ПОДИР БОТЕВ, ЕКЗЕКУТИРАХА И СИМЕОН ВЕЛИКИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/podir-botev-ekzekutiraha-i-simeon-veliki/44083 SvobodnoSlovo.eu
ПОДИР БОТЕВ, ЕКЗЕКУТИРАХА И СИМЕОН ВЕЛИКИ

Бях си наумила да изгледам поне и втория епизод от сериала "Войната на буквите", който ще бъде излъчен неделя - утре вечерта - преди да опиша впечатленията си от началото на филма. Но неколцина приятели ме подтикнаха да го направя още сега - на базата на първия епизод. Той, разбира се, е извънредно важен, защото от неговото качество зависи дали зрителите на БНТ ще превключват на друг канал след новините в неделя вечер или с нетърпение ще очакват следващите серии. Талантливата творба грабва зрителя още с първите кадри - и обратно, лошата го отблъсква още в началните сцени.

Бог ми е свидетел, че имах искреното желание да напиша положителна рецензия за някой от създадените напоследък български исторически филми, гръмогласно рекламирани в медиите. Но продукцията е отчайваща. Подир квазимодото на Максим Генчев, БНТ разповива пред очите ни пелените на още едно недъгаво недоносче.

Някога в Камено поле, Врачанско, селото на моя баща, днес напълно циганизирано, в което са останали десетина осемдесетгодишни българи на доизживяване, но което някога бе чист извор на старинна българска реч, изгубена в другите части на областта и на България, съществуваше славният глагол "да опърпелкям". Баща ми все още го употребява в преносен смисъл и на смях. Първоначалното значение на това древно слово е "да опека чушки", да ги поопърля, да ги овалям надве-натри в жарта, печени-недопечени. Но каменополци, известни като безмилостни присмехулници, бяха вложили в него особен смисъл. Те се сговаряха да "опърпелкят" попревтасалите - "заодили се" ергени и моми - сиреч набързо да им намерят еш, жених или невеста, без да пробират, през куп за грош - само и само да ги прехвърлят в кюпа на вече женените, "да ги отметнат от грижа".

Тъкмо по този начин днешните нашенски кинаджии са решили "да опърпелкят" цялата българска история. Първият епизод от "Войната на буквите" ми напомня илюстрация от букварче за първо отделение. Нищета духовна, материална и всяческая нищета. Детско-юношеско приключенско филмче със закачлив привкус на инцест - отношенията между царицата и брат й Сурсувул, недокументирани никъде в историческите извори, явно дан, платена на задължителния за нашата епоха неолиберализъм. Не съм чела книгата на Людмила Филипова и не мога да кажа дали крайната примитивност на диалога се дължи на литературната основа или на сценария, но репликите на героите са заимствани от словесния арсенал на сегашните прогимназисти. Авторката Филипова минава за спец в езотеричните учения ( според рекламите на романа й ), но езотериката трудно се съчетава с пошлостта.

Вече четох отзиви за невежественото амбиентиране на историческия сюжет, за мизерната сценография, за комичните псевдоисторически атрибути. Създателите би трябвало да прочетат поне два реда от "Шестоднев" на Йоан Екзарх, описващ величието на Симеоновата столица Велики Преслав и разкоша на царския палат, който е могъл да съперничи по блясък с двореца на византийския император. А вместо това във филмчето текат кадри с нелеп тапет с криво изрисувани тухли, врати от нескопосано сковани дъски със зирки между тях - които трябва да представляват чертога на владетеля - и някакво дървено бунгало или руска избушка в тайгата - като част от "столичния декор" на Първата българска държава. Препоръчителни са сценките "В кръчмата", в която леките моми друсат маане ( липсват само пилонът и стриптизьорката ), "В Магнаурската школа", по чийто стъпала се провеждат учебните занятия "досущ като в древността", но във филма кулисите напомнят по-скоро селско даскало - и "цариградските улици", по-мизерни от "трущобите" в Бурунди. Средновековие, да! - но в главите на сценариста и режисьора!

