Проф. Кантарджиев: Причината за бума от шарка в яслите и градините е отслабеният имунитет на децата след пандемията

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-kantardzhiev-prichinata-za-buma-ot-sharka-v-yaslite-i-gradinite-e-otslabeniyat-imunitet-na-decata-sled-pandemiyata/53643 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Кантарджиев: Причината за бума от шарка в яслите и градините е отслабеният имунитет на децата след пандемията

Пандемията е отслабила имунитета на децата и това е в основата на бума от шарка в детските ясли и градини. Това става ясно по време на срещата на съветника по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли. Те обсъдиха какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела, съобщават от bTV.

Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители.

Според проф. Кантарджиев, цитиран от БТА, при стрептококовата инфекция в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.

Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване и почистване, поясни професорът.
От думите му става ясно още, че след пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често децата се заразяват 4-5 дни след контакт с друго болно дете.

„Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата“, каза още проф. Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.

https://fakti.bg/

8 Коментара

Мина

преди 1 година

Това няма нищо общо с индианците- на които са раздавали заразени с едра шарка одеяла:) “Професоре”!

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Преди 3 дни, на 16-ти, този ковидален престъпник уверяваше: "Вече трета година нямаме морбили. Ние сме свободна от морбили държава". Тогава статията му се казваше "Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът си отиде като епидемия". Тогава отбелязах в поста си, че това е лъжа и че в софийските детски градини има вече 2 месеца епидемия от морбили. И какво - 3 дни по-късно този кандидат за затвора призна, че епидемия има. Няма да коментирам аргументите му - по-горе Червената шапчица е много точна. Само се чудя - този "професор" наистина ли е пълна нула в медицината или се прави на луд, когато е нужно.

Коментирай

Мина

преди 1 година

Разбира се, всякакви връзки с теоретици на конспирациите, че ни пръскат от самолети, че ни пласират с веригите магазини гмо и заразени продукти, че в хляба има хлебарки-за да ви превърнат в генетични плужеци, синтетични при това-са теории на конспирациите. В никакъв случай не им вярвайте. Също в никакъв случай не вярвайте на глупостите, че всячески ви тровят и заразяват с измислени от конспираторите биооръжия! За справки-конспиративните теории на една смела българска журналистка. Знаете коя!

Коментирай

Янислав Геров

преди 1 година

Ей този проф.(ЕСИОНАЛЕН) БОКЛУК - КАНТАРджиев ли е, КАТРАНджиев ли е, или КАРАНТИНАджиев, за мен е без значение! Ако го набарам този МРЪСНИК, ще го ОБЕСЯ с Бойко Борисов на паметника на съветската армия! Чакайте ме Шибани ПРЕДАТЕЛИ, идвам СКОРО!

Коментирай

Лора Дан

преди 1 година

Този индивид трябва не само да бъде лишен от всякакви титли, но да бъде съден заедно с най-голямата престъпница, която ръководейки ЕС е сключила непрозрачен договор с Бигфармата и е прибрала огромни комисионни. Това човекоподобно не може да бъде наричано доктор. Нищо хуманно няма в действията му. Кантарджиев е позорящ лекарската професия.

Коментирай

гост

преди 1 година

МАЙМУНА МРЪСНА!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.