Пореден протест срещу незаконен строеж в София!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/poreden-protest-sreshtu-nezakonen-stroezh-v-sofiya/13079 SvobodnoSlovo.eu
Пореден протест срещу незаконен строеж в София!

На 29.10.2020 г. от 18:00 ч. ще се проведе пореден протест за отмяна на разрешението на строеж на сграда в съседство с 49 ДГ “Радост” в ж.к. Дианабад в София. Сборният пункт е на ъгъла на ул. “Св. Пимен Зографски” и ул. “Николай Хайтов”.

Защо според нас този строеж е проблем?

1/ Бъдещата сграда ще се намира в непосредствена близост до детската градина, буквално ги дели една ограда. Иначе казано - в съседния на градината двор, точно до площадките на децата - строителните дейности, строителна техника, прах, шум, кран (?!).

 

2/ Придобиване на имота по изключително съмнителен начин чрез т.нар. “заменки” и още по-абсурдното “дарение чрез доплащане”, какъвто похват не съществува никъде другаде по света. Настоящ собственик и инвеститор е г-н Петьо П. Блъсков.

 

3/ Налице са множество пропуски в процедурите - първоначално е предложен незаконен план за застрояване. Докато имотът е все още общински, на него се предвижда високо жилищно строителство, въпреки че е очевидно подходящ за разширение на детската градина. В последствие се случва изменение на ПУП и добавяне на нова задънена улица (тупик) без обществено обсъждане и гласуване в СОС.

 

4/ За да ни се покаже, че като граждани нищо не зависи от нас и нашето мнение няма значение, независимо от аргументите ни, на собствениците на терена е направен “подарък” - улица тупик, с която общината затвърждава намерението за реализиране на този първоначално незаконен план за застрояване.

 

5/ Липса на желание за диалог и съдействие от страна на Столична община - след среща с г-жа Фандъкова и поет ангажимент за проверка, такава не се е състояла.

 

6/ Отхвърляне на жалбите ни срещу изменение на ПУП пред съда с аргумент, че гражданите не сме “заинтересована страна”.

Иначе казано - от самото начало до предполагаемата реализация на сградата, всичко, свързано с нея, е с една огромна въпросителна - законово основание, сделката, разрешителното, теренът, реализацията. Най-лошото от всичко е, че нуждите на децата за пореден път са грубо неглижирани от страна на Столична община, както по отношение на осигуряване допълнителни места за децата в района, така и във връзка с тяхната безопасност. Нещо повече - този строеж излага децата на директен риск за живота и здравето им и то в продължение на месеци!

Искаме прокуратурата да свърши работата си и да се заеме с този скандален случай на нагла демонстрация срещу гражданите на Дианабад. Искаме имотът да се върне на общината и да се предвиди за разширяване на детската градина. В условия на остър недостиг на места в детските ясли и градини в София, тази бъдеща сграда е единствено израз на дебелоочието на г-жа Фандъкова и наглостта на община и инвеститор.

Искаме радост за децата ни!

Искаме справедливост за гражданите на района ни!

Очакваме ви и този четвъртък в 18:00 ч. на ъгъла на ул. “Св. Пимен Зографски” и ул. “Николай Хайтов” в ж.к. Дианабад.

За контакти:

Филип Симеонов - 0878 724 005

Захари Димитров - 0884 520 935

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.