Премахването на Альоша в Пловдив невъзможно?

Идеята на общинския съветник от ДБ Веселина Александрова за преместване на паметника на съветския войник в музея на историята изглежда абсурдна

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/premahvaneto-na-alyosha-v-plovdiv-nevazmozhno/124542 SvobodnoSlovo.eu
Премахването на Альоша в Пловдив невъзможно?

Идеята на общинския съветник от ДБ Веселина Александрова за преместване на паметника на съветския войник в музея на историята изглежда абсурдна

Поредният опит да бъде бутнат паметникът на Съветската армия в Пловдив, който е по-известен с името Альоша, най-вероятно ще се окаже отново ялов, защото демонтажът на гранитната фигура ще е многократно по-скъп, отколкото премахването на монумента в София и в бюджета не са предвидени тези средства, пише "Флагман". 

Общинският съветник Веселина Александрова от ДБ заяви, че Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Тя е категорична, че не може съветски войник да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града. По думите ѝ обаче промените не могат да се случват рязко, защото разединяват обществото. Затова според нея трябва да има широк обществен дебат.

Идеята на Александрова обаче не намира подкрепа в пловдивския Общински съвет, където ПП-ДБ има само 10 старейшини. Дори предложението й да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС, максималният брой гласове, който може да съберат в местния парламент, е 25 от общо 51. Ако все пак успеят да съберат нужните 26, възниква въпросът откъде ще дойдат парите при условие, че в общинския бюджет за 2024-та няма предвидени средства за „погребението“ на Альоша. 

За разлика от бронзовите фигури на паметника в София,11-метровият Альоша, чийто прототип е войникът от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, е от гранит и „разглобяването“ му с флекс изглежда невъзможно, а не може и да бъде използван кран поради това, че няма как да бъде качен по стълбите до върха на хълма Бунарджик. 

По думите на областния управител на София Вяра Тодева демонтажът на фигурите на паметника в столицата струва 260 000 лева. Той обаче не е на хълм и не се нуждае допълнително укрепване, а и достъпът на кран до монумента е лесен. Махането на Альоша от Бунарджика обаче е невъзможно без поставянето на бетонни прегради, които да са достатъчно надеждни, за да не позволят на някои от тежките гранитни детайли да стигне до близките сгради и да предизвика страшна трагедия. До върха не може да стигне и кран, което прави операцията трудоемка и още по-скъпа. 

Източник: blitz.bg

 

6 Коментара

darkaveng

6 months before

Боже, порази всичките идиоти-сглобкаджии със силата си! Че бактън от идиотизмите им! Анадънму?

Коментирай

Пепи

6 months before

Разрушаването на паметника е абсурдно, а тази госпожа съветничката, бих искала да попитам, колко неща е изградила, че е тръгнала да руши. Колкото до това, че Альоша разединява Пловдив е само в тяхните болни мозъци, боже какво им става на тези хора, че така полудяха и само с глупости се занимават.

Коментирай

Bad Face

6 months before

Помаците в Пловдив искат да подменят Альоша с Хафъз Ахмед паша, помак от Пловдив. Два пъти бил Велик Везир на Османската империя. Пловдив трайно се наложи за най-помашко/циганският град в България.

Коментирай

Нови болници

6 months before

Я да вземат да купят ново оборудване за няколко болници и модерни животоспаяващи линейки с парите, които биха дали за махането на паметника. Със сигурност на някой ще му падне я върху крака, я върху главата парче гранит, като тръгне да се бори с войника победил фашизма.

Коментирай

Gogo

6 months before

Паметникът трябва да си остане на мястото и да напомня за съветската окупация. Просто една табела да се сложи с пояснения.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.