Проф. Христо Хинков: Трудно ми беше да разбера защо изчезват лекарствата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-hristo-hinkov-trudno-mi-beshe-da-razbera-zashto-izchezvat-lekarstvata/129376 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Христо Хинков: Трудно ми беше да разбера защо изчезват лекарствата

Много ми беше трудно да разбера, защо изчезват лекарствата от аптечната мрежа. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ здравният министър в оставка проф. Христо Хинков.

„Има голям натиск при реекспорта на лекарствата. Това може да се види през програмата за проследяване СЕСПА, която обаче не работи. В момента тя се надгражда. Това ще стане с приемането на Закона за лекарствените продукти”, поясни проф. Хинков.

Това, което разбрах, е, че има голям натиск лекарствата да бъдат изнасяни по линия на реекспорта, който е легален. Натискът идва от това, че те се внасят на много ниска цена и маржът на печалбата е твърде голям, обясни той.

Според здравния министър в оставка има лобизъм при купуването на лекарства от лечебните заведения. „Създаде се двоен режим, както за (държавните) болници, така и за частните, които могат да си определят други цени. Аз бях сам в тази битка“, призна той.

Проф. Христо Хинков заяви още, че не съжалявам за решението си за оттегляне от поста на здравен министър след ротацията.

„Смятам, че това беше правилен ход. По този начин отварям възможността друг да продължи щафетата на това, което започнахме. В такива случаи човек малко се изчерпва, създава си личностни отношения на неприязън – три пъти ми искаха оставката“, отбеляза още той.

„Трябва да се продължат тези линии на здравната политика, която заложихме през проектозакони, Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти, подзаконови нормативни актове. Да продължим политиката на това да можем да осигурим лекарства за хората, защото този процес на периодично изчезване на лекарства от аптечната мрежа трябва да спре и това е един дългосрочен проект. Ние подготвяме цялостен комплекс от мерки, които са заложени както в Закона за лекарствените продукти, така и в подзаконовите актове, които следват с него и съответните системи за проследяване на лекарствата в аптечната мрежа", обясни Хинков.

Цялата медицинска част, свързана с осигуряване на спешната помощ, е организирана и готова, заяви още Хинков относно първия медицински хеликоптер, пристигнал у нас.

„Ние сме подсигурили екипи, които са готови да летят в този хеликоптер. Подготвили сме цялата медицинска част, която е много по-важна, отколкото тази въздушна линейка. Това, което правим, е да създадем система за въздушна помощ - екипи, които са обучени, дежурства, логистика, комуникация с наземната част. Това е направено”, допълни Хинков.

Той подчерта, че Министерството на здравеопазването е бенефициент на медицинските хеликоптери. „Те са наша собственост в момента, в който подпишем приемно-предавателния протокол. Хеликоптерът е българска собственост. Има лицензионни режими, които трябва да бъдат довършени, има още обучение на самите пилоти”, обясни още Хинков.

Попитан за това на какъв етап е строителството на детската болница, Хинков заяви: "Детската болница се движи в график. Очакваме окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията, която ще се произнесе по жалба за определен търг. Теренът е в квартал „Горна Баня”. Има масивни сгради, които ще трябва да освободят място за болницата".

epicenter.bg

5 Коментара

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев - син на нора аналниева комунистката.

преди 1 месец

Този простак хининков е много тъпо парче но по-тъпи от него са мангала киро-дупнишкия циганин и ася васкова педерасткова от Хасково .Вече ги догонва с идеята да ги задмине проститутката лена-курвата. Сполай им.

Коментирай

ИВА

преди 1 месец

Защо след като сме здравно осигурени, при посещение на лекар трябва да плащаме между 100-150 лева на лекари специалист, след като имаме направление??? или тпак не догледани проблеми???

Коментирай

ИВА

преди 1 месец

Защо след като сме здравно осигурени трябва да плащаме при посещение на лекарите в болниците между 100-150 лева при положение, че имаме направление. Или това е поредната далавера????

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.