От многобройните си срещи с деца напоследък стигам до извода, че голяма част от тях изпитват недостиг на внимание

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ot-mnogobroynite-si-sreshti-s-deca-naposledak-stigam-do-izvoda-che-golyama-chast-ot-tyah-izpitvat-nedostig-na-vnimanie/125517 SvobodnoSlovo.eu
От многобройните си срещи с деца напоследък стигам до извода, че голяма част от тях изпитват недостиг на внимание

От многобройните си срещи с деца напоследък стигам до извода, че голяма част от тях изпитват недостиг на внимание. 
Те имат нужда някой да разговаря с тях, да ги попита за тревогите и надеждите им, да ги успокои, да им разкаже света по разбираем за тях начин.
Повечето родители за съжаление не го правят. Много деца се чувстват самотни в семейството си. 
Родителите им все са „заети“, все имат някаква „по-важна работа“. Грижите за децата се свеждат до това да са нахранени и облечени. Да им купят някаква нова вещ за рождения ден или за Коледа. С това смятат родителския си дълг за изпълнен.
Но не е.

Децата искат да разговаряте с тях. Да ги възприемате като равноправни човешки същества, които имат своите мечти и страхове и искат да ГОВОРЯТ за тях. 
Вие, родителите им, сте най-близките им хора. Те очакват от вас разбиране.
Тежък грях е, ако не им го давате. 
Непростимо е да им бутате в ръцете телефон или таблет само за да не ви занимават, докато тати гледа мачове, а мама си чати с приятелките.
Вашите деца не са просто красив аксесоар от представата ви за семейно щастие. Те са живи хора. И имат нужда от вас. 

Поговорете с тях. Изслушайте ги. Ще ви кажат много по-интересни неща от глупостите, които четете по цял ден в социалните мрежи.
Прочетете им приказка. Покажете им, че освен сивия свят, в който сте ги изпратили, съществува и друг, по-красив и по-смислен свят. Позволете им да мечтаят.
Те го заслужават.  

Иво Сиромахов

4 Коментара

Vito

преди 3 месеца

Точно така е! От сутрин до здрач са в училище(по-малките 1-4клас). Училище,после занималня, после на някой спорт или курс, и накрая телефона. И родителите са хепи, че не са се хабили особенно.

Коментирай

Георгиев

преди 3 месеца

Въпрос на личен избор на родителите. За съжаление г-н Сиромахов е прав. Аз имам две деца, малкото е на 2 години и не е виждало екран, нито ТВ, нито таблет, нито телефон. Големият е на 8 години и получава екран само, като награда за не повече от половин час на ден и то не всеки ден. След като държавата е абдикирала от образованието на нашите деца, отговорността е изцяло на плещите на родителите. Четете книги и научете децата си да четат. Поздрави!

Коментирай

Борис

преди 3 месеца

Браво г-н Георгиев!Абсолютно сте прав!Децата трябва да четат книги и на това трябва да ги научат родителите им.Но как да ги научат,след като много от тях не са прочели даже и "Винету"?

Коментирай

Абориген

преди 3 месеца

Латентен педофил.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.