ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЯЛО ДА НАМАЛЯВА ОПАСНОТО НЕРАВЕНСТВО КАТО ГО УВЕЛИЧИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pravitelstvoto-shtyalo-da-namalyava-opasnoto-neravenstvo-kato-go-uvelichi/118307 SvobodnoSlovo.eu
ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЯЛО ДА НАМАЛЯВА ОПАСНОТО НЕРАВЕНСТВО КАТО ГО УВЕЛИЧИ

 

Премиерът, Господ здраве да му дава, твърди публично, че бори неравенството у нас, то щяло да намалее, тъй като кабинетът увеличил минималната заплата от 780 лева на 933 лева, със 153 лева. (Пенсиите нямат увеличение.)

Не е за вярване, това е или глупост, казана от невеж човек, не разбиращ нищо от нищо, или е умишлена измама с някаква цел, или пък е някакъв фейк, не знам.

Даже посредствен прогимназиален ученик тройкаджия би съобразил, че и средната заплата у нас също ще се вдигне с определен процент, а пък средната заплата е база за определянето на заплатите на богатите и все повече забогатяващи политици и чиновници, все софиянци.

И те, вследствие на увеличението със 153 лева на най-бедните активни българи из провинцията, ще започнат да получават още по-големи заплати, увеличени не със 153 лева, а с със много стотици левове. 

И с това неравенството не само няма да намалее, а ще се увеличи!

Прост пример: 

Продавачката на кифли в сладкарницата на нашата улица получава сега минимална заплата 780 лева, както милиони българи и българки. 

Депутатът ни отсреща получава сега 6381 лева, това са три средни заплати по 2126 лева. 

Разликата в заплатите на двамата сега е 5601 лева. 

Когато се вдигне средната работна заплата на база на минималната работна заплата, и тя стане, по моите сметки, 2500 лева, то тогава заплатата на депутата ще е вече 7500 (3х2500) лева. Заплатата на продавачката ще е 933 лева.

Разликата в заплатите на двамата става 6567 лева. 

Значи сегашното неравенство между заплатите на продавачката и депутата от 5601 лева става 6567 лева. 

Увеличава се! 

Увеличава се не със 153 лева, а с 966 лева! 

Близо 8 пъти повече!

Друг пример:

Пенионерите у нас са милиони, знаем.

Пенсионерът съсед получава минималната пенсия от 523 лева. Депутатът - 6567 лева.

Жена му на пенсионера съсед получава социална пенсия, вдигната от 01.07.2023 г. на цели 276 лева и 64 стотинки. Депутатът - 6567 лева.

Значи, 276,64 лева срещу 6567,00 лева. 

Това е 24 пъти по-малко, 2400%!

Не бива да се тръби из медиите, че неравенството щяло да намалее.

Не всички в България са простодушни глупаци. че да повярват!

Ако искаме неравенството да е по-малко, освен да увеличим заплатите и пенсиите на бедните, трябва да намалим (с прогресивни данъци, например, като в целия бял свят) парите на богатите.

България е с най-висок децилен коефициент сред всички страни в Европа. 

Децилният коефициент представлява съотношението между доходите на 10% от най-заможните българи спрямо 10% от най-бедните. 

Докато средният децилен коефициент в ЕС е 8 (в Скандинавието е много по-нисък), значи най-богатите са само 8 пъти по-богати от най-бедните, то в колониална България този коефициент, според данни на Световната банка, е 28.3. 

В доклад на Програмата за развитие на ООН обаче е посочено и друго число – 45.3, което се позовава на справочника на ЦРУ, всеки може да го види в сайта www.cia.gov. 

Значи богатите и нас са от много десетки пъти по-богати от бедните!

Ние сме с пределно голямо неравенство, то е умопомрачително жестоко и опасно за националната сигурност, преддверие към гражданска война.

         акад. Петър Иванов

1 Коментара

Иван Пеев

преди 6 месеца

Какво очаквате от вожда Бялполуовес, докопал се до наградата академик? Параграф 22 никога не бил премахнат, особено в България.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.