Откриха концлагер за кучета край Враца, четириногите са полуживи от глад

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/otkriha-konclager-za-kucheta-kray-vraca-chetirinogite-sa-poluzhivi-ot-glad/144872 SvobodnoSlovo.eu
Откриха концлагер за кучета край Враца, четириногите са полуживи от глад

Природозащитници, граждани и контролни органи от Враца се натъкнаха на породисти кучета, оставени от стопаните си буквално на ръба на оцеляването. Някои от четириногите не могат да се изправят на краката си от слабост и глад. Ребрата им се броят с просто око. В нито една купичка на терен не е намерена вода. Животните са в окаяно здравословно състояние и не може да се прогнозира колко от тях ще оцелеят.

За шокиращия случай разказва bTV.

„Видях потресаваща гледка на умиращи кучета. Не е допустимо мъж и жена да гледат животни и да са в това състояние“, казва Вера Ангелова.

Тя сигнализира представители на неправителствени организации, а те, от своя страна, полиция и ветеринари. На проверяващите се позволява да влязат, но не и на журналистите.  Природозащитниците обаче снимат и публикуват в социалните мрежи видеа на полуживи животни.

Оказва се, че в имота има 11 породисти кучета, някои от тях толкова изнемощели, че някои не могат да се изправят на крака. Две от тях, порода алабай, предизвикват истинско възмущение. Оказва се, че животните нямат паспорти и не са чипирани.

„Този алабай има няколко дни живот, дого аржентиноо до него, малко повече, може би около месец. Тези животни не знам откъде са събрани и как, факт е, че са само породисти. Единият вариант е да се използват за разплод, не виждам как, защото те са в окаяно състояние. Вторият вариант е да е някакво депо за такива кучета, въпросът е, че те ако доброволно не ги предадат, институциите не могат да ги конфискуват“, каза Пламенка Калинкина, представител на неправителствена организация.

Петмесечна кавказка овчарка е с двойно по-малки размери за възрастта си. Купичките за вода са празни, а за храна пред някои има остатъци от царевица.

Стопаните казват, че тези, които са в най-тежко състояние, им ги предал човек, който не бил в състояние да се грижи за тях. А на въпрос те дали се грижат, отговаря с ирония: „Що си мислиш, че ще ти отговоря?“

Ветеринарните власти пишат констативен протокол с предписания.

„Кучетата са били в незадоволително здравословно състояние. Незабавно да се осигури ветеринарно-медицинска грижа, незабавно да се удължи над пет метра поводът на животните, незабавно да се осигури идентификация, ваксинация и обезпаразитяване на тези животни“, каза Цветелина Тодорова, директор на Агенцията по храните във Враца.

Въпреки че е очевидно, че не могат да се грижат за четириногите, стопаните отказват да ги предадат  в  приют.

На другия ден полиция, НПО и ветеринари са отново на мястото, но вече и с  представители на Общината. Този път мисията е успешна и със съгласието на собствениците 9 от 11 кучета са изведени от имота и спасени.

trud.bg

1 Коментара

Доктор "Ох, боли"

3 hours before

Видео клиповете, които Пламенка е публикувала във ФБ са потресаващи! Имам здрава нервна система, но това успя да ме изкара от релсите за известно време. Дано животните се възстановят, а за гнусното чудовище, която "обичала" кучетата и ги е довела до това окаяно състояние -затвор и отнемане на правото да се доближава до животни! Такива сбъркани индивиди не заслужават кислорода, който дишат!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.