На вниманието на МВР и прокуратурата! Вижте как шефът на Агенцията по храните в Бургас Димитър Германов тормози топ хотелиер насред сезона! (СКАНДАЛНО ВИДЕО)

Скандалният чиновник вдигнал два ката сараи в Черноморец за 1,5 млн.лв. Ако Венелин Ташев не отидел “да се разбере” с него, ресторантът на хотела му щял да бъде затворен

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/na-vnimanieto-na-mvr-i-prokuraturata-vizhte-kak-shefat-na-agenciyata-po-hranite-v-burgas-dimitar-germanov-tormozi-top-hotelier-nasred-sezona-skandalno-video-2/141524 SvobodnoSlovo.eu
На вниманието на МВР и прокуратурата! Вижте как шефът на Агенцията по храните в Бургас Димитър Германов тормози топ хотелиер насред сезона! (СКАНДАЛНО ВИДЕО)

Скандалният чиновник вдигнал два ката сараи в Черноморец за 1,5 млн.лв. Ако Венелин Ташев не отидел “да се разбере” с него, ресторантът на хотела му щял да бъде затворен

Докато Министерството на туризма се чуди как да спаси летния сезон по Черноморието и да привлече повече туристи, един от най-известните родни хотелиери Венелин Ташев, който е бил и общински съветник в Несебър, е подложен на безпрецедентен и абсолютно незаконен административен тормоз от страна на бургаския шеф на Агенцията по храните Димитър Германов. За самоуправството на меко казано скандалния държавен чиновник, граничещо с рекет, екипът на “Свободно слово” разбра от самия Ташев, който въпреки, че е спечелил няколко съдебни битки, продължава да търпи терора от страна на местните представители на БАХБ. От 16 юли т.г. до ден днешен те ежедневно висят, а понякога дори лежат, и то в буквалния смисъл на думата, пред хотела му в Св. Влас. Служителите отказаха да обяснят защо са там и бяха лаконични: “Изпълняваме разпореждане на директора, питайте него”. За повече “респект”, по заповед на Димитър Германов, с тях идва и полиция, която вместо да лови престъпници, предпочита да всява страх у туристите и гости на хотела. Записи от камерите показват, как чиновниците нахлуват в заведението с осем полицаи, а у сащисаните над 1200 гости остава усещане, че се провежда акция ако не за наркотици, то минимум за залавяне на нелегални мигранти, а не административен спор, който по всичко личи, ще завърши в полза на Ташев. “Нахлуха така, все едно аз съм най-големият наркобарон, а не един от водещите данъкоплатци в общ. Несебър”, не сдържа гнева си Ташев, показвайки кадри от ужасяващата среща с чиновници и униформени.

По думите на хотелиера, това е ударната бригада на Германов - Людмила Любенова и Деян Стойков, които по цял ден са в хотела и сладко се излежават по диваните във фоайетата, привикват управители, заплашвайки, че ще ги пуснат за национално издирване. Вместо да посрещат туристи, от екипа на хотела биват “арестувани”(все още в преносния смисъл на думата) от представители на БАХБ късно вечерта, за да им дават обяснения. 

 

“Искрено съжалявам служителите на Димитър Германов, които са принудени ежедневно да идват тук по негова заповед. Аз ги посрещам като хора, а те ни третират като разбойници. Директорът им крещи по телефона и ги принуждава да се обаждат на 112, да викат полиция и да принуждават нашите служители да подписват протоколи, въпреки, че нямат право на това”,  разказва Венелин Ташев. 

 

Поводът за абсурдното желание на шефа на БАХБ да затвори един видимо класен, абсолютно законен и доста луксозен 5-звезден хотел не е нито лошото качество на храната, нито натровени туристи, още по-малко наличието на незаконен алкохол, каквито случаи изобилстват навсякъде из обл. Бургас, но незнайно защо никой не ходи на проверки там. 

 

Колкото и абсурдно да звучи, Агенцията по храните се е хванала за …. един навес (бел ред. над помощния ресторант), който уж бил незаконен, но две съдебни инстанции смятат обратното. Казусът няма нищо общо с безопасността на храните, той е от компетенциите на местната власт в Несебър, но Германов услужливо го ползва като способ за изнудване. Представителите му отказаха да обяснят какво разбират те от строителен надзор и в какво качество БАХБ се кани да запечата хотела.

 

“Това е тормоз за българския туризъм. Ние се чудим на какви цени да продаваме, как да докараме туристи, какви реклами и отстъпки да правим… попитайте на рецепция, в хотела няма едно свободно легло, въпреки всички безумия, на които сме подложени. Държавните институции искат да изгонят туристите. Хората се чудят какво става и защо по цял ден полицаи обикалят обектите. Стигнал съм до там да показвам документите на нашите гости за да им обясня, че държавата вместо да помага на туризма, тя го тормози”, убеден е Венелин Ташев. 