Много се смях и на абсурдния сценичен и режисьорски щрих, в който Боян Магесникът, придружен само от един телохранител ( явно поради липса на статисти и коне ), влиза в Константинопол и първото лице, което случайно среща в града, е василевсът Роман Лакапин, накачулен с корона и всички императорски регалии. В Преслав наставникът на престолонаследника Петър и княз Боян - вече брадати мъже - ги учи на проста аритметика. Колкото до белия лист, на който Черноризец Храбър бе написал "О писменех", той прилича на стандартен лист формат А4, нежели на пергамент. За перуката на Деян Донков - Симеон - дори не ща да споменавам.

Едно от най-злополучните неща в тоя кинаджийски субпродукт е отново дървената декламаторска актьорска игра. Героите се гневят и страдат, но прекалено "наужким", актьорските гласове и лица са студени, равнодушни. Никакъв порив не идва от сърцето. Няма покритие между историческата личност и екранния й аватар. Липсва аура, харизма. И отново - незначителни, нищожни физиономии. Това е обликът на съвременния българин и на бездарното му актьорско съсловие. Днес ние сме грозни, защото са грозни и смачкани душите ни. А в стари времена българите са били чудно красиви. Всъщност - до неотдавна.

Защо все едни и същи актьори са абонирани за главните роли във всички филми? Толкова ли безбрежно е "амплоато" им? Или - както винаги - става дума за "реализиране на приходи" от "наши хора"? Не може един и същи актьор вчера да се превъплъщава в "мутра", а утре - в аристократ. Дори и в това е нужен карантинен срок, минимална хигиена.

Като сравнявам участниците във "Войната на буквите" с подписалите се в защита на Велислава Кръстева в Народния театър, неминуемо ми хрумва, че работните ангажименти идват при тях по линия на "неизвестна политическа сила". А другите актьори стоят незабелязани и безпарични. Наистина съм удивена колко дълбоко е навлязло ДПС в кино- и театралните среди, докато съм била в емиграция. 

Защо кинотворба, която трябва да внушава гордост българска от най-величавата епоха в историята на нашата държавност, предизвиква само неловък смях и унижение? Защо се финансират само "проекти" на нечии храненици и некадърници?

Тази гавра с историята и изкуството няма да бъде прекратена, докато българската държава не вземе в ръцете си културната политика и стратегия. Говоря за бъдещата независима българска държава, която ще възкръсне - сигурна съм в това! Сега нямаме държава или ако имаме някакво подобие на държавно образувание, то не е българско. А филм за епохата на Симеон Велики и неговите наследници, може да бъде създаден и финансиран само с всенационални усилия и общодържавни средства. Финансирането на недоносчета "на парче" е предизвестен провал. Разхищаването на пари - за облагодетелстване на бездарници в "мътна вода", е престъпление. Резултатът ще е само "опърпелкяне" на всичко свято за българския народ.

Милена Върбанова 

23 Коментара

Динков

преди 1 година

Г-жо Върбанова, целувам ръцете, написали горното откровение.

Коментирай

дея

преди 1 година

Имаме такъв прекрасен филм - "Златният век", гледайте старите филми, не помии!

Коментирай

борба

преди 1 година

НЯМА КАК ДА СЪХРАНИМ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА К КУЧЕТА ПО УЛИЦАТА КОЯТО Е ОСЕЯНА ОТ ТЯХНИТЕ ФЕКАЛИИ.ЗА ТЕЗИ НЕЩА ,ПЪРВО У ДОМА А СЛЕД ТОВА В УЧИЛИЩЕ/ И ТАКА ИМАМЕ ЛИ ИСТИНСКИ БГ. ДОМ НЕ. ИМАМЕ ЛИ ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА НЕ.И ТАКА КАКВОТО ВИ ЗАПОВЯДАТ УНИЩОЖИТЕЛИТЕ ТОВА ЩЕ ГЛЕДАТЕ И ЩЕ СТАВАТЕ ВСЕ ПОТЪПИ И ПОТЪПИ СЕЛЯНИ.

