Нека да припомня на безпаметните,които празнуват "Денят на Европа" за 16 декември 1944 г.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/neka-da-pripomnya-na-bezpametnitekoito-praznuvat-denyat-na-evropa-za-16-dekemvri-1944-g/110011 SvobodnoSlovo.eu
Нека да припомня на безпаметните,които празнуват "Денят на Европа" за 16 декември 1944 г.

Нека да припомня на безпаметните,които празнуват "Денят на Европа" за 16 декември 1944 г.

Вермахтът започва страховито за англо-американците настъпление - Арденската операция. Във Франция и Белгия германците започнаха успешно да побеждават съюзниците, въпреки че те ги превъзхождаха числено и каткто и с технологии. И само личната намеса на Сталин спаси англосаксите от пълно унищожение.

Срещу 800-хилядната групировка на САЩ и Великобритания германското командване успя да събере около 200 000 души. Що се отнася до броя на бронираните превозни средства, германците имаха около 900 танка и самоходни оръдия. Американците имаха повече от 1800. Други 400 до 800 единици BTT (според различни източници) са били в британските войски. Въпреки това, настъпващата страна винаги търпи много по-големи загуби от окопалия се противник. Съотношение 1 към 4, което не е във ваша полза, е повече от престъпление, това е просто глупост. Германските генерали, които имаха зад гърба си дългогодишен военен опит, не бяха глупаци. И се осмелиха да атакуват. Защо? И най-важното, защо офанзивата първоначално толкова успешна?

По целия западен фронт (от Италия до Норвегия) „съюзниците... превъзхождаха врага по брой на войските 2 пъти, в танковете - 4 пъти, в самолетите - 6 пъти“, припомни маршал Георгий Жуков.

Вермахтът отблъсква неразбираемите самоубийствени атаки на съюзниците и успешно развива офанзивата. Германският бронетранспортьор, както четири години по-рано по време на атаката срещу Париж, преодоля планинските арденски пътища и влезе в оперативното пространство. Отстъплението на англо-американците се превърна в блъсканица, изглежда, още малко и вторият фронт ще престане да съществува.

Американският журналист Ралф Ингерсол, който е бил в армията и е участвал лично в отблъскването на офанзивата на Ардените, пише: „Те пробиха нашата линия на отбрана на фронт от петдесет мили и се изляха в този пробив като вода в язовир. И от тях по всички пътища, водещи на запад, американците бягаха стремглаво.

Йордан Халачев

1 Коментара

Виктор Лазаров

преди 11 месеца

Има си един много верен принцип, който гласи: Практиката е критерий за истината! Досега краварите не са водели истинска война, с изключение на Виетнам, където ьнаем как се оср.ха и позорно избягаха. Да не говорим за паническото им бягство от Афганистан съвсем наскоро, където оставиха в ръцете на мюджахидините оръжия за над 800 млн. долара!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.