 

“Отказвам да затворя ресторанта към хотела, ще плащам глоби колкото е нужно, а след като съдът се произнесе, те ще паднат. Ако бях затворил ресторанта от 16 юли, от когато датира тормозът над мен, аз щях да спестя над 200 хил.лв. от работна ръка. Това е помощен ресторант, от който не печеля. Но той работи за да се чувстват туристите комфортно. Вие давате ли си сметка какво значи това? Ако затворя този ресторант, това значи да си плюя на името, на бизнеса, на всичко. За това няма да го направя, който и чиновник да дойде”, разгневи се Ташев пред нашата камера.

 

Според препатили от самоуправството на Димитър Германов, истинската причина за административния произвол била желанието на шефа на БАХБ-Бургас да се облагодетелства незаконно. Казано по народно му, държавният чиновник си просел пари под масата за да остави заведението към хотела да работи. Ако вярваме на служители от търговския обект, пожелали анонимност, той на няколко пъти пращал емисари при Ташев с оферта да се види с Германов и двамата “да се оправят”. Какво точно се разбира под “оправяне” е въпрос, който МВР и прокуратурата следва да изяснят, т.к подобни деяния са подробно описани в НК и НПК, твърдят юристи. 

 

“Хората на Германов и в момента са тук, за да констатират, че ресторантът работи, за да ми пуснат поредната глоба. Целта им най-вероятно е да ме накарат да седна най-накрая с този човек (бел.ред. - с Димитър Германов) и да се “разбера” сещайте се за какво”, повдигна завесата Ташев, намеквайки, че целият тормоз има за цел той да бъде склонен към даване на подкуп. Само за малките обекти “таксата спокойствие” била от 1000 до 5000 лв. За хотели като стопанисвания от Венелин Ташев, тарифите “хвърчали в космоса”, допълниха запознати с местните потайности. 

 

“Използвам Вашата медия да призова всичките колеги, които имат проблем с “всестранно развитата личност” на Димитър Германов, да се съберем един ден в Бургас, да разкажат как той ги е тормозил, поемам ангажимент лично аз да им платя адвокатите и да си търсят правата по административен и съдебен ред срещу този тип”, закани се Венелин Ташев. 

 

Още повече, че подобно корупционно поведение от страна на Германов не било прецедент. Оказа се, че търговци, рибари, ресторантьори, а вече и хотелиери по морето имат проблем с новия директор на институцията, който заема поста в края на миналата година. Той е дългогодишен кмет на Приморско, но заради поредица сигнали за корупция и злоупотреби политическото доверие от него е свалено. 

 

Когато нашият екип отиде лично да го попита на какво основание съсипва българския туризъм в най-активния леген сезон, Германов се скри и не пожела да отговори на въпросите ни, препращайки журналиста и оператора към пресцентъра на институцията. Нелепото му и жалко държание може да видите във видеото. “Свободно слово” поема ангажимент да изиска от дирекция “Връзки с обществеността” на БАХБ изрично позволение да го интервюираме и дано при следващата ни среща той да е по-словоохотлив. Ако разбира се до тогава той все още е на поста си, а не в следствения арест за корупция.

 

Според разследване на в. “Уикенд”, след встъпването си в длъжност, той наема екипи, които да тормозят бизнеса.

Баничари твърдят, че са подлагани на рекет, като са изпратили писмени сигнали в Комисията за противодействие на корупцията, защото са им искани подкупи, за да разкрият търговска дейност. Ресторантьори съдържатели на барове и павилиони за бързи закуски от Бургас, Айтос, Карнобат, Царево, Несебър, Поморие, Приморско, Созопол, Руен и Средец също подават заявления за регистрация на нови обекти.

 

От Агенцията по безопасност на храните в Бургас обаче масово отказват да издават разрешителни с разнородни и често граничещи с абсурда мотиви.

 

 „Имам няколко закусвални в Созопол, Царево и Приморско и това лято планирам откриването на нова баничарница в Поморие. От ОДБХ-Бургас обаче ми отказаха регистрация с мотив, че в общинската наредба на Поморие не било изрично уточнено понятието „тестени закуски“, пишело само „закуски“. Трябвало да се обърна към Общината с искане да променят наредбата – тромава процедура, която може да отнеме месеци. Впоследствие ми беше подсказано, че проблемът може да бъде решен и Димитър Германов щял да си затвори очите срещу сумата от 5 000 лева. Гарантираха ми, че ако платя подкупа, няма да подлежа на никакви проверки през целя летен сезон“, разказва търговец от Айтос, развиващ бизнес с тестени изделия по Южното Черноморие. 

 

Подкупите от баничари и ресторантьори се искали не директно от бившия кмет на Приморско, а от новоназначени от него инспектори, които изпращали желаещите да платят подкуп в ресторант „Замъка“ в бургаския парк „Велека”. 