Коментирай

Люба

преди 1 година

Поклон и адмирации за Милена Върбанова! Както винаги - честна, смела, ерудирана и със светла и чиста българска душа. Бъдете здрава, пишете, винаги търся Вашите материали / винаги актуални!/ и ги чета с истинска наслада! Изпълвате ме с надежда, че може , макар и бавно, всичко в нашата държава да тръгне в правилна посока и хората да разберат, че духовното израстване е по-ценно от материалното. Не всичко е загубено, има още хора, които вярват в това и живеят по този начин, колкото и да им е трудно. Бог да благославя Вас и всички, които милеят за българското!

Коментирай

Илия

преди 1 година

Привет Милена, браво, все повече задобряваш и не се отказваш.Не е лесно, но може би това те крепи в това време на безнадежност за България. Според мен всичко това и Ботев, Елин Пелин, война на буквите , както и съвременото издание на Под игото е умишлено и целенасочено за усмиване и компрементиране на българската история и българските светини.Соросоидите знаят за какво дават пари. За мен това си е предателствво и би трябвало да се търси съдебна отговорност като най малко за обида на държавата от продуцентите и от тези които са одобрили публичните държавни средства за подигравка с България.А дано, ама надали, поне докато Сорос и соросоидите се разпореждат в Бг. Още веднъж поздрави от пустиняк от северозапада, които отдавна се е изнесъл от Бг, но не се отказва от нея.Някога сме учили в една гимназия с една година разлика и не това ни е било виждането за ползванетто на езика и живота в чужбина

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Скъпи българи, скъпи г-н Динков, Дея, Борба, Люба и Илия, признателна съм ви от цяло сърце за чудесните думи! В едно трябва да сме сигурни - докато свят светува - България ще пребъде! Но никакво съглашение с българоубийците - външни и вътрешни - не бива да ни опетнява! Никакво примирение пред злото - в каквато и форма да ни се явява и изкушава!

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Прекрасно написано! А във връзка с един елемент от статията, с. Камено поле: От селото надолу, по течението на реката, чак до с. Реселец на Искъра, са най-красивите места, които някога съм видял!

Коментирай

Фелини

преди 1 година

Не знам дали са екзекутирали Левски, Ботев и Симеон Велики, но българското кино със сигурност!

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря ви, ИвайлоК и Фелини! Ох, не ми напомняйте за тия места - там минаха детските ми години, там бях най-щастлива! Цялата тая красота е погубена.

Коментирай

Цвета

преди 1 година

Приемам този филм като продължващ опит за дебългаризация на българската душа, а не само като обикновена некадърност!

Коментирай

Ужас

преди 1 година

Тази помия няма да я гледам. И после се чудете защото гледат турски сапунки. Защото поне са красиви и са с нормални актьори ,а не с фъфлещи грозници.

Коментирай

Ужас

преди 1 година

Тази помия няма да я гледам. И после се чудете защото гледат турски сапунки. Защото поне са красиви и са с нормални актьори ,а не с фъфлещи грозници.

Коментирай

Митко

преди 1 година

Адмирации за анализа, който до голяма степен се препокрива с моето мнение за серията, която за съжаление, не можах да се насиля да изгледам до края. Хубаво е когато човек открива, че и други са на същото мнение, при това структурирано и мотивирано. Образът на Симеон Велики, величествен и одухотворен в моите представи, бе разбит на пух и прах, Заменен от един холеричен невръстеничен тиранин без капка духовност, с две думи осъвремен. Да неговори за ,,неубедителната,, игра на Деян Донков зад която прозира и режисьорската безпомощност. Дори и царския престол загуби своята девственост. А диалозите!? Идва ми единствено да цитирам персонажа на Симеон-ИЗЧЕЗВАЙТЕ...

Коментирай

Митак

преди 1 година

Много хубаво е написано, и добре, че има оптимизъм за възкръсването на тази държава. За съжаление обсче не го виждам в близка перспектива. Упадъкът е навсякъде...

