Прокуратурата е пред “опраскване” на “Хемусгейт”

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prokuraturata-e-pred-opraskvane-na-hemusgeyt/122263 SvobodnoSlovo.eu
Прокуратурата е пред “опраскване” на “Хемусгейт”

Разследването за 54 милиона лв. за магистрала “Хемус”, които са изчезнали в кеш “в сакове и чували”, е на път да се провали, след като тримата прокурори работили по него са били отстранени от зам.-шефката на Софийска Апелативна Прокуратура Емилия Русинова. Това е станало няколко дни преди да бъде внесен обвинителен акт срещу 9 лица, научи BIRD от свои източници в градското обвинение.

Екипът, който е отстранен, включва прокурорите Ивайло Занев, Татяна Садай и Сашо Тотев, но по делото основно е работил Занев, като другите двама прокурори са били по-скоро “ухо” на ръководството на прокуратурата, за да знае то кой ще бъде привлечен като обвиняем и на базата на какви доказателства. 

Садай и Тотев всъщност са пришити към делото със задача да го саботират ако то се приближи опасно до ключови хора в АПИ и МРРБ, както може да се заключи от действията на Татяна Садай, която отказа да разпита сочения като възлова фигура в схемата Борислав Колев и влезе в конфликт със сегашния МВР-министър Калин Стоянов.

“Опраскването” е станало след като наблюдаващият прокурор е получил материалите от МВР по ДП 231 на ГДБОП-МВР и е бил пред внасяне на обвинителния акт срещу 9 души. Така внасянето на обвинение по прокурорската преписка 20202 от 2021 г. се отлага за неопределен срок, тъй като новият наблюдаващ прокурор тепърва ще се запознава с материалите по нея.

Скандално звучат мотивите на Емилия Русинова, с които са отстранени досегашните прокурори. На тях им се вменява пристрастност и негативно отношение към… Бойко Борисов, макар че бившият премиер дори не е сред лицата, които са били разпитвани като свидетели по делото.

Сред потенциалните обвиняеми обаче има лица, които са на ключови позиции във фирмите-подизпълнители в инхаус процедурите на държавната “Автомагистрали” ЕАД.

Героиня от Осемте джуджета

Административната зам.-шефка на САП Емилия Русинова не отговори на настойчивите ни позвънявания за коментар на ситуацията. Тя беше посочена от Любена Павлова, бивша Петрова като честа посетителка в ресторанта “Осемте джуджета”, където според нея получавала пари и задачи от нейния бивш съпруг Петьо Петров – Еврото.

“Емилия Русинова беше много чест гост в ресторанта, може да се каже, че беше и част от схемата” – казва Любена Павлова в интервю за Антикорупционния фонд. Павлова посочи като участник в схемата и сегашният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, като подкрепи гласовите си свидетелства със снимки. Тя обаче премълча за ролята на Иван Гешев, който според други свидетели също е бил чест гост на Еврото в ресторанта.

Ако “Хемусгейт” се спихне, това ще е поредното провалено скандално дело, което има потенциал да уличи в злоупотреби бившия премиер Бойко Борисов. До момента подопечните на Сарафов успешно прекратиха  “Чекмеджегейт” и раздробиха “Барселонагейт” на няколко дела, като прекратиха частта, в която бившият премиер беше разследван. Остава също така да бъде смачкано и делото “Черепгейт”, по което Васил Божков свидетелства как е давал над 60 милиона лева подкупи на Борисов и Горанов.

Кои могат да станат обвиняеми за “Хемусгейт”?

Прокуратурата беше много обрана в анонсите си за разследването “Хемусгейт”, но медиите, които следят казуса, успяха да идентифицират вероятните обвиняеми. Най-напред сайтът Медияпул публикува инициали на осем лица: Х.С., В.В., М.П., П.Б., Д.Г., Т.Я., Г.Г. и Е.К.

С пълното си име блесна и футболния съдия Борислав Колев, известен като “Човечецът”. Той беше задържан преди няколко месеца, но впоследствие освободен под домашен арест. За Колев е известно, че е ортак с племенник на кмета на Симитли близък до ГЕРБ.

BIRD разшифрова другите потенциални обвиняеми, сред които има петимата собственици и управители на строителни фирми. Това са Христо Савев от “Грома Холд” (бивша “Агромах”), Виктор Велев, собственик на “Водно строителство – Благоевград” АД, Маргарита Попиванова – управител на “Европейски Пътища” и “Водно строителство – Благоевград”, Павел Божилов, собственик на фирмата “Бул строй груп ИГ” и Емил Кьосев – финансово-админстративен директор в “Бул строй груп ИГ” 

BIRD разкри също така, че че фирма на Христо Савев е финансирала с 23,4 млн. лева заем придобиването на спа-хотела “Макси” във Велинград като с голяма вероятност парите идват от инхаус плащанията на Автомагистрали АД към “Водно строителство – Благоевград”. От всички потенциални обвиняеми именно Савев е лицето, което публично може да се свърже с Бойко Борисов, както се вижда на водещата снимка, на която двамата режат лента на строителен обект.

Останалите в схемата са Георги Георгиев от Лом, бизнесмен известен като “Стъкларя”, посочен от Борислав Колев като организатор на малоимотни лица, представители и собственици на фантомни фирми, които са теглили парите на каса, Данаил Георгиев – член на политическия съвет на ПП “Евророма”, теглил на каса 13,3 милиона лева и Тома Янков – лидер на младежкото ДПС в Мездра /и племенник на председателя на ПП “Рома” Тома Томов/, теглил на каса около 12 млн. лв. От тези тримата само срещу Георги Стъкларя има каквото и да било дело – и то конфискационно производство на КПКОНПИ. Засега обаче Комисията по-скоро се проваля по делото в съда.

Освен това е известно от предишно наше разследване съвместно със “Зов Нюз”, че починалият малоимотен гражданин Красимир Митриков е изтеглил на каса 18,6 милиона лв. Не е привлечен като обвиняем наркозависимият Георги Шкендов, който като пълномощник на две фантомни фирми е изтеглил на каса 11 млн. лв. Въпросните кухи фирми пък натрупаха огромни дългове към НАП, които едва ли някога ще бъдат събрани.

Всички тегления на кеш са станали от офис на “Интернешънал Асет Банк”, чиято собственост се свързва с Младен Михалев – Маджо, за когото Бойко Борисов е работил като второстепенна мутра през 90-те години.

https://bird.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.