Протеже на митрополит Николай разпределя милиони в Пловдив

Уволненият Йордан Рогачев стана помощник-ректор в университета

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/protezhe-na-mitropolit-nikolay-razpredelya-milioni-v-plovdiv/122515 SvobodnoSlovo.eu
Протеже на митрополит Николай разпределя милиони в Пловдив

Уволненият Йордан Рогачев стана помощник-ректор в университета

Горещата мълва в Пловдив носи, че митрополит Николай вече има свой човек в ръководството на Медицинския университет в града. Казват, че духовникът лансирал пред шефа на университета проф. Ангел Учиков бившия полицейски шеф от Пазарджик и Пловдив – Йордан Рогачев, който вече е назначен за помощник-ректор на учебното заведение. И тъй като поема „административно-стопанския комплекс“ в университета, от тази позиция ще разпределя милиони по обществени поръчки.

 

В Пловдив отдавна е известно, че Рогачев и митрополитът са много близки.

 

Митрополит Николай има преки интереси в здравеопазването. Преди 2-3 години той става шеф на настоятелство „Вяра, Надежда, Любов”, или с други думи – на директорския борд на веригата болници „Булфарма”. По този повод тогава е направено официално съобщение, че митрополитът поел този ангажимент по решение Светия синод. Само че не е ясно кога точно е било взето въпросното решение, понеже синодалните старци не се били събирали на заседание поне половин година по онова време. Така или иначе Николай става важна клечка в Настоятелството на здравния холдинг, който е собственост на пазарджишкия бизнесмен Михаил Тиков. Сега покрай назначението на бившия полицай и владиката Николай, и бизнесменът Таков, намекват запознати, ще имат поглед и информация от първа ръка за доставки и проекти, свързани с  Медицинския университет в Пловдив и навързани с него държавни болници.

 

„Административно-стопанският комплекс”, който вече се ръководи от Рогачев, разпределя обществени поръчки за десетки милиони левове и те не са само за строителство, ремонти и поддържане на базата, но и за най-различни доставки.

 

Самият Йордан Рогачев преди изборите е оглеждан като потенциален кандидат за кмет на Велинград, обясняват запознати. За него активно лобирал собственик на голям хотел в града, но било преценено, че е по-подходящ за зам.-кмет. В крайна сметка и това не станало и самият Рогачев избрал друго професионално направление.

 

Да припомним, че той още води дело срещу уволнението си от МВР и се чака окончателната дума на Върховния административен съд. Какъвто и да е резултатът обаче, това няма да навреди на кариерата му в Медицинския университет. Висшите учебни заведения имат по-различни правила и няма пречка дори дисциплинарно уволнен държавен служител да стане помощник-ректор.

 

Рогачев е завършил Академията на МВР и досега е работил само във Вътрешното министерство. Той е дисциплинарно уволнен през август 2021 г. от тогавашния министър Бойко Рашков. Конкретната причина е, че ползвал неправомерно три служебни автомобила за лични цели, например за да си набавя зеленчуци от селата. Махат го само няколко месеца, след като е арестуван шефът на Трето управление в Пловдив Самуил Хаджиев, с когото са не само колеги, но и приятели.

 

Веднага след това Йордан Рогачев излиза в майчинство, за да се грижи за малкото си дете, а съпругата му се връща на работа. След това е в болнични, но накрая все пак е принуден да напусне МВР. Да припомним, че акцията срещу Самуил Хаджиев и още дузина полицай беше обявена като борба с корупцията и търговията с наркотици, говореше се и за длъжностни престъпления.

 

Рогачев обаче печели делото за дисциплинарното си уволнение в Административния съд в  Пазарджик и то е обявено за незаконно. Според съда той не е имал възможност да даде обяснения и възражения и е било нарушено правото му на защита.

 

Разследването също не намерило доказателства, че е злоупотребявал със служебното си положение. Кариерата на Рогачев е възходяща – започва като катаджия в Пазарджик, а по време на Тройната коалиция става началник на РПУ-то във Велинград. През 2013 г. е вече шеф на МВР-то в Пазарджик. В един момент обаче като премиер Бойко Борисов го беше заплашил с уволнение, заради ширещата се контрабанда на цигари.

 

Тогава възмутен Йордан Рогачев прекъсва най-демонстративно отпуската си и веднага провежда операция срещу контрабандистите, припомнят запознати. През 2019 г. той вече е директор на полицейската дирекция в Пловдив, откъдето е уволнен след две години заради „използване на служебното положение за лична облага“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

3 Коментара

Червената шапчица

преди 4 месеца

Рецепта на деня: Пача чорба в два варианта - топла и студена

Коментирай

Пейчо Нейчев

преди 4 месеца

Каква ти църква, бе! То само педал и порно. И този Педерас всичко е постигнал - сега има една грижа - брадата!

Коментирай

София

преди 4 месеца

Оставете Православието на мира! Кой е забранил коментарите за тлъстия еничарин? Позор!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.