Не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ne-nosete-maski-postoyanno-za-da-ne-si-prichinite-tova-ot-koeto-iskate-da-se-opazite/13136 SvobodnoSlovo.eu
Не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите!

Оценявам цивилизованата дискусия, която подхваща г-н Славчов, и затова ще се включа. Той изчислява вероятността, с която носенето на маски намалява вдишването на вируса. Без съмнение сметките на г-н Славчов са верни, но той въпреки това не е прав. Накратко ще опитам да обясня защо:

• Маските, независимо дали са от плат, хирургични или N95, филтрират само част от вдишвания въздух. Останалото минава около процепите и тази част всъщност е доста значителна, непропорционално голяма в сравнение с тяхната площ. Г-н Славчов трябва да преизчисли коефициента на задържане.

• Допускането "един вирус – заразяване" не е вярно. Съществува понятието инфекциозна доза. Накратко казано, то показва колко вирусни/бактериални частици, вдишани за определено време при стандартизирани условия водят до заболяване на човека. Бройката зависи от много фактори – кой е вирусът/щамът, условията на външната среда, възрастта/полът и здравословно състояние на гостоприемника и др. При всички случаи става въпрос за хиляди вируси и не е лесно за достигане. Например, значителен процент от роднините на заболелите остават здрави въпреки постоянния контакт със заразоносителите и липсата на предпазни мерки. Ако в болниците инфекциозната доза във въздуха може да се достигне, то в околната среда това е невъзможно. Тук не може да се калкулира натрупване с времето, защото попадайки върху лигавиците, вирусите веднага са подложени на атака от неспецифични компоненти на имунната система и малкият брой не дава шанс да осъществят проникване в целевите клетки.

• Нека отново да напиша – не съм запознат да има изследване, където да е изолиран способен да инфектира коронавирус от въздух на улицата, а да не говорим за паркове и планини. Съответно няма как човек да поеме необходимата за заразяване инфекциозна доза. Всякакви сметки за задържане от маски тук са излишни.

• Нека да приемем хипотетична ситуация. Разминавате се с болен човек и на теория може да поемете част от издишания от него коронавирус или грип. Ако предаването става толкова лесно, то за броени дни би трябвало всеки човек в съответния град да е заразен, с изключение на заключените и без никакви контакти с други хора. Няма никакви доказателства, които да подкрепят горната хипотеза. Носенето на маски няма как да ограничи процес, който е практически невъзможен.

• Защо коронавирусите не се съхраняват във въздуха навън? Няколко пояснения. Вирусите нямат крила и не могат да летят. Те се задържат във фините капчици, които изхвърляме от дробовете, когато кашляме. В околната среда тези капки веднага, за секунди, се поемат от вятъра и въздушните течения и се разпръскват или полепват по повърхностите. Едновременно слънцето, температурата, озонът и кислородът, бактериите атакуват и убиват вирусите. Затова дори когато навън остават следи от коронавируси, те изключително рядко са „живи“, а и никак не могат да достигнат инфекциозната доза, необходима за развитие на болестта. От тук следва поне едно необходимо заключение – всички дезинфекции на околната среда, проведени от загрижени кметове, са безсмислени. Майката природа се грижи сама да убие коронавирусите; пръскайки пари за самолет, цистерна или, ако искате, магаре, загрижените бюрократи само имитират дейност. По-добре е да измият улицата с вода и да изринат боклуците.

• Масовите мероприятия на открито, при които хора с часове се намират в много близък контакт, може да са изключение, но това не е проучвано! В България хора протестират от 100 дни и всяка вечер са в съседство, но сведения за повишена заболеваемост при тях няма.

• Отделна тема са закритите помещения – офиси, магазини, цехове. Там циркулацията и преживяемостта на вирусите зависят от много фактори. В общия случай по-рискови са модерните офиси с централна климатична инсталация, стандартно рядко почиствана. Широко отворените прозорци са най-добрата процедура за прочистване от вирусите.

• В предишната публикация не споменах за рисковете от носенето на маски. При дълготрайна употреба от двете страни на маските се концентрират вируси и бактерии. Ако без маска вие вдишвате по 1 вирус на минута, с който имунната защита на лигавицата се справя, то за един час теоретично натрупвате 60 вируса от външната страна на маската. Хората, дори когато са наясно с рисковете, постоянно опипват и наместват маските, особено когато са в движение. При всяко посягане към маската има риск чрез докосване да прехвърлите концентрираните вируси по лигавиците, кожата или други повърхности. Представете си какво става за 30 дена, ако имате маска 8 часа на ден! На практика, носейки постоянно маска, вие може да концентрирате и после да поемате огромно количество микроорганизми от всякакви видове. Това ли искате?

• Друг риск е, че хората с маски често придобиват фалшиво чувство за сигурност и пренебрегват хигиената.

• Г-н Славчов правилно отбелязва, че добрите маски водят до затруднения в дишането. Ако е за 1 час на ден, едва ли ще е проблем. Ако носите маската по 8 часа, недостигът на кислород може да доведе до здравословни проблеми или да активира хронични болести. Затрудненото дишане е стрес за организма, който води до срив на имунната система, и съответно ставате по-уязвими за всички инфекциозни заболявания. Моля, не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите!

Разбирам, че страхът от вируса и указанията на властите са мощен стимул. От обикновените платнени или хирургически маски има минимална полза, когато се намирате в затворени помещения с предполагаемо наличие на заразоносители. Във външни условия обаче носенето на маски е безсмислено, а дълготрайната употреба може да доведе до здравословни проблеми, вместо да предпази от такива. Помислете върху аргументите изложени в тази статия!

Д-р Сергей Иванов

https://offnews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.