Министерската кариера на Румен Овчаров започна по времето на Виденов и оттогава няма отърване от него

Опитва се да излезе чист като детска сълза, но…

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ministerskata-kariera-na-rumen-ovcharov-zapochna-po-vremeto-na-videnov-i-ottogava-nyama-otarvane-ot-nego/52420 SvobodnoSlovo.eu
Министерската кариера на Румен Овчаров започна по времето на Виденов и оттогава няма отърване от него

Опитва се да излезе чист като детска сълза, но…

Румен Овчаров, който също попадна под ударите на закона Магнитски, от години е известен с твърде показателния си прякор Инкасатора (Защо ли?!).

Ако си направите труда да проверите в тълковния речник, ще видите, че срещу тази дума е записано, че става въпрос за „длъжностно лице, което периодично отчита или/и събира суми, дължими за ток, вода и др.“. Това му прозвище казва почти всичко.

 

Той става разпознаваем за широката народна маса през далечната 1996 г. като част от правителството на Жан Виденов. Докато той гради министерска кариера, същевременно с това се развива и бизнесът на приятеля му Красимир Георгиев, известен като Фронтиера, лобист и консултант на проекти в сферите, в които се въртят най-големите пари: енергетика, строеж на нефтопроводи и магистрали, търсене на газови находища, доставка на ядрено гориво, недвижими имоти, зимни курорти. Двамата са близки приятели от студентските си години в някогашния Съветски съюз.

 

След промените Георгиев създава чейнджбюрата „7М“, по-късно се захваща с недвижими имоти, участва и като акционер в банката на Комсомола – „Юнионбанк“. А когато Овчаров заема министерски пост в началото на 90-те, приятелят му бързо регистрира на Бахамските острови „Фронтиер7“. В тази компания Георгиев е съдружник с друг техен приятел от студентските години – Едуард Манукян, който днес е преуспяващ бизнесмен, живеещ в Ню Йорк и търгуващ с оръжие и високи технологии по цял свят. В бахамската компания присъства и „Металконсулт БГ“ с управител Георги Сотиров, печен кадър на „Мултигруп“.

 

Основният интерес на Георгиев успешно се пренасочва към големите проекти в енергетиката, където се въртят над 1.2 млрд. лв.

През 2013 г. обаче цената на тока неочаквано скача до небесата и притиснатият от протести Бойко Борисов е принуден да подаде оставката си, а властта е поета от служебния премиер Пламен Орешарски. В този момент Делян Добрев излиза с разкрития за т.нар. американски централи в „Марица-Изток“ и връзката им с енергийния олигарх Красимир Георгиев. Оказва се, че в договорите е учреден особен залог за над 13 млрд. лв.

 

Това е сумата, която България е длъжна да плати, ако не успее да изпълни договора си с въпросните централи, като според документите страната ни е длъжна да изкупува с години произведения от тях ток, при това на крайно неизгодна цена.

При това този залог дори не е бил обсъждан в парламента, а е направен тихомълком.

Както сами се досещате зелена светлина за него е дал именно Румен Овчаров – Инкасатора през 2005 г.

 

И „О, изненада!“ Няма да повярвате, но офшорките, с които е сключено споразумението за особения залог, са с адрес „Фритьоф Нансен“ 9, където е и офисът на Красимир Георгиев - Фронтиера. Именно през неговия офис минават всички големи сделки в енергетиката.

 

Интересите им разбира се далеч не приключват до тук и стават все по-пространствени, докато в един момент не се стига до оставката на Румен Овчаров като министър, но вече от правителството на Тройната коалиция.

 

Както вече стана ясно, Румен Овчаров е прибрал 5 млн. евро от рушвети в офшорни сметки, макар разбира се да отрича категорично. Освен това двамата с Корнелия Нинова бяха рамо до рамо в скандала „Топлофикация“

Източник: Уикенд

1 Коментара

Иванов

преди 1 година

Нека приемем, че всичко, което се твърди в тази статия е вярно. Значи ли това, че Овчаров не е прав за сегашните опити за унищожаване на енергетиката ни, свързано с диктата за затваряне на въглищните централи, замяната на горивото в Козлодуй с американско, под примитивното обяснение за диверсификация. СТАВА ПРАКТИКА, КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО НА ПЛЕБСА ОТ НАСТОЯЩИТЕ ПРОБЛЕМИ, ЗАПОЧВА СЕ ЕДНО ОМАСКАРЯВАНЕ НА ИНДИВИДА ОТ ДАТАТА МУ НА РАЖДЕНИЕ. Без да защитавам Овчаров, манипулациите у нас станаха не само масови невиждано агресивни.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.