НЕ НАРОД, А МЪРША, С ТОВА ЗАПОЧВАМ И С ТОВА ЩЕ СВЪРША

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ne-narod-a-marsha-s-tova-zapochvam-i-s-tova-shte-svarsha/53942 SvobodnoSlovo.eu
НЕ НАРОД, А МЪРША, С ТОВА ЗАПОЧВАМ И С ТОВА ЩЕ СВЪРША

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'D метаданни методология доклади население по статистически райони, области, общини, населени MEC начало население по статистически райони области, общини, населени места, пол възраст по колони по редове промени изгледа мерни единици единен класификатор представянето дминистративно- генерирайграфика териториалните единици времева разбивка пол изтегли възраст общо 0-4 5-9 10- 14 BG общо за страната 20214 15 19 20 24 общо 25 29 30- 34 35 39 44 45 49 50 54 55 59 6519789 288484 302883 326355 286241 266787 301125 403227 433748 475519 502019 480978 451100 468656 463156 4311 60 64 65 69 70 74'Няма налично описание на снимката.

6 651 284 глави електорат. 6 519 789 глави население според Националния статистически институт. Оказва се, че според НСИ също така около милион са лицата до 19 годишна възраст. То, вярно, с математиката съм зле, ама чак толкова зле не съм!

Манипулациите на изборите стават точно с тези "мъртви души". В списъците за гласуване са вписани например Сульо, който от 30 години живее в САЩ и Пульо, който се е споминал преди 10 години, но идва отвреме навреме да гласува. Говори се за купуване на цели секционни комисии някъде, а с машинния вот става още по-лесно на централно ниво.

Нито един действащ политик не се противопоставя на това положение. Ама нито един. Патриотарите са се вкопчили в машинния вот и дори не смеят да мъцнат по въпроса за манипулациите в избирателните списъци и да искат проверка в ГРАО и актуализиране на главите електорат. Другите политици - също. Политическа ОМЕРТА!

Въпросът е ние защо мълчим. Тези факти са известни на всички. Друг е въпросът колко се замислят. И какво се случва. Главите електорат или отказват да гласуват, или отиват и гласуват по вече предрешени избори, без да задават въпроси и без всякакво противопоставяне.

Ако бяхме народ, за 33 години все нещо щяхме да научим. Да, ама не! Затъваме все повече в безпросветността, дебилизма и конформизма, с идеята: "Аз да съм добре, държавата кучета я яли!". Въвличат ни във война, а българинът удобно настанен на дивана плющи бира и псува държавата. Ама държавата е негова, бе, негова! Да, оправдаваме се с американците, ама те ли са ни вързали по диваните? Те ли ни карат да харесваме мутри и психопати за политици? Те ли ни карат да мируваме като овце? Нямаме оправдание!

Отвратена съм. За поредни избори пак ще е същото. И си спомням за стихотворението на Петко Славейков:

"НЕ СМЕ НАРОД

Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме...

Помежду си лихи, буйни, топорни,

пред други сме тихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърне,

щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -

а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша."

1875

Повече няма какво да кажа....

Елена Гунчева-Гривова

9 Коментара

Синята барета

преди 2 месеца

Съжалявам, госпожо, но нямате никакво право да ме наричате мърша. Нито мен, нито стотици мои приятели. Това стихотворение е най гадното нещо, което съм чел. Не плюйте в лицето на хилядите незнайни герои , хайдути и борци . Нямате никакво право на последната дума.

Коментирай

Синята барета

преди 2 месеца

Ако стане Капитан Петко войвода, баба Тонка, Панайот Хитов и други... Не си позволявайте такъв език, госпожо. Хората не са глупави, от последните протести, някои останаха с дълбоки душевни и физически травми, а други станаха министри. Нали?

Коментирай

agabaga

преди 2 месеца

Ето на, лежиш си на дивана, лочиш бира и псуваш тия които искат за ти развалят рахатлъка. Леш.

Коментирай

обективист

преди 2 месеца

Мрън мрън... И кво прайм ся? Да беше си останала в политиката вместо да мрънкаш в интернета. Поне щеше да промениш нещо.

Коментирай

Иван

преди 2 месеца

Да, жалко за будните!

Коментирай

тази жена е болна от злъч. Гнус

преди 2 месеца

спрете да давате трубина на хора, които обиждат Българите! Такива като нея тровят нацията. На хората трябва да се дава сила, упора и упование.

Коментирай

Коце

преди 2 месеца

Докажете че не сте такива като стснете о изметете този политически боклук

Коментирай

Коце

преди 2 месеца

Докажете че не сте такива като стснете о изметете този политически боклук

Коментирай

Минева

преди 2 месеца

Гунче, човек като се сгромоляса в политиката си трае!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.