 

Парите се прибирали от мъж на име Милен, който след получаването на исканата сума звънял по мобилно приложение на Димитър Германов с реплика парола: „Човекът ми предаде цялата документация!“.

 

Слъчайно или не въпросният Милен пък бил съпруг на Мария Георгиева, дясна ръка на Димитър Германов.

 

През последния месец заведенията за  хранене в морския град, както и продавачи на прясно уловена риба от

пазара „Краснодар“, са подложени на масови проверки от Бургаската агенция по безопасност на храните, като написаните актове за установяване на административни нарушения са над 120 на брой.

 

Дни след наложените глоби и дори предписания за затваряне на никои от санкционираните обекти на ресторантьорите и търговците на риба се предлага годишен абонамент срещу бъдещи проверки, който започва от 1000 лв. и достига до 5000 лв. в зависимост от категорията и оборота на бизнеса.-твърди още изданието.

 

Има и трета схема, свързана с европейска директива всички бизнеси, свързани с преработка и продажба на странични животински продукти, да осигурят тяхното унищожаване. Стандартната практика е ресторантьорите да сключват договори с лицензирани дружества за събиране, съхранение, унищожаване и преработка на странични животински продукти.

 

„Откакто Димитър Германов беше назначен за началник на ОБДХ-Бургас, стотици ресторанти в

морския град и по Южното Черноморие сключиха фиктивни договори с една определена фирма за събиране на отпадъци

Това ти гарантира безоблачна работа през летния сезон“, разказва съдържател на малък семеен ресторант в Ахтопол.

 

Като за капак според множество медийни публикации от средата на м. август т.г., Германов броил милион и половина лева за къща в Черноморец. Баровският имот е част от 5-звезден жилищен комплекс с постоянно контролиран достъп и заградена частна улица.

 

Според същото издание той разполага с имоти на обща стойност над 5 млн. лв., сред които къща в Ясна поляна, два апартамента в Бургас, жилище от 115 кв. м. на първа крайбрежна линия в Приморско на метри от Южния плаж, апартамент в София и зимен ваканционен апартамент в Пампорово. 

 

Според изданието “Аспекто” той е  разследван от Европейската служба за борба с измамите(ОЛАФ) за финансови злоупотреби в размер на стотици хиляди левове. От структурата на Лаура Кьовеши са установили тройно и четворно завишаване на цените на кабели, ремонтни части за канализация и водопроводни тръби, които са били подменени при изграждането на кръговото кръстовище на входа на Приморско. През последната година от управлението си Германов се е забъркал в схеми с областния управител на Бургас Мария Нейкова, спусната от служебните правителства на Румен Радев.

 

Сред най-скандалните афери е тази с отпуснатите 1,5 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на 700 метра от крайбрежния път Приморско – Китен в началото на месец май. За да бъдат спешно усвоени средствата, избраната фирма изпълнител на проекта е старозагорското дружество с 2 лева капитал „Пътстрой – С“. Разораният крайбрежен пътен участък беше една от основните причини за хаоса, който настъпи след библейския потоп, залял Царево, тъй като отсечката беше на практика непроходима и не успя да поеме трафика от автомобили след затварянето на основния път Приморско – Царево”-припомня още изданието.

 

Според сайта “Разкрития”, след като става ясно, че той повече няма да бъде издигнат за кмет, Германов решава да предложи свой човек за поста  през партията на Бенчо Бенчев, като в последните дни на управлението си подписва заповед, с която изпраща на почивка в Пампорово 200 служители на чистотата. Те били натоварени в автобуси и откарани напълно безплатно в хотела, където нощувката е 130 лева. Официалната формулировка на събитието пък била тийм билдинг. Това естествено предизвиква интересна на прокуратурата МВР и ДАНС, тъй като  действията му са разчетени като опит за купуване на гласове. 

 

След като не успява да постигне целта си, Германов се установява на поста директор на областната дирекция по безопасност на храните в град Бургас. 

 

По ирония на съдбата, ден след като нашият екип направи безуспешен опит да разговаря с един от може би най-имотните и финансово обезпечени висши служители на БАХБ, подчинени на Димитър Германов отново нахлуха, заедно с полиция, в петзвездния хотел на Венелин Ташев. Дали само въпросният навес е причината в разгара на сезона да се тероризира един от най-големите данъкоплатци в общ. Несебър, или някой се опитва незаконно да си събере пари за втори летен дворец, оставяме на МВР, КПК и прокуратурата да кажат.

 

Как протече срещата ни с хотелиера Венелин Ташев и чиновниците, решили да го гонят до дупка докато той не плати такса “спокойствие” на шефа им, гледайте ексклузивно в репортажа на “Свободно слово”. 

Източник: crimesbg.com

1 Коментара

Жоро

2 weeks before

Рекет закрилян от държавата , масово явление .

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.