Оставка ли? Не е по темата?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ostavka-li-ne-e-po-temata/121646 SvobodnoSlovo.eu
Оставка ли? Не е по темата?

Президентът на БФС Борислав Михайлов не отговори на депутатите от Комисията за децата, семейството, младежта и спорта и журналисти дали ще подаде някога оставка след 18-годишното си управление и упадъка на българския футбол. На въпроса чувства ли се виновен за погрома в София по време на протеста на феновете на мача България - Унгария той заяви, че с решението да се затвори стадионът за публика дори са спасени човешки животи. Той оневини оглавявания от него Български футболен съюз за ексцесиите на изслушването си в Народното събрание. Един от въпросите, които не получи отговор, е откъде БФС е получило информация, че протестът няма да е мирен и се очакват ексцесии, освен че в БФС били чели постове на хора във Фейсбук страници. 

„Очакваха се над 3500 фенове, от крайнодесни фракции от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите. БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички възможни действия мачът да се състои и да бъдат предотвратени ексцесиите. УЕФА изрази категорична позиция, че решението мачът да е при закрити врата, е било правилно. БФС носи отговорност за случващото се на стадиона, но не и извън него. Да се търси вина в БФС за случилото се на протеста е недопустимо. Вината е на провокаторите, както и на хората, които са им платили. Името на организатора на протеста е известно. БФС и аз като негов президент, не може да се превърнем в изкупителна жертва на платен протест. Ние като организатор сме свършили всичко", каза Михайлов.

“Решението не е на БФС, а на УЕФА. Беше за опазването живота и здравето на хората”, добави президентът на БФС. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне. Очевидно никой не го интерсува от фактологията. Жертвата вече е посочена. Това не е изслушване, а нападение срещу мен. Аз съм изкупителна жертва от много години. Подобни хора подбуждат. Има други хора, които са зад тях. Не може всеки протест да води до оставката на някой", каза още Михайлов.

На въпроса на независимия депутат Радостин Василев кога ще се махне от поста си и дали ще подаде оставка. Той отговори лаконично така: "Не е по темата". 

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, който също присъстваше на изслушването, заяви, че решението за това къде да се проведе мачът и да бъде пред празни трибуни, е на УЕФА. Той чисто хронологично прегледа писмата на БФС към УЕФА, СДВР и Столична община, като отбеляза, че доклад по кореспонденцията е изпратен на всеки от депутатите. Интересно защо този доклад не бе публично достъпен и за медиите, и за обществеността и крие ли нещо БФС, или е просто административен пропуск?  

"Първата среща, на която получихме информация, беше на 24-ти октомври, на която получихме информация за възможни протестни действия. На тази база, на следващия ден, на 25-ти, получаваме официално писмо за предстоящи масови мероприятия. На базата на тази информация изпращаме информацията до главния секретар на УЕФА, включително официалното писмо. Получаваме ново писмо в резултат, на което получаваме препоръка мачът да бъде изместен в друго населено място. Ние в писмото не сме предлагали нищо. УЕФА го предлага. На 3-ти ноември получаваме това предложение. Правим заявката, получаваме отказ, уведомяваме УЕФА, питат ни за възможно опции. На 13-ти ноември има писмо от СДВР в София. На 14 второ писмо от СДВР. На следващия ден изпращаме на УЕФА. Съгласно регулацията на УЕФА трябва да посочим и резервен стадион. Това бе "Арена Арда" в Кърджали. УЕФА взима решение мачът да се играе на "Васил Левски", коментира Попов.

В същото време заместник-главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев заяви, че от вътрешното министерство не са отправяли искане двубоят с Унгария да бъде местен от София.

"Те не са спирали. Има други хора, които са зад тях и ги финансират и съответно тези, които превърнаха този мирен протест в немирен - това са хулиганите. Има протести, но не може всеки протест да води до оставката на някого. Този мач беше европейска квалификация, когато УЕФА каже, че е силно препоръчително, това е като закон. Тя не може да каже директно да затворим вратите", заяви Михайлов на въпрос на депутатите, които прочетоха, че дори в становището към УЕФА е записано, че екипът на Димитър Бербатов иска да свали едно легитимно избрано ръководство.

На въпрос на депутата от БСП Иван Ченчев дали е имало политически натиск срещу него пряко и срещу ръководството на БФС той заяви, че не е имало "очевиден" политически натиск, но не знае дали отказът на два стадиона и съответно градските администрации в градовете, в които се намират, не може да се счита за такъв. 

Президентът на БФС отговори и на въпрос дали и следващото домакинство на националния отбор, което по програма трябва да бъде през март, отново ще се проведе пред празни трибуни: "Все още не е направена програмата за тогава", заяви Михайлов.

В понеделник ще се проведе Изпълкомът на централата.

"Не може вие да предизвиквате да си подава оставката човек, който е избран от футболните хора. Казах, че в понеделник ще има Изпълком, защото такъв е редът. Не искайте нищо от мен, защото не сте направили нищо за футбола. Ще успокоя всички граждани другата седмица", заяви още той.

 Михайлов и екипът му излязоха от залата и отново отказаха да отговарят на въпросите на журналистите, които го чакаха пред сградата без уверение, че ще дойде поне час преди обявеното заседание на Комисията, но и на влизане той отказа да говори.

Автор: Христина Колева

trud.bg

2 Коментара

Борис

преди 5 месеца

Тоя КЕЛЕШ е нагъл и нахален,защото зад него надничат отскорошният любител на свинското-Аамед Доан и бъдещия главатар на бандата ДПС-Д.Пеевски.Не случайно Перуката се скри от журналята в кочината на ДПС!

Коментирай

Покрай

преди 5 месеца

всичко случило се и изговорено след протеста, най-важният извод, поне за мене е, че в тази дЪРЖАВА, с избори и протести нищо не може да се промени. Недемократично, но факт!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.