирми, които могат да се включат в подобна процедура и да доставят исканите машини, което стана ясно сега и след включването на нов участник”, допълни тя.

Машинното гласуване е възможно и то е средство, което може ясно и точно да отчете вота на избирателите, убедена е Манолова, според която именно машинното гласуване е начинът, по който можем да се справим с фалшифицирането на протоколи и недействителните бюлетини. Според Манолова обаче, невъзможността да се гласува с машини не означава еднозначно, че изборите могат да бъдат пратени в Конституционния съд.

„Не бих се включила в този хор, защото участниците в него преследват основно свои партийно-политически цели. В крайна сметка, трябва да се осигури възможност на гражданите спокойно и без проблеми да упражнят своето право на глас. След това, в зависимост от това как са се справили организаторите, ще има или няма да има жалби в Конституционния съд. Няма как предварително някой да каже: "Спокойно. Правете каквото искате. Ние няма да обжалваме" или пък: "Каквото и да се случи на изборите, ние ще подадем конституционна жалба", заяви омбудсманът.

Според Манолова, санкцията за неучастие в задължителното гласуване е била отменена „съвсем логично и съвсем честно“. Тя припомни, че не е атакувала текста, според който самотно гласуване е задължително.

Манолова заяви, че следи действията на „Топлофикация“ по обезщетяването на гражданите, претърпели неудобства заради авариите. Има много подводни камъни в обещанията на „Топлофикация“. Затова настоявам, докато има време, хората да си потърсят правата, заяви Манолова.

„През тази седмица изпратих настойчиво писмо до ръководството на "Топлофикация" с искане да обявят на сайта си списък със сградите и абонатните станции, които ще бъдат обезщетени за причинените им неудобства, защото ако хората разберат след 15-ти март, когато получат сметките си за февруари, ще бъде вече прекалено късно да потърсят своите права по административен път или по съдебен ред. "Топлофикация" отрича, но аз съм го проверила от няколко източника, че данните ден по ден и час по час за това подавана ли е в една сграда топлинна енергия се съхраняват само 30 дни. След това се заличават! Тоест на 15-ти март, когато хората ще получат своята сметка за месец февруари, данните за това на 5-и, 6-и, 7-и, 8-и, 9-и, 10-и, 11-и, 12-и февруари имали ли са подадена топлоенергия или не, вече ще бъдат заличени”, обясни тя.

Манолова поиска и прошка от хората, с които не е могла да се срещне през годината и на чиито проблеми не е могла да намери решение

„Работим на пълни обороти, но той като не можем да помогнем на всички живеем непрекъснато с мисълта за несвършена работа, но през следващата година ще се опитаме да компенсираме това”, коментира тя.

След последните проблеми в Закона за МВР във ведомството „има огромен проблем“, заяви Манолова и изтъкна, че в жалбите, които е получила, има „хиляди подписи“.

По такъв начин са направени последните промени, че в МВР, реално, няма доволни, заяви тя. На част от служителите сериозно са накърнени пенсионните, трудовите, социалните и осигурителните права. Полицаите и пожарникарите пък „остават в същата ситуация“, вместо да получат по справедливо заплащане. Получават се огромни дисбаланси

Лица със средно образование, които работят по Кодекса на труда, получават по-високи възнаграждения от полицаи, които са на улицата и от полицейски инспектори. Този проблем няма как да бъде решен само с подзаконови нормативни актове, с административни мерки и с обезщетение от страна на ръководството, но чест му прави, че чуха синдикалните организации, жалбоподателите и поеха ангажимент да направят работна група, в която, заедно със служителите в МВР, да търсят решение на проблема, доколкото това е възможно от едно служебно правителство.

Манолова се е ангажирала да подаде конституционна жалба срещу „двата особено несправедливи текста“ идната седмица. Тя изрази надежда конституционния съд да реагира бързо.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.