Паметникът съсипан: Мирослав Печев – Лавацата обърна „Гранд-хотел България” на бунище

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pametnikat-sasipan-miroslav-pechev-lavacata-obarna-grand-hotel-balgariya-na-bunishte-5/131931 SvobodnoSlovo.eu
Паметникът съсипан: Мирослав Печев – Лавацата обърна „Гранд-хотел България” на бунище

Паметник на културата, емблематична сграда в центъра на София – „Гранд хотел България” е с изпочупени, мръсни прозорци, затънал в боклуци и разруха. И така е от няколко години, без изгледи поне скоро нещо да се промени. Архитекти казват, че ако сградата продължи да се руши, няма да мине много време, докато се срине окончателно и на нейно място не изникне поредният отвратителен небостъргач.

През 2016 г. хотелът, който навремето е сред най-луксозните хотели в България, е продаден от Дарина Павлова, по-точно от офшорки, регистрирани в Лихтенщайн и в американския щат Вирджиния, на „Софсток Инвест” на бизнесмена Мирослав Печев, известен като Миро Лавацата.

Новият собственик, родом от с. Лопян, дава изявления, че ще развива хотела, като запази фасадата и направи реконструкция на сградата. Само че досега не е забит дори един пирон. Напротив, прословутата кафе-сладкарница е в окаян вид, разбита и превърната в руина, вероятно не по-различно, а може да е и по-зле, е състоянието на ресторанта с овалното стълбище, залите и хотелските стаи.

Според Търговския регистър хотелът от „Софсток Инвест” е преминал към „Гранд хотел България-2016”, като фирмата е отново на Печев. Единственият документ, свързан с тази компания, който се открива в Търговския регистър, е, че през 2022 г. е получено разрешение за изкоп и спасително археологическо проучване, свързани с изместване на топлопровод. Издадена е виза за проектиране на подземен трафопост в празния терен зад хотела.

Според документа съоръжението ще се намира в сутерена на нова 5-етажна сграда, за която също е издадена виза да се проектира в празния участък, който е до зала „България” на ул. „Аксаков”. Съседната едноетажна сграда пък е предвидено да се надстрои с още 4 етажа. Две години по-късно дупката си е все така празна, оградена с метални панели, а някогашната гордост на София – комплексът „Гранд хотел България” продължава да се разпада.

Мераците на Мирослав Печев да надстрои „Гранд хотел България”, веднага след като го купува, предизвикват обществен скандал. Въпреки че сградата е паметник на културата, е обявено, че се планира главната фасада откъм бул. „Цар Освободител“ да се вдигне с още етажи, в които да има апартаменти за продажба. Ниската част също щяла да се надстроява и да се превърне в МОЛ.

След бурни дебати този проект е отхвърлен. Експерти тогава пишат, че „Всяко надстрояване, промяна или разрушаване на ценните образци от нашето минало, какъвто безспорно е комплекс „България“, е проява на неуважение към нашето минало, българската култура и изобщо – общочовешкото наследство.”

Компанията на Мирослав Печев „Гранд Хотел България 2016”, както се вижда от документа в Търговския регистър, още не се е напълно отказала да строи край историческата сграда. Така или иначе градежът трябва да се съгласува с Министерството на културата, понеже хотелът е паметник на културата. Предстои да видим какво ще се случи.

Бизнесменът Мирослав Печев навремето е важна клечка в ЦК на ДКМС. Той е и сред най-близките приятели на Цветан Цветанов, казват запознати. Печев има различните му бизнес начинания, но е най-известен като вносител на кафе „Лаваца”. Собственик е и на „Парк хотел Витоша” в Студентския град, а източниците ни от МВР допълват, че това е любимото място за официални и неофициални срещи на видни дансаджии.

В този хотел преди време си правят сбирки и приятелите от така наречения кръг „Щангата”, в който влизат Цветан Цветанов, бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, консулът в Санкт Петербург и бивш шеф на НСО Ангел Антонов, бившият директорът на областното управление на МВР – София Николай Николов – Щангата. Прякорът Щангата е даден на Николов, понеже на младини тренира щанги и е състудент на Цветан Цветанов във ВИФ. Покрай неговия прякор Щангата, в МВР лепват името и на кръга.

В тази компания е и бизнесменът Мирослав Печев – Лавацата. Той е собственик и на строителна компания „Мирад”, която има милиони левове обороти, само че явно те не са предназначени за  реновирането на културния паметник в сърцето на София .

„Гранд хотел България” е построен през 30-те години на ХХ век, като е образец на българския архитектурен модернизъм между двете световни войни.

Източник: narod.bg

 

9 Коментара

Боко Тиквата§Шиши: "Ние грабим, вие плащате! Ясно?"

преди 1 месец

Боко Тиквата, Шиши и Кирчо§Кокорчо, наско Гнома и Мравояд Бойкиев отказаха да спрат рекламата на комара по трибуквените им кабеларки. Следствие на хазартните зависимости се разрастват и фирмите за бързи кредити. Лихварите от фирмите за бързи кредити продават длъжниците си на ДПС, ГЕРБ и ПП ДБ срещу опрощаване на дълговете. Хазартът заробва много българи и разбива десетки хиляди семейства и стотици хиляди съдби. Само в парламента на Галя от Посолството има депутатче с име Хазарта!?!

Коментирай

Неизненадан

преди 1 месец

Една богата безкултурна отрепка продала на друга богата безкултурна отрепка.... На кого му пука за паметници на културата...

Коментирай

Росица

преди 1 месец

Всички крадци и бандити на прехода станаха мастити бизнесмени, безкрупулни и долни!

Коментирай

Опразваме терена

преди 1 месец

Бездуховенство, културен упадък и тотален разврат на ценности и морал-това е предвидено от новия господар за колонията България с най бързо изчезващия матрял в света...

Коментирай

Крум

преди 1 месец

и отново, и навсякъде - комсомол, бкп и дс без ефикасна ЛУСТРАЦИЯ тези отрепки ще ни преследват вечно

Коментирай

Някой

преди 1 месец

Как допуснахме тези уроди да вилнеят из държавата, все едно е тяхна частна собственост. Проклети да да до девето коляно.

Коментирай

Едни

преди 1 месец

Противни изроди вилнеят из държавата, все едно, че е тяхна собственост. Проклети да са до девето коляно.

Коментирай

Иво

преди 1 месец

Селска пръчка се е настанила в центъра на София и резултата се вижда. РАЗРУХА!!!

Коментирай

Чичето

преди 1 месец

Не е луд тоя дето яде зелника ,а тоя който му го дава.С случая това просто татарско племе ,което някога беше гордия български народ , живеещ в гордата райска градина-НРБ! А не в тая турскоциганска кочина Булгаристан.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.