ОПАСНОСТ ОТ РАЗКОЛ В БПЦ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/opasnost-ot-razkol-v-bpc/134594 SvobodnoSlovo.eu
ОПАСНОСТ ОТ РАЗКОЛ В БПЦ


Във въздуха се носи още една тревожна перспектива. В Светия синод изглежда има група владици, действията на която може да върнат времената на разкола. По всичко личи, че тази група се стреми да привърже БПЦ във фанариотската орбита и под американски диктат да я противопостави на Руската и на другите православни църкви.
Наскоро разбрахме, че пловдивският владика Николай, след като неотдавна бе посетен от американския посланик, фактически е признал фалшивата църква на Зеленски, като е участвал в съвместно служене с нейни представители в Истанбул.

Всичко е ставало под ръководството на т.нар. Вселенски патриарх Вартоломей-американско протеже, вманиачено да става православен папа и известно с обидите си към БПЦ. Въпреки хулите и нападките той, странно защо, има привърженици в Светия синод. Те кротуваха, докато патриарх Неофит бе жив. Но след смъртта му позволиха на Вартоломей не само да дойде на погребението, но и да опее българския патриарх на гръцки - нещо, много отдавна недопустимо в българската църква.


Oбстановката е напрегната, защото на 30 юни трябва да бъде избран новият глава на БПЦ. Ако той се окаже от гръкоманските и направлявани от американците среди, има опасност да изпаднем в зависимост от Вартоломей, да започне погърчване на църквата ни и да се всеят раздори с други братски православни църкви. Тръгне ли се в тази посока, новият разкол ще е сигурен. С всички фатални за народа ни и благоприятни за зложелателите му последици.


( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 27 май 2024 г. по Евроком )

2 Коментара

Кольо

3 months before

Всичко, което се случва в България под диктовката на американците, е с една единствена цел - пълната разруха на държавата ни в духовната, образователната, икономическата области. Пълен контрол на САЩ над България!

Коментирай

Ана

3 months before

Така е. Много е жалко ,но етака.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.