ПЕРЕСТРОЙКАТА, ПРЕХОДЪТ И ДРУГИ ПРОСТОТИИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/perestroykata-prehodat-i-drugi-prostotii/416 SvobodnoSlovo.eu
ПЕРЕСТРОЙКАТА, ПРЕХОДЪТ И ДРУГИ ПРОСТОТИИ

Да отбележим и днешния ден. За едни освобождение от комунистите, за други началото на катастрофата. Без съмнение спорен ден, в който започна трансформацията на мечтите ни. И от космоса стигнахме до бананите. Е, сега банани има. Навсякъде банани! И всички м...и доволни ли са?

Няма случайни неща в политиката. Ако нещо ви изглежда случайно и спонтанно, значи с вас работят професионалисти. Разпадането на Източния блок беше запланувано години преди това, а поставеният начело на СССР Горбачов постави началото на катастрофата за всички.

Чета от хора на половината на годините ми колко било зле тогава по времето на комунизма /то комунизъм нямаше, а социализъм, ама карай, подробности/, как ги биели в милицията за дънки и упадъчна западна музика. Е, аз не помня таквоз нещо. Да, имаше ред и определено не беше добре някои неща да се правят, но пък имаше смисъл в това. Не си спомням някой да е бил арестуван за вицове за Тодор Живков. Но пък токът беше стотинки, нафтата също, храната предостатъчно и евтина. Много ни се искаше да имаме западни стоки, като начело на мечтите бяха дънките и бананите. Не напразно казват, че най-голямото наказание е Бог да ти даде това, което искаш, а не това, което ти трябва.

Когато бях на 18, чакахме деветмилионното българче, имахме вече двама космонавти, изнасяхме продукция за цял свят и животът беше спокоен и сигурен. Всеки имаше работа, дом, средства за живот. Кредитът от банка никога не ставаше повод да остане човек на улицата и да се самоубие от мизерия. Можеше посред нощ жена да мине през тъмния град и да се прибере сигурно в дома си. Убийства почти нямаше, престъпността беше много ограничена. По селата хората живееха спокойно. Впрочем имаше и села - населени, с читалище, кино, магазин, дискотека....много млади хора.

Сега се втълпява, че тогава е било зле. С надеждата когато си отидем ние, които помним, да останат тези, с промитите мозъци, които могат да бъдат манипулирани. И които няма да осъзнават къде бяхме и къде се срутихме на дъното.

Без съмнение и онази система допусна много грешки. Но нямаше бездомни, гладни и бедни. Нямаше убити хора в нощта в домовете си заради пенсията им. Нямаше самоубийства от мизерия. Нямаше деца без родители, които да виждат мама и тати само по скайп, защото мама и тати работят в чужбина, за да има пари за семейството. Нямаше самотни възрастни, които да умират в самота, защото децата им са избягали от Родината си. Дори комунистите не смееха да слагат отявлени некадърници и крадци на ръководни постове.

Е, сега имаме катастрофална демонкрация. Празнувайте, ма...нки! Юруш на бананите, те ни останаха. Който може да си ги позволи, естествено.

Елена Гунчева-Гривова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.