ПП и ДБ имаха 210,000 гласа в София преди една година, а БСП - 36,000. Днес - изравнени, плътно, на косъм

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pp-i-db-imaha-210000-glasa-v-sofiya-predi-edna-godina-a-bsp-36000-dnes-izravneni-platno-na-kosam/120405 SvobodnoSlovo.eu
ПП и ДБ имаха 210,000 гласа в София преди една година, а БСП - 36,000. Днес - изравнени, плътно, на косъм

Вчера разбрахме, че...

Има ляво. Има дясно. 

Има консервативно. Има либерално. 

Има идеология, има политика.

Хората разбират това, усещат го в кръвта си, то пресича всеки съвременен казус и проблем. Затова и търсят такива кандидати - изпълнени със заряд, с идеология. А политиците, които повтаряха или повярваха, че "няма ляво, няма дясно" и историята е приключила се оказаха глупаци, които е редно да се оттеглят. 

ПП и ДБ имаха 210,000 гласа в София преди една година, а БСП - 36,000. Днес - изравнени, плътно, на косъм. Фотофиниш при мажоритарен избор. Как? Защо? 

Защото едните заложиха на най-радикалния си идеолог и активист за последните десетилетия, а другите - на корпоративна PowerPoint презентация с пари. 

Идеологът надскочи вота за листата си ТРИ ПЪТИ, прехвърли 2-ма други кандидати и цопна на балотаж. "Кухите" кандидати, без идеология, без радикализъм, надпреварващи се кой ще обещае повече велоалеи, окапаха един след друг. Хората търсят политици и визионери, а не корпоративни ЕйчАри. 

Търсят ги и в ляво, и в дясно. И в либералното, и в консервативното. Който им предлага такива, както направиха БСП на тези избори, надскача основата си многократно. Който им предлага де-идеологизирани шаблони - както в София направиха и ПП, и ГЕРБ, и Възраждане - се спихва. 

"Краят на историята" не е настъпил, няма оттук нататък да се говорело вече само за делегирани бюджети и велоалеи, за технология и технокрация - без цвят, без ясни, политически послания и визия. Не, все още, или може би тепърва, хората ще търсят не кандидатът назубрил най-много статистики, а този, който гори от идеология.

Кристиан Щкварек

1 Коментара

Да, бе

преди 6 месеца

Смешници са всичките пишман анаЛлизатори. Как може да се сравняват ябълки и дини? Как може да се пише, че БСП се е изравнила с ПП/ДБ по влияние в София? Това си беше протестен вот срещу сглобката, а не велико постижение на Ваня Григорова. Спрете се вече с малоумните си анализи!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.