НОВИНИ БФС се крие зад УЕФА и СДВР. Кой поиска преместването на мача България - Унгария и кой се уплаши от публиката?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/novini-bfs-se-krie-zad-uefa-i-sdvr-koy-poiska-premestvaneto-na-macha-balgariya-ungariya-i-koy-se-uplashi-ot-publikata/121195 SvobodnoSlovo.eu
НОВИНИ БФС се крие зад УЕФА и СДВР. Кой поиска преместването на мача България - Унгария и кой се уплаши от публиката?

БФС се крие зад гърба на УЕФА и СДВР. Това каза тази сутрин спортният министър Димитър Илиев пред bTV. Напълно възможно. За това намеква и изключително лаконичен отговор от УЕФА на въпрос на ФрогНюз.

"Вчера стана ясно, че от СДВР никога не са казвали, че мачът не може да се проведе с публика. Никога не са отказали да охраняват мача. Трябва да видим и другата страна - това криене зад решението на УЕФА дали е провокирано от БФС с предварителна кореспонденция с тях”, заяви Димитър Илиев.

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Попов заяви вчера, че от родната футболна федерация са се свързали с УЕФА, за да изразят притесненията си относно сигурността на мача предвид обявените протести на запалянковци срещу БФС и от там са взели решението мачът да се играе на празни трибуни. 

Има обаче доста резонни съмнения дали БФС не се опитва всъщност да измие ръцете си с УЕФА заради страх. Затова редакцията ни изпрати въпроси до Съюза на европейските футболни асоциации, за да провери имало ли е такава кореспонденция и УЕФА ли стои зад това решение. 

От там обаче отказаха коментар и ни препратиха единствено към тяхната официална позиция, публикувана на 14 ноември. 

В нея четем:

“След вчерашното решение на властите в Пловдив (на 13 ноември, бел. ред.) да отменят домакинството на мача от европейските квалификации между България и Унгария, БФС предостави на УЕФА необходимите гаранции от съответните местни власти и ръководството на стадион "Васил Левски" за поемане на домакинството. УЕФА проведе среща с БФС и органите, отговарящи за обществения ред в София, за да разгледа всички мерки, които ще бъдат въведени и получи необходимите гаранции. Съгласно регламента на състезанието, администрацията на УЕФА може да потвърди, че мачът ще се проведе на Националния стадион "Васил Левски" в София на 16 ноември от 19 ч. местно време при закрити врата". 

От тази позиция обаче не става ясно какъв точно е бил ходът на кореспонденцията - дали България е поискала първоначалното преместване на срещата в друг град, или УЕФА се е притеснила за сигурността и е настояла за това. 

На 6 ноември беше публикувано следното: 

"УЕФА днес обяви, че мачът от европейските квалификации между България и Унгария вече ще се играе при закрити врати в Пловдив на 16 ноември. Мерките бяха съгласувани между всички страни след анализ на информацията, получена от българските власти, свързана с повишен риск от нарушаване на обществения ред на и около стадиона".

Не е ясно обаче дали от УЕФА са поискали тази информация или БФС са изпратили подвеждаща такава заради страхът от протести. Вчера от СДВР посочиха, че никога не са казвали, че не могат да обезопасят футболен мач и “никога не са бягали от отговорност”. 

До патовата ситуация, която хвърли огромно черно петно върху и без това лошия имидж на българския футбол се стигна, след като БФС се уплаши от намеренията на футболните фенове да протестират срещу ръководството след години на провали. Начело на БФС от 18 години стои Борислав Михайлов. Ръководството, в което влизат още Йордан Лечков и Емил Костадинов от години е обвинявано в корупция, непрозрачно разходване на средства и лошо управление на българския футбол. Точно поради тази причина феновете се зарекоха да протестират от трибуните по време на мача между България и Унгария. 

Това уплаши БФС и те решиха да преместят срещата от София в Пловдив - на стадион “Христо Ботев” и то без публика. Той обаче е в ремонт и градската управа не позволи мачът да се играе. Появиха се дори варианти срещата да се проведе чак в Кърджали. В крайна сметка отборите на България и Унгария ще премерят силите си в София. Но черното петно върху родния футбол остава - станахме за резил в чужбина. Унгарската футболна асоциация нарече действията на БФС “безпрецедентни, напълно неоправдани и крайно неспортсменски”.

1600 полицаи ще охраняват около стадион “Васил Левски” по време на мача, информираха от Столичната община. Кметът Терзиев е провел среща със СДВР, на която са били обсъдени мерките за сигурност по време на срещата между България и Унгария. 

ФрогНюз

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.