Проф. Радулов за бомбените заплахи: Няма опасност за вота. Отклонява се вниманието от изборните престъпления

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-radulov-za-bombenite-zaplahi-nyama-opasnost-za-vota-otklonyava-se-vnimanieto-ot-izbornite-prestapleniya/54012 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Радулов за бомбените заплахи: Няма опасност за вота. Отклонява се вниманието от изборните престъпления

Бомбените заплахи в стотици училища у нас вдигнаха на крак службите. В последните три дни мейли с предупреждения за взривни устройства получиха училища в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Има ли опасност за провеждането на изборите? В студиото на „Здравей, България” темата коментираха проф. Николай Радулов, доц. Златогор Минев, Симеон Цветков и Стоил Цицелков.

От гледна точка на сигурността няма опасност за провеждането на вота, ако се направят необходимите проверки в училищата, в които има изборни секции. Това заяви проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР. По думите му това не са кибер атаки. „Целта е да се спази процедурата от МВР и службите за обществен ред и сигурност и да се ангажира максимален ресурс по работа за тези заплахи”, посочи Радулов. По този начин се отклонява вниманието от изборните престъпления. „Това не е заплаха от ученик, който има контролно”, каза още бившият главен секретар на МВР.
„Действително, ако ресурсът на МВР е насочен другаде, това би освободило чувстващите се безнаказани търговци на гласове”, коментира още Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

Според ръководителя на секция "Информационни технологии в сигурността" към БАН доц. Златогор Минчев в канала в „Телеграм” на предполагаемата организация „освен качени инструкции как се правят бомби набързо е замесена и нашата съседка Северна Македония”. „Тук се търси конфронтация на ниво геополитика – Русия, Северна Македония, България на предстоящите избори”, допълни още Минчев.

„С помощта на колегите от Съединените щати, защо имейлът е на джимейл (регистриран в САЩ), веднага може да стане ясно кога е направен, кой го е ползвал реално, на базата на профила на този човек като поведение. Той предположи, че службите вече са получили повече информация по случая. По думите му по нашето законодателство, ако имейлът е регистриран в друга държава, подобни заплахи не се считат за престъпление, освен в хипотезата за тероризъм и кибернасилие.

Председателят на СИК-София Симеон Цветков допълни, че във всяка секция ще има полицаи, като при евентуален сигнал за заплаха те ще инструктират членовете на комисиите как да процедират.

fakti.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.