Наредба на Кунева кара учителите да правят досиета на децата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/naredba-na-kuneva-kara-uchitelite-da-pravyat-dosieta-na-decata/25870 SvobodnoSlovo.eu
Наредба на Кунева кара учителите да правят досиета на децата

Наредба №5 от Закона за предучилищното образование кара детските градини да събират лични данни на децата, което е в противовес със Закона за личните данни. Тази наредба, създадена от Кунева, изисква да се прави портфолио със снимки на децата, техните родители, братя, сестри и пр., което след това се предава в бъдещето училище. За това сигнализира пред Фрог нюз Ангел Славчев от сдружение „Граждански контрол”.

В забавачката, в която е моето дете, поискаха снимки от рождения му ден, от първото му море, на сестра му, брат му... Искали са информация за това какво работи майка му, баща му.  Къде ще се съхраняват папките с лична информация на децата? Може да се злоупотреби с тях, опасява се Славчев.

Всяка детска градина решава на вътрешен съвет какво да бъде портфолиото. Трябва да има ясни правила за изготвянето му. Не може да се вземат модели от интернет пространството на различни фондации, неправителствени организации и т.н.    Занимават преподавателите с толкова много административни дейности, че не им остава време да обърнат внимание на децата и на тяхното развитие. Попълват по цял ден бумащини вместо да се отдават на малчуганите, допълва Ангел Славчев.

Ето какво гласи спорният текст от наредба №5:

Чл. 35. (1) В хода на предучилищното образование постиженията на детето се отразяват в детско портфолио.  (2) Съдържанието на портфолиото се определя с Правилника за дейността на детската градина или на училището. В края на предучилищното образование с цел осигуряване на продължаващо взаимодействие между родителите и образователните институции портфолиото им се предава.

Резултат с изображение за Кунева

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.