Прокуратурата подпука и COVID-19

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prokuraturata-podpuka-i-covid-19/8151 SvobodnoSlovo.eu
Прокуратурата подпука и COVID-19

Прокуратурата изненадващо реши да се намеси и в противодействието срещу COVID-19 като поиска с остър тон информация и обяснения от служебния здравен министър за ваксинацията, мерките и лекарствата. Часове по-късно Стойчо Кацаров даде отговори, в които с много ирония се обръща и към Иван Гешев с думите, че той няма право да му иска тази информация, но тъй като е много зает с пандемията, не му се влиза в правен спор с главния прокурор.

Всичко тръгна сутринта, когато в официално съобщение, Върховна административна прокуратура (ВАП) аргументира намесата си със закона за съдебната власт и значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от коронавирус. Освен това имало и "множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера", постъпващи в прокуратурата. Именно заради това, държавното обвинение изискало информация от служебния здравен министър - какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната.

В прокурорското съобщение се посочва, че едва близо 16 % от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ). Прокурорите питат какво е направено, за да може "до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините".  Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките, пише още прокуратурата. Тя иска здравния министър да информира "и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели".

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим. Изискана е информация и за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

Късно вечерта дойде и предълъг отговор от страна на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, адресиран до прокурор от ВАП и до главния прокурор Иван Гешев и изпъстрен с множество иронични мерки. Кацаров започва с това, че е разбрал от медиите за инициативата на ВАП. "Бих предпочел кореспонденцията между нашите институции да не се води чрез медиите, но нямам против, ако предпочитате тази форма. Тя ми позволява освен Вас, отново да запозная обществото с действията на министерството на здравеопазването", пише здравният министър.

Той обяснява, че Националният оперативен план не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а "план, създаден за да даде предвидимост, последователност, логика и условия за подобрена организация на борбата със епидемията от SARS-CoV-2." После се посочва, че действащите към момента противоепидемични мерки са съобразени с мненията на експертите и са публикувани на Интернет страницата на МЗ.

Кацаров отговаря и за прилагането на трета доза ваксини. Той разяснява, че "лекарствените продукти в страната според действащото законодателство се прилагат съгласно показанията и в дози, посочени в кратката характеристика на продукта, която се регистрира от регулаторните органи – Европейска агенция по лекарствата за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България". Министерството на здравеопазването няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат. В кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не се предвижда прилагане на „бустерна“ доза. Министерството на здравеопазването има готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в Кратката характеристика на продуктите, пише Кацаров.

Той отчита и, че само за последната седмица от 16 до 22 август в страната са извършени 3389 (три хиляди триста осемдесет и девет) проверки на обекти с обществено предназначение.

Особена доза ирония към прокуратурата, здравният министър влага, когато отговаря какво правят, за да засилят темпа на ваксинация като ги засипва с изреждането на десетки инициативи. Той натъртва на това как футболния отбор ЦСКА излязъл с тениски с призив „Ваксината спасява!“, че на рок фестивала в село Миндя популярни лица ще отправят призив хората да се ваксинират, както и че е имало мотообиколка по централните улици "С шума на мотори хората да се събудят за добрата идея". Кацаров отчита и "отпечатване на 300 000 броя информационни брошури, тип Флаер А5, съдържащи информация за ваксините на достъпен език",  както и че "около 200 000 от изготвените от Министерството на здравеопазването брошури се разпространяват от Български пощи във всички пощенски клонове в страната".

Следва и контрапризив към прокуратурата от страна на МЗ. "В тази връзка позволете на свой ред да се обърна, чрез Вас към органите на прокуратурата от цялата страна с призив да обмислите възможностите за по-активно участие на прокуратурата в контрола по спазването на противоепидемичните мерки", пише Кацаров. Той иска да бъде информиран дали са предприети някакви действия по отношение на разпространени, чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления.

На Интернет страницата на МЗ е публикуван и изготвен от НЦОЗА Анализ на причините за извънредната смъртност, която регистрираме у нас от началото на пандемията до сега, в случай, че представлява интерес за прокуратурата, посочва още здравният министър.

В специален послепис Кацаров посочва, че текста от ЗСВ, на който се позовава прокуратурата, за да му иска документи, не й дава това право. Той дава примери с няколко решения на КС. Поради голямата ми заетост, свързана с настъпващата пандемична вълна, нямам време да влизам в правен спор, пише накрая шефът на МЗ.

ТРЕТА ДОЗА

У нас все още не е разрешено поставянето на трета доза ваксина. Министерството твърди, че очаква одобрен протокол за това от Европейската агенция по лекарствата и не може на своя глава да започне предлагането на т.нар. бустер доза. Тази доза се счита за ключова за хората на първа линия, които бяха сред първите имунизирани. Много лекари и учители, ваксинирани в началото на годината например, имат желание за допълнителна защита преди окончателно да ни връхлети новата вълна, но губят ценно време за това. Израел ударно поставя трета доза и на възрастното си население заради преобладаващия делта вариант. Въпросът има и етична страна - Световната здравна организация предупреди развитите държави да не пазят егоистично количества за трета доза, докато има региони, където ваксинацията клони към нула. У нас обаче има излишество от ваксини заради пълния провал на информационната кампания.

 

МЕРКИ

МЗ има ясно начертан план за действия при определени нива на разпространение на COVID-19. Въпреки че от няколко дни сме в ниво 2 на заболяемост, а хоспитализациите бързо се увеличават, министерството увърта и не налага нови мерки. Обяснението е, че има изгледи вълната да е лека, освен това отново се твърди, че болниците имат капацитет да се справят с повишения натиск от пациенти. В същото време България е една от само осем страни в ЕС, където смъртността сред заразените с COVID-19 е двуцифрено число - в повечето други държави тя е в пъти по-ниска. Страната ни държи и пето място по смъртност.

Забавянето в овладяването на новата вълна означава и големи проблеми точно преди началото на учебната година, като обрича децата на нови периоди дистанционно обучение въпреки очевидните дефицити, които то носи. При нисък дял ваксинирани учители МЗ и МОН планират да затегнат ограниченията върху самите деца, като за носене на маски вече се говори дори при най-малките.

segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.