НЯМА ЗАСИЩАНЕ! Красен Кра(д)лев раздавал милиони на „наши“ хора – Стъки и Меглена Кунева

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/nyama-zasishtane-krasen-kradlev-razdaval-milioni-na-nashi-hora-staki-i-meglena-kuneva/9307 SvobodnoSlovo.eu
НЯМА ЗАСИЩАНЕ! Красен Кра(д)лев раздавал милиони на „наши“ хора – Стъки и Меглена Кунева

Бившият министър на спорта Красен Кралев, наречен от народа Крадлев, е развала пари на „наши“ хора, сред които снахата на БКП Меглена Кунева и ММА боецът, патерица на Бойко – Станислав Недков – Стъки, разкри Narod.bg.

При управлението на Красен Кра(д)лев Министерството на младежта и спорта (ММС) е раздавало пари на неправителствени организации (НПО) и определени спортни федерации бързо и с претупване на процедурата, особено в последните месеци от мандата му, се казва в разследване на в. „Банкер“.

Става въпрос най-вече за бенефициентите по „Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта“ за 2021 г.

БЪРЗА ПРОЦЕДУРА

Спортният министър Красен Кралев е приел тази програма, предложена му от шефа на Дирекция „Младежки дейности“, още на 12 януари 2021 г. (заповед № РД-09-21). И веднага е разпоредил нейното предварително изпълнение, което означава конкурсите да бъдат проведени спешно, да бъдат определени съответните победители и те да получат парите си веднага.

Два месеца по-рано Кралев е успял да „отвоюва“ от държавния бюджат 3 405 000 лв., като „допълнителни разходи “ за Националната младежка програма. Това личи от писмото на финансовия министър Кирил Ананиев от 13 октомври 2020 г., с което уведомява Кралев за одобрените по негово искане корекции.  Така, със съдействието на Ананиев общият бюджет на Националната програма става 5 404 991 лв., след като в предходни години е бил по малко над 2 млн. лв.

А чиновниците в ММС само ден след заповедта на Кралев (13 януари) утвърждават правилата за конкурса и публикуват обявата във ведомствения сайт. Срокът за подаване на проектните е само 10 работни дни – 27 януари 2021 г. Бързането е продължило. Защото по трите конкурсни направления, по които трябва да са записани по 4 теми за възлагане на проекти (ощо 12), са записани точно 4:

„Превенция на хазартна зависимост сред младите хора“,

„Превенция на различни форми на зависимости“,

„Превенция на агресията сред младите хора“,

„Насърчаване на здравословен начин на живот“.

ПЕЧЕЛИВШИТЕ

Само 40 дни след крайния срок за подаване на документи със своя заповед Кралев определя победителите. Парите са разпределени между 35 НПО: Четири богоизбрани взимат по 675 000 лв.; няколко – по 250 000 лв.; а най-недооценените са в две подкатегории – финансиране до 150 000 лв. и до 100 000 лв.

Сред тези с лъвския пай от 675 000 лв. е, например, „Национална младежка мрежа“. Сред учредителите на това сдружение е Меглена Кунева, а в управата е Филип Кирев – главен секретар на СДС, активист на „Реформаторския блок“ и началник кабинет по времето, когато Божидар Лукарски беше икономически министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

Интересен факт е, че в доклада на комисията от ММС към проекта на „Национална младежка мрежа“ пише, че са заложени цели, които „не са съотнесени към целевите групи, както и не са посочени техните нужди“; че „всички разходи по проекта са описани само чрез калкулиране между брой и единична цена“; и че тези разходи „не са обосновани по отношение на нуждата от тяхното извършване“.

Въпреки това, „Национална младежка мрежа“ не само не е дисквалифицирано, а проектът му е оценен със 74 т. и взима 675 000 лв. А откакто Кралев е станал министър и разпределя отчисленията от хазарта, проектите на тази НПО са финансирани с общо 1.323 млн. лева.

Разследването на „Банкер“ разкрива също, че финансовият директор на в. „24 часа“ Петър Коларов, е тясно свързан с три НПО, които са взели големи суми от ММС през годините – фондациите „Евроскок“ (общо 675 000 лв.) и „Повече от дом“ (674 992 лв.) и „Спортен клуб А-ТЕАМ“ (375 992 лв.).

Въпросният спортен клуб е със седалище и адрес на управление бул. „Цар Борис III 347 в столицата, където има една изкорубена едноетажна сграда.

Сред неизменните бенефициенти на ММС е и Станислав Недков-Стъки, президент на Българска федерация по ММА – същият, който организира митинги и контрамитинги в подкрепа на ГЕРБ. Само за последния мандат на Кралев федерацията е взела близо четвърт милион лева, а най-голям дял от тези пари се пада на „антихазартния“ ѝ проект – 118 073 лв.

Добър храненик на спортното ведомство е и създаденият през 1995 г. лично от Бойко Борисов спортен клуб „Ипон“, който от 2017 г. досега е получил общо 186 149 лв. за своята дейност.

narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.