Проф. Коста Костов: Има постковид синдром, който включва недостиг на въздух и умора

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-kosta-kostov-ima-postkovid-sindrom-koyto-vklyuchva-nedostig-na-vazduh-i-umora/13268 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Коста Костов: Има постковид синдром, който включва недостиг на въздух и умора

Очертава се болест, която ни гледа в страничното огледало-синдром на остатъчни промени след ковид. Те са най-малко 30. Най-честите два симптома са недостиг на въздух и умора. Продължаваме да сме в помощ на колегите. Работим усилено, чакаме нови данни, редактираме старите. Нищо неочаквано, влизаме в отрито море, вълнението е по-голямо, започнаха да нарастват инфектираните. Надявам се лодката в открито море да се окаже херметична.

Това каза пулмологът проф. Коста Костов по БТВ за развитието на коронавируса у нас.

Нека да не се държим като героите от онази приказка за нероден Петко.

Нека да отворим прозорците, за да може слънцето да огрее в цялата къща. Не мисля, че трябва да се налагат по-строги мерки за пандемията. Множество проучвания доказват, че трите важни мерки-дезинфекция, дистанция и носене на маски, са достатъчни. Не съм привърженик на строгите мерки. Имам симпатия към носене на маски. Дори и най-лошите предпазват. По време на епидемия маските категорично помагат.

Надавам се да не се случи втора изолация. Но страните в Европа са богати. Ние лекарите, трябва да мислим за здравето, а управляващите трябва да мислят за икономиката. Мерките в Германия са по-строги. Там в час носят маски. Арогантно е да не носиш маска на закрити обществени пространства.

В НОЩ липсват терапевти, пулмолози. Крайно време е експертите да говорят, а не хирурзи да говорят за бял дроб. Постковид синдром очертава болните, които излизат от активното заболяване. Те се дължат на структурни промени. Това е симптомен комплекс с две структури-остър синдром-развива се 3 седмици след изписване. Хроничният ковид е остатък след 12-та седмица. Очертава се болест, която ни гледа в страничното огледало-синдром на остатъчни промени след ковид. Те са най-малко 30.

Най-честите два симптома са недостиг на въздух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Този синдром засяга и тези, които са прекарали и леко болестта.  Щетите върху белия дроб са остатъчни фиброзни промени. Синдромът не е илюзия. Лекарите трябва за забавлява болния, докато природата си върши работата. Аз не бих приложил медикаментите, които са приложени при Тръмп.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.