Не знам дали ви се е случвало наскоро да посетите български гробища. Изглеждат ужасно

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ne-znam-dali-vi-se-e-sluchvalo-naskoro-da-posetite-balgarski-grobishta-izglezhdat-uzhasno/124768 SvobodnoSlovo.eu
Не знам дали ви се е случвало наскоро да посетите български гробища.  Изглеждат ужасно

Не знам дали ви се е случвало наскоро да посетите български гробища.

Изглеждат ужасно.

Обрасли са в бурени, част от надгробните паметници са изпочупени, имената върху тях не се четат. Върху някои гробове изобщо няма знак. Не можеш да разбереш чии останки лежат вътре.

Малко по-добре изглеждат само гробовете на покойниците, починали през последните 3-4 години.

Очевидно отдаваме почит на мъртвите само за кратко. След няколко години ги забравяме. Сякаш никога не са съществували. Оставяме ги в плен на бурените и тръните.

В тези гробища лежат нашите бащи и майки. Нашите баби и дядовци. Те не заслужават това.

В какво сме се превърнали? В хора, които не уважават смъртта. А ако не уважаваш смъртта, няма как да уважаваш живота.

Една древна мъдрост гласи: „Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите“.

Тук май не е така. Очите на живите са по-затворени от очите на мъртвите.

Иво Сиромахов

7 Коментара

Генчо Гунчев

преди 3 месеца

Не знам дали изглеждат "ужасно", но че се разширяват с темпове, от които можем да си направим само един извод: Българина или по-точно българския гражданин мре със скорост, каквато и военните години не са ни осигурявали!

Коментирай

Борис

преди 3 месеца

Най-сетне нещо смислено от "големия" сценарист и писател!

Коментирай

Пенсионер

преди 3 месеца

Не съм съгласен с Вас. Важното е ние да носим спомена за любимите си хора вътре в нас и да напомняме на околните за добрите им дела. А много хора, и аз между тях, смятам за излишна показност ходенето на гроба след години.

Коментирай

Чичо

преди 3 месеца

В центъра на Прага има гробище, което малко прилича на добре поддържан английски двор! Да не си помислите, че го поддържат опечалените!?

Коментирай

Чичо

преди 3 месеца

В центъра на Прага има гробище, което малко прилича на добре поддържан английски двор! Да не си помислите, че го поддържат опечалените!? И гробищата ни са като всичко останало - бунище!

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Тъпак. Вълненията на един чалгар, тарикат са странни...

Коментирай

Вълк

преди 3 месеца

Напълно подкрепям написаното от автора. Казвам го като човек, който в продължение на години се съпротивляваше да ходи на гроба на родителите си. Вярно е- ако не уважаваме живота, не уважаваме смъртта. Ако не уважаваме смъртта- не уважаваме живота. Ако уважаваме живота- ще уважаваме смъртта. И гробовете на близките си. Ще се грижим за тях. Би трябвало да се грижим и за живота си. Докато го имаме. Единственото неизбежно в него е краят. Земен.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.