Коментирай

Гост

преди 1 година

Кое ви е свободното слово, щом не ми включихте коментара, където обръщам внимание на госпожата Върбанова и почитателите й , че хора , живеещи извън пределите на България, много лесно и дори нахално коментират и критикуват случващото се тук. Какво очакват, щом са зарязали родината ни и са я оставили на прогресивна циганизация, застаряващо население и тук - там някой съвестен млад човек. Надяват се на какво ...някой да ,,оправи положението " тук и те да се завърнат наготово ли ? Ами това и такива сме останали тук. Развяваме отвреме навреме байряци по площадите срещу нискочели управници , мъчим се , опитваме се да живеем нормално. Вие веете знамена за пред фейсбук от домовете си по далечни дестинации, редите български трапези и ядете боб по Коледа и Великден и се имате за по- големи родолюбци. И аз не харесвам филма, играта на актьорите , декорите, сценария и .т.н. Но това е положението. Оставихте това да се котира и продава в родината ни. Бъдете живи и здрави !

Коментирай

Гост

преди 1 година

Тук няма свобода на словото. Втори път се опитах да кажа нещо ...уви , скриха го, защото ...отправих забележки към авторката и почитателите й. Жалки сте.

Коментирай

Фелини

преди 1 година

Не знам за Левски, Ботев и Симеон Велики, но българското кино определено го екзекутираха. Иде ред и на българската държава.

Коментирай

Янка Аврамова

преди 1 година

В пълно съгласие съм с авторката на написаното.Много правилно също е отбелязано в коментарите да гледаме старите филми от същата епоха,"Златния век","Покръстването".и забележете тези стари екранизации са правени в комунистически режим,в който Църквата беше гонена,но в тези филми беше запазена цялата духовност и неизчерпаемото богатство на богословския език.Не случайно авторката споменава Йоан Екзарх.Тази епоха е преди всичко духовна ,Православна и после велика със завоеванията на цар Симеон.Тази епоха е богословска ,епоха на човешкото знание в най чистия му вид и значение,но жалката пародия сега представена е трагична.Бях една от всички,които предварително предполагах провала и знаех ,че ще се разочаровам ,но реших да видя поредния хулен опит,просто защото обичам исторически филми,и този жалък филм се оказа по-доброто в момента от демонска американска помия на сатанински образи и кръв Поне българска помия да е.....

Коментирай

Дора

преди 1 година

И да, защо се допускат такива бездарни български филми, да ни манипулират, да ни опростяват и да понижават самочувствието ни. Защо ни отказвате да гледаме телевизията с тези до втръсване турски сериали или американски кървави екшъни? То не ни стигат лошите новини, с които започват и свършват, ширеща простащина, беззакония и прозираща корупция. Свършиха ли кадърните сценаристи, режисьори и актьори?

Коментирай

Зрител

преди 1 година

Наред с изброените по-горе причини бих добавил как се примат студенти в НАТФИЗ.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Признателна съм на всички коментирали! Отзивите ви ме възхищават с дълбочината и с чувствителността, изразена в тях! Към Гост: За емигрантите, моля да прочетете статията ми, с която отговарям на нападките на проф. Иво Христов по подобен повод - "Отново непростима клевета..." - мисля, че така започваше заглавието. Сганта, която затри България, е вдъхновителят на пагубното противопоставяне на останалите в страната българи срещу емигриралите българи. Тя крие реалната си вина зад някаква мнима вина на съсипаните от трудности и мъка емигранти, които, освен всичко друго внасят чисти два и половина милиарда лева в хазната. Моля, проумейте това - и Вие, и уважаемият професор. А аз от две години вече съм се върнала и живея в България.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Признателна съм на всички коментирали! Отзивите ви ме възхищават с дълбочината и с чувствителността, изразена в тях! Към Гост: За емигрантите, моля да прочетете статията ми, с която отговарям на нападките на проф. Иво Христов по подобен повод - "Отново непростима клевета..." - мисля, че така започваше заглавието. Сганта, която затри България, е вдъхновителят на пагубното противопоставяне на останалите в страната българи срещу емигриралите българи. Тя крие реалната си вина зад някаква мнима вина на съсипаните от трудности и мъка емигранти, които, освен всичко друго внасят чисти два и половина милиарда лева в хазната. Моля, проумейте това - и Вие, и уважаемият професор. А аз от две години вече съм се върнала и живея в България